maanantai 11. kesäkuuta 2018

Ruth Ware: Synkän metsän siimeksessä



Kirjailija Nora Shaw sai viestin kaukaa menneisyydestä, sillä hänet kutsuttiin kouluaikaisen parhaan ystävän polttareihin. Eipä Nora tiennyt minkälaiseen soppaan sekaantui, kun lupautui mukaan polttareihin. Häntä vaivasi vain yksi asia: miksi hänet kutsuttiin kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen? Polttarit oli aikomus pitää Synkän metsän siimeksessä marraskuisena viikonloppuna keskellä ei mitään lasitalossa, jossa ei ollut edes verhoja.

Nora jakoi huoneensa ystävänsä Ninan kanssa, joka oli pysynyt ystävänä myös sen kymmenen vuoden ajan, minkä Nora oli ollut pois kotiseudultaan. Poislähtemisen takana oli ikävä tapahtuma, joka jätti surun ja murheen Noran elämään. Siihenkin ongelmaan tuli ratkaisu kyseisen viikonlopun aikana. Tervetuloa Claren polttareihin!

Minun huomioni kiinnittyi kuitenkin johonkin aivan muuhun kuin puhelimeen. Kolhon, pelkistetyn takan yläpuolella oli nimittäin jotakin vielä huonommin ympäristöön sopivaa: kiiltävä haulikko, joka lepäsi seinään porattujen puisten tappien päällä. Näytti siltä kuin se olisi tuotu siirrännäisenä jostain maaseudun pubista. Olikohan se oikea?

Jossakin vaiheessa pelottavien tapahtumien aikana, haulikko tulee esille jollakin tavalla. Brittiläisen Ruth Waren esikoistrilleri Synkän metsän siimeksessä osoitti kirjailijan taidot uutena kirjailijalahjakkuutena. Synkän metsän siimeksessä on lasitalo, johon kyllä uskoo sisältyvän jonkinlaisen rikostilanteen. Talo on kuin näyttämö ja tulevan draaman kirjoittaja on suunnitellut kohteen, murhatavan ja syyllisen todella tarkkaan. Ja mikähän on motiivi, sekin selviää kirjan lopussa.

Nora Shaw kirjoittaa kuinkas muutenkaan, dekkareita, joten hänellä on aika vilkas mielikuvitus. Mielikuvitus saa lisäväriä ulos lumihankeen ilmestyvistä jäljistä, joita ei ainakaan polttareihin osallistuvat tunnusta jättäneen. Kirjaa kerrotaan kahdessa tasossa eli polttareiden aikana ja niiden jälkeen, kun Nora makaa sairaalassa muistinsa menettäneenä.

Dekkareissa ja trillereissä tulee mietittyä tarinan henkilöistä, että kukahan mahtaa olla murhan suunnittelija. Kirjan tapahtumat yleensä lisäävät mielenkiintoa ratkaista murhaaja, ennen kuin tarina loppuu. Tässä kirjassa se oli yllättävän helppoa, sillä kirjailija johdatteli oikeaan ratkaisuun. Loppuhuipennus hiukan lässäytti tarinaa, mutta kyllähän tämä oli ihan viihdyttävä trilleri, jota en suosittele luettavaksi yksin ollessa synkän metsän siimeksessä marraskuun pimeydessä.

Ruth Ware, Synkän metsän siimeksessä ***
Suom. Oona Nyström
Otava 2017
s. 361
In a Dark, Dark Wood 2015

Ruth Ware: Nainen hytissä 10

6 kommenttia:

  1. Minusta tämä oli hieman kömpelö jännäri. Alku oli hidas ja juoni tarpeettoman epäuskottava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaisen silmin metsän keskellä oleva lomamökki on ihana paikka, tietysti siihen tarvitaan vesistöä vierelle. Pelkäsin ensialkuun saaristossa olevaa mökkiämme, ja olin ennemmin ulkosalla kuin sisällä. Ja sanoin, että en ole siellä koskaaan yksin. No joo olen ollut yksin jo monet kerrat, enkä pelkää enää. Vanhat luurangot on siivottu vintiltä ulos.
      Voin siis tunnustaa olevani epäluuloinen juuri yksinäisiä mökkejä kohtaan, joten paikan valinta oli hyvä. Synkkä metsä loi lisätehoja, samoin ahdistunut dekkarikirjailija päähenkilönä.
      Mielestäni tämä esikoiskirja antoi hyviä lupauksia tuleville trillereille :)

      Poista
  2. Yksinäinen mökki metsän keskellä on minustakin pelottava. Ehkä tätä dekkaria voisi harkita luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on aina ollut levoton mielikuvitus ja niitä jännityselementtejä löytyy herkästi varsinkin pimeään aikaan ja yksinäisissä paikoissa.

      Lukuiloa ☺

      Poista
  3. Kirja löytyy vanhempieni kirjahyllystä ja äitini on jo lukenut sen. Hän piti teoksesta, ja kirjoituksesi lisäsi myös mielenkiintoani. Jossain vaiheessa aion tarttua tähän, vaikken tiedäkään, milloin sen teen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, että äitisi tykkäsi tästä trilleristä. Siinä on monta hyvää tehokeinoa hyväksi viihdekirjaksi esim. se ei ole liian väkivaltainen.

      Poista