sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Carin Gerhardsen: Jääkylmät silmät

 


Puhua, puhua - aina piti puhua. Kun korvat saivat kaivatun levähdystauon metelistä, hiljaisuus piti täyttää papatuksella siitä ja tästä. Tyhjänpäiväisellä höpötyksellä siitä, mikä vain ensimmäisenä mieleen juolahti, asiakkaiden juoruista, julkkiksista ja yhteisistä tutuista.

Ruotsalaisen Carin Gerhardsenin dekkari Jääkylmät silmät sijoittui vuoden 2011 helmikuuhun. Kirjan alussa Eva-Lena oli vielä töissä, mutta tunsi pelkoa. Hän katosi samana päivänä. Mitä oikein tapahtui? Kirjassa oli oikea katoamisten suma. Rikoskomisario Conny Sjöberg sai tutkittavakseen outoja rikoksia. Oliko kyseessä sarjamurhaaja vai olivatko puolisot tappaneet vaimonsa. Lisäksi kadoksissa oli nuori nainen, joka katosi ravintolareissulta. Yhdistikö näitä rikoksia jokin yhteinen tekijä?

Mitä hänen pitäisi ajatella? Miten käsilaukku, joka selvästikään ei ollut hänen, oli päätynyt heidän kellariinsa?

Jääkylmät silmät on Hammarby-sarjan kuudes dekkari. Sarja on hyvinkin väkivaltainen, joten en suosittele sarjaa herkille lukijoille. Poliisit joutuivat kohtaamaan työssään kaikenlaista väkivaltaa. Silmitön väkivalta toista ihmistä kohtaan, oli se sitten henkistä väkivaltaa tai fyysistä väkivaltaa, tai sekä että, niin kuin tässä kirjassa, on kammottavaa. Poliisit saivat selville rikolliset, myös menneisyyden rikokset.

Kaikille heille hän oli tavalla tai toisella tehnyt pahaa, jotta voisi itse hyvin. Tai koska hän voi huonosti. Tämä on rangaistus, Eva-Lena mietti. Onko se pian ohi? Olen valmis kuolemaan.

Tämä kirja laittoi ajattelemaan naisten kokemaa väkivaltaa. Kirjassa naiset, jotka olivat kokeneet väkivaltaa, olivat toinen toisensa tukena. Omista kokemuksista oli helpompi puhua sellaisen kanssa, joka myös oli kokenut samoja inhottavia tekoja. Kotiseinien sisällä pitäisi olla turvallista, mutta sitä se ei aina ole. Joillekin oma koti on kauhujen kammio, joka jatkuu vuositolkulla.  

Carin Gerhardsenin dekkari Jääkylmät silmät syventyi arvoitukselliseen mysteeriin.

 

Carin Gerhardsen, Jääkylmät silmät

Suom. Maija Jokimäki

MinervaCrime 2024

s. 360

Hennes iskalla ögön 2013

Dekkari

Hammarby-sarjan 6. osa

 

Carin Gerhardsen: Piparkakkutalo

Carin Gerhardsen: Tuhkimotytöt

Carin Gerhardsen: Unilaulu

Carin Gerhardsen: Piirileikki

Carin Gerhardsen: Hyvä haltija

Carin Gerhardsen: Jääkylmät silmät 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti