keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Sayragul Sauytbay & Alexandra Cavelius: Avaintodistaja

 

 

Meidän maamme nimi oli Itä-Turkestan aina siihen asti, kunnes Mao Zedongin johtama jättiläisnaapurivaltio Kiina vuonna 1949 anasti väkivalloin tämän strategisesti tärkeän "lännen portin" ja nimesi sen uudelleen autonomiseksi Xinjiangin ("uudet rajat") alueeksi.  Meille se on kuitenkin edelleen Itä-Turkestan, esi-isiltämme peritty kotimaamme.

Sayragul Sauytbay ja Alexandra Cavelius kertovat kirjassa Avaintodistaja, miten Kiina kohtelee etnisiä vähemmistöjä maassaan. Sayragul Sauytbay joutui kiinalaisten vainon kohteeksi ja lopulta keskitysleirille opettamaan maanmiehilleen kiinan kieltä, mutta olot olivat hänellekin yhtä huonot ja rajoittavat kuin vangeille. Päästyään vapaaksi, häntä vakoiltiin ja kuulusteltiin, ja hän sai kuulla, että hän oli pidätyslistalla ja joutuisi pian keskitysleirille vangiksi, koska hänen perheensä oli paennut naapurivaltioon. Hän pakeni yön pimeydessä Kazakstaniin.

Yksikään korkeiden piikkilanka-aitojen taakse joutuneista naisista, lapsista, miehistä ja vanhuksista ei ole syyllistynyt mihinkään muuhun rikokseen kuin että sattuivat syntymään Kiinan luoteisimmassa provinssissa kazakeiksi, uiguureiksi tai muiden muslimikansojen jäseniksi.

Sayragul Sauytbay vangittiin myös Kazakstanissa ja häntä odotti oikeudenkäynti ja palautus Kiinaan, huolimatta siitä, että hänen miehensä ja lapsensa olivat saaneet Kazakstanin kansalaisuuden. Sayragul perheineen on etniseltä taustaltaan kazakeja, kazakki on myös heidän kotikielensä, joten oli luonnollista, että he halusivat päästä eroon kiinalaisten vainosta ja asua Kazakstanissa.

"Koska olen päättänyt kertoa maailmalle näistä tosiasioista, henkeni on nyt suuressa vaarassa. Siksi minun oli paettava."

Sayragul Sauytbay sai perheineen turvapaikan Ruotsista. Kazakstan olisi luovuttanut hänet takaisin Kiinaan, jossa häntä olisi odottanut keskitysleirin kidutukset ja varma teloitus. Hän on ihmisoikeusaktivisti, joka elää kiinalaisten vainon kohteena myös Ruotsissa. Puhelin soi jatkuvasti, ja puheluissa uhkaillaan häntä ja hänen perhettään, jos hän ei lopeta puheitaan keskitysleireistä. Hän ei tiedä, miten hänen äitiään ja muuta sukua vainotaan Kiinassa, mutta ainakin äiti ja nuorempi sisko ovat olleet vangittuina.

Sayragul Sauytbayn ja Alexandra Caveliuksen Avaintodistaja kertoo julman todellisuuden, mitä kazakit, uiguurit tai muut muslimikansat joutuvat kokemaan Kiinassa.


Sayragul Sauytbay & Alexandra Cavelius, Avaintodistaja - Pako Kiinan nykypäivän keskitysleireiltä

suom. Jukka-Pekka Pajunen

Tammi 2022

s. 328 + kuvia + Alexandra Caveliuksen loppusanat + Tekijöistä

Die Kronzeugin - Eine Staatsbeamtin uber ihre Flucht aus der Hölle der Lager und Chinas Criff nach der Weltherrschaft 2020


 

8 kommenttia:

 1. Kiina on kyllä kamala maa vähemmistöjään kohtaan. Kaikkien pitäisi olla samanlaisia, eikä eroja saisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monessa maassa on sama homma, kun kulttuurit ja uskonnot kielletään ja pitää puhua samaa kieltä. Suomestakin löytyy ääriryhmiä, joille kelpaa vain vaaleaihoinen suomea puhuva suomalainen ja esim. saamelaiset eivät kuulu siihen ryhmään heidän mielestään, vaikka saamelaiset ovat Suomen alkuperäiskansa. Pelottava skenaario, että kyseiset ääri-ihmiset hallitsisivat Suomea. Aiemmin saamelaisten kohtelu on ollut todella ala-arvoista Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.
   Kiina on pelottavan julma diktatuurivaltio, jota hallitsee ääriryhmä.

   Poista
 2. Voi hemmetti noita Kiinan touhuja. Vielä ollaan maailmassa kaukana ihmisoikeuksien toteutumisesta. Tunnen yhden uiguurin joka asuu täällä Hesassa eli epämääräisesti tiedän että ei ole samanlainen kuin muut kiinalaiset, esimerkiksi puhuu uiguuria eikä mandariinia. Oletpa laittanut kauniit orvokit kirjan viereen 💜🌸💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 🌸 Kuvan ottamisesta on jo monta viikkoa. Kun olin ottanut kuvan, huomasin, että rusakko oli napannut kukasta palasen. Se käy välillä maistelemassa kukkasia, jotka istutin ruukkuihin kuvan ottamisen jälkeen.
   Telkkarissa näytettiin kuvia kyseisiltä keskitysleireiltä, mihin Kiina sulkee ihmisiä, varsinkin muslimeita. Pelottavaa puuhaa.

   Poista
 3. Kommenttini ilmeisesti ei tullut tännekään perille.
  Minusta on pöyristyttävää, että länsimaat tekevät Kiinan kanssa kauppaa, vaikka tiedossa on tämä vähemmistöjen tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli perille. Kiinassa tehdään niin halvalla tuotteita, että muut maat haluaa ostaa niitä. Minusta on outoa, että Suomikin on siinä mukana, vaikka ihmisoikeusasiat ovat Suomelle todella tärkeitä. Jätetään me ostajat ne kiinalaiset tuotteet kaupan hyllyille.

   Poista
 4. Kiinnostava kirja. Kyllä tuo Kiina on järkyttävä maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Kiina on jopa pelottava maa. Sitä hallitaan pelolla ja kurilla sekä väkivallalla.

   Poista