Banneri-luettelo

tiistai 22. tammikuuta 2013

Enni Mustonen: Lapinvuokko




Enni Mustonen (Kirsti Manninen) on ahkera kirjailija ja hänen tuotantoonsa kuuluu yli 30 viihderomaania. Lapinvuokko (2010) on ensimmäinen osa Pohjatuulen tarinoita -trilogiasta, joka kertoo Lapin sodasta ja sen vaikutuksesta naisten ja lasten elämässä. Lapinvuokko ja sen jatko-osat kertovat kolmen sukupolven vahvoista naisista. Lapinvuokon pääosassa on rovaniemeläistyttö Annikki, joka juuri sodan alla kirjoittaa ylioppilaaksi ja lähtee melkein ylioppilasjuhlista Kannakselle lotaksi. Sodan alkaessa Annikki palasi takaisin Rovaniemelle.

Kannakselle jäi sotimaan kihlattu Tauno, joka ensimmäisen loman aikana palasi Rovaniemelle viettämään häitä Annikin kanssa ja vei hänet takaisin Kannakselle. Nuoren parin avioelämä ei kestänyt kauan, kun Annikin oli taas palattava Rovaniemelle.

Sota toi Annikille kyyneleitä ja surua, mutta myös iloa ja onnea. Saksalaisten miehittäessä Lapin, Annikki pyydettiin tulkiksi ja hän teki sitä työtä useamman vuoden. Kirja valottaa hienosti saksalaissotilaiden ja suomalaisnaisten suhteiden syntyä sota-aikana. Suhteita pidettiin hävettävinä, mutta rakkaus syttyy myös sota-aikana, tunteet ovat useimmiten vahvempia, kun elämä voi loppua hetkessä. Annikin rakas sai käskyn palata takaisin Saksaan, kun Mannerheim teki rauhansopimuksen Venäjän kanssa. Annikki jäi yksin ja huomasi odottavansa lasta.

Jälleen Annikki joutui lähtemään evakkoon, tällä kertaa Ruotsin puolelle. Ruotsissa ahkera ja taitava nainen huomattiin ja pian Annikki huomasi olevansa pienen lapsen äiti ja kätilöopissa Uumajassa. Valmistuttuaan Annikki palasi lapsensa kanssa saksalaisten polttamaan kotikaupunkiinsa etsimään töitä. Kirja avaa silmiä puutteeseen ja kurjuuteen, joka alkoi sodan aikana ja jatkui pitkälle sodan jälkeen. Lapsia syntyi, mutta nuoren kätilön oli lähdettävä töihin Enontekiölle asti ja jätettävä pieni lapsi isoäidille hoitoon, sillä Rovaniemellä ei ollut sairaalaa eikä synnytyssalia. Rakkaus iskee Annikkiin myös Enontekiöllä, mutta siihen kannattaa lukijan tutustua kirjan sivuilla. 

Kirjailija kertoo kirjassaan jonkin verran saamelaisista, mutta koska Lapissa asuu pohjoissaamelaisia, kolttasaamelaisia ja inarinsaamelaisia, olisi ollut hyvä mainita, keitä kyseiset henkilöt olivat, koska kyseiset alkuperäiskielet eroavat toisistaan. ***

1 kommentti:

  1. Minulla on menossa haaste, jossa luetaan kirjoja, joiden nimessä on kukkien nimi tai kukka. Tämä kirja on kuudes eli olen tavoittanut juhannusruusutason.
    Enni Mustosen kirjaan sain vinkin Elma Ilonalta
    http://tarinautical.blogspot.fi/.
    Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista