Banneri-luettelo

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Victor Hugo: Kurjat - Les Misérables






Les Misérables - Kurjat on kirja, joka on kiehtonut mieltäni pitkään. Hiukan pelonsekaisin ajatuksin katselin pokkaria, jonka teksti oli julkaistu ensimmäisen kerran 1862 ja suomennettu vuosina 1927-1930, sillä siinä oli huikeat 971 sivua. Sivumäärä ei niin huolestuttanut, mutta se ymmärränkö tekstin vanhaa sisältöä. Ei huolta, sillä suomennos piti hyvän huolen ymmärtämisestä. Kirjan sanoma on ajankohtainen myös tänä päivänä, sillä köyhyys ja kurjuus eivät ole kadonneet maapallolta mihinkään. Tämän suurenmoisen kirjansa ranskalainen Victor Hugo kirjoitti maanpaossa, sillä hän vihasi Napoleon III:tta. Kirja julkaistiin ilmestyttyään Pariisissa, Brysselissä, Leipzigissä, Lontoossa, Milanossa, Madridissa, Rotterdamissa, Varsovassa, Pestissä ja Rio de Janeirossa. Maailma oli kiinnostunut tästä vallankumouksellisesta yhteiskunnallisesta siveysopista, joka oli haaste sen aikaisia oloja vastaan, jossa sorrettiin köyhiä.

Kurjat- teoksen päähenkilöksi nousi Jean Valjean, joka nuoruudessa oli joutunut 19 vuodeksi kaleeriorjaksi, koska varasti leivän nälkäänsä. Hän sai varkaudesta viisi vuotta vankeutta, mutta koska pakeni vankilasta, vankeus piteni.  Leivän varastamisen vuoksi hänet oli loppuiäksensä merkitty roistoksi, jonka olisi pitänyt ilmoittautua aina poliisille. Hän oli hylkiö, mutta lopulta hän kohtasi hyvän ihmisen, joka muutti hänet ja hänen ajatusmaailmansa. Pystyäkseen elämään, hänen oli muutettava nimensä ja jopa ulkonäkönsä, pakoreittien oli aina oltava selvillä, sillä pahamaineinen poliisitarkastaja Javert oli hänen sinnikäs takaa-ajajansa. Myös Pariisin pahamaineiset roistot halusivat hyötyä Valjeanista.

Jean Valjean sai eräältä kuolevalta naiselta tehtäväkseen huolehtia naisen pienestä tytöstä Cosettesta. Nainen oli jättänyt aviottomana syntyneen tytön hoitopaikkaan, josta hän maksoi palkkion perheelle. Perhe piti tyttöä kurjaakin kurjemmassa oloissa ja pieni tyttö sai raataa aamuvarhaisesta yömyöhään kurjassa majatalossa piiskan ja potkujen seassa. Valjean vei tytön mennessään, kasvatti hänet tyttärenään, mutta tarinan jatkuessa myös tämä majatalon perhe tuli vastaan aina vain kieroillen ja rahaa keräten Valjeanilta, joka oli rikastunut. Valjeanin ja Cosetten elämä tasottui vähäksi aikaa, kun Cosette pääsi luostarikouluun ja Valjean luostarin puutarhuriksi. Luostarikoulu sai jäädä, kun Cosette kasvoi kauniiksi nuoreksi naiseksi, jota alkoi kiinnostaa kauniit vaatteet ja tietysti nuorukaiset, joka oli isälle vaikea kasvun paikka. Varsinkin se yksi sinnikäs nuorukainen, Marius.

Victor Hugo kertoi 1800-luvulle sijoittuvassa suurteoksessaan aikansa köyhälistön asemasta, kirjaa kutsuttiin jopa Köyhien evankeliumiksi, hän oli ja on edelleen yhteiskunnallinen vaikuttaja, sillä kirjan sanoma elää edelleen. Victor Hugon Kurjat kertoo kuvainnollisesti 1800-luvun kuohuvasta Ranskasta, sivuaa tasavaltalaistaisteluita, pureutuu ihmisten ennakkoluuloihin ja vankilajärjestelmään sekä köyhien ihmisten taisteluun omasta ja lastensa elämästä. Kirja on hyvän ja pahan vuoropuhelu, jossa ne taistelevat keskenään sekä ihmisten teoissa että sydämessä.

Kurjat on myös rakkaustarina, jossa kuvaillaan rakkauden monimuotoisuutta. Kirja kertoo myös hyväsydämisistä ihmisistä, ja ihmisen oikeudentunnosta sekä unelmista, sillä kirjoittaja oli huolimatta yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttuja, myös suuri romantikko. Kurjat on seikkailukirja, rakkauskirja, yhteiskunnallinen kirja, sotakirja, kulttuuri- ja historiallinen kirja, josta löytyy jokaiselle lukijalle jotakin. Kirja ei puutu pahemmin naisen asemaan, sillä kirjassa naisen perintö meni avioliitossa miehelle, joka päätti sen käytöstä. Naisen tuli myös totella miehensä tai isänsä määräyksiä. Uskon, että Hugo kiertoteitse toi ilmi myös nämä näkökohdat ja niiden epäoikeudenmukaisuuden, toivon niin suurelta ajattelijalta, jolla oli laaja sydän.

Victor Hugo,  Kurjat - Les Misérables *****
suom. Eino Voionmaa
Wsoy Bon-pokkari
s. 971
Les Misérables 1862



20 kommenttia:

  1. Nyt odotan innolla elokuvaa, joka tulee teattereihin 22.2.2013.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa lukea, että tästä on pidetty. Itsekin haluaisin kovin lukea tämän, saa vain nähdä riittääkö kärsivällisyys moisen järkäleen tavaamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, sillä itsekin pelkäsin vanhaa tekstiä. Järkäleitä olen lukenut ennenkin, sillä Harry Potterit on niitä sekä lempparikirjailija Diana Gapaldonin jättikirjat lukee nopeasti, sillä niissä on fantasiaa ja mielikuvitusta sekä sitä rakkautta.
      Rakkaus kannattelee myös Kurja-teosta kaiken säälimättömän kurjuuden keskellä.

      Poista
  3. Voi, olipa kiva lukea tämä postaus! Olen haaveillut lukemisesta ja pitkään, mutta tuo oli yllätys, että kirja olisi noin järkälemäinen! Joten saapa nähdä :) Katselin juuri Finnkinon sivuilta traileria elokuvasta ja tulin siihen tulokseen, että se on ainakin pakko mennä katsomaan! Hyvin ajankohtainen postaus näin juuri ensi-illan kynnyksellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjat-pokkari oli vieläpä lyhennetty versio suomennoksesta. Joskus, kun on aikaa, haluan lukea oikean suomennoksen. Hugon versio oli aikoinaan muistaakseni kahdeksan kirjaa. Lue ihmeessä ;)

      Poista
  4. Tämä on yksi kaikkien aikojen suosikkiklassikoistani! Ihanaa kun luit ja bloggasit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjasta tuli myös minun suosikkiklassikko ja hyvältä tuntui blogata siitä.

      Poista
  5. Kirjoituksesi sai ihan harmittelemaan sitä, ettei kirja ole hyppysissäni juuri nyt! Tämä täytyy lukea ja kyllä minuakin elokuva houkuttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa riittää jännitystä useammaksi päiväksi. Lukuiloa, kun saat kirjasta kiinni :)

      Poista
  6. Minä aloitin tämän, olen lukenut noin parisataa sivua, tosin minulla on toinen "kirja" ja painos. Olen pitänyt valtvasti, vaikkatiedän, että kirjassa käsitellään köyhyyttä ja kurjuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luetko alkuperäistä suomennosta?
      Minä pidin myös tarinasta ja siitä, että joku uskalsi suoraan kertoa köyhyydestä ja kurjuudesta 1800-luvulla.
      Tässä kirjassa pohditaan kurjuutta monessa tasossa, alkaen aviottoman lapsen syntymästä, nälästä, joka pakottaa varastamaan, vankilaolot, köyhän opiskelijan asema, katulapset, katuihmiset, prostituoidut ym.

      Poista
    2. Minulla on ykkösosasta 1908 suomennos, kakkososasta 1920-luvun suomennos, ja loppu kirjan luin pokkarista. Kaksi ensimmäistä on lyhentämättömiä. Boggaus tulee 7.3. "ulos" :)

      Poista
  7. Luin tämän ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, ja siitä lähtien on aina välillä tullut mieleen, että pitäisi kyllä lukea uudestaan. Ehkä tänä kesänä voisi ottaa oman painokseni tuolta hyllystä pölyttymästä. Tällä hetkellä on nimittäin ihan liikaa kouluhommia, ei saisi opus ansaitsemaansa huomiota... Vahva tunne on, että tästä tulee yksi lempikirjoistani, ihanaa kun sinäkin pidit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu, että pidit. Kirjasta jäi mieleen niin monta kohtaa joihin haluaisin palata uudestaan. Vanha kirja, jonka sanoma ei vanhene. :)

      Poista
  8. Minullekin tuli täytenä yllätyksenä, että kirja olisi tuollainen järkäle. Leffatrailerin houkuttelemana päätin, että jossain vaiheessa voisin lukea tämän.

    Innostuin muuten Lukuiloa kukkien keskellä -haasteestasi ja tein blogiini pienen postauksen siitä.
    http://cillainwonderland.blogspot.fi/2013/02/tunnustus-lukuhaaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kirjaa, sillä se on oikea klassikkojen klassikko ja ajaton... siinä oli yksi jännittävä pakomatka Pariisin alapuolella, kun kaduilla taisteltiin :)
      Kiva, kun innostuit kukkanimisistä kirjoista ja kiitos postauksesta.
      t. Mai :)

      Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Tänä iltana Kalevalanpäivän kunniaksi menimme mieheni kanssa katsomaan Kurjat-elokuvaa. Elokuva ei ihan kulje yhtä matkaa kirjan kanssa, mutta pääasiat löytyvät. Elokuvaan ei millään voi sovittaa niin paljon tapahtumia kuin kirjassa oli. Ja kieltämättä elokuva oli teatterimainen, jonka olisin mielelläni katsonut aidosti teatterissa ehkä Lontoossa, sillä puheosuudet laulettiin.
    Itkuhan siinä tuli silmään monessa kohdin, joten kaikki nenäliinat kastuivat, mitkä olivat mukana. Elokuvalle ****

    VastaaPoista
  11. Huomenna autolla tampere - oulu - tampere ja Kurjat äänikirjana, n 12 tuntia ehtii kuunnella :) tämän postauksen pohjalta uskalsin valita ko teoksen, kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi. Toivon sinulle turvallista ajomatkaa ja viihtymistä Kurjien parissa :)

      Poista