Banneri-luettelo

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana





 Chimamanda Ngozi Adichien novellikirjan nimi Huominen on liian kaukana tarkoittaa igbon kielellä echi eteka. Echi eteka on käärme. Huominen on liian kaukana, on yksi kirjan novellin nimi. Kyseinen novelli kertoo sisaruksista, jotka ovat Afrikassa isänäidin luona käymässä. Isänäiti suosii poikaa koko ajan. Poika saa isoäidin kaiken huomion ja vuotta vanhempi sisko on kateellinen ja katkera huomiosta. Niinpä hän järjestää veljelleen tapaturman. Huominen on liian kaukana, on kirjan parhaimpia novelleja.

Se kesä 18 vuotta sitten oli ensimmäinen, jona noudatit omaa tahtoasi. Sinä kesänä ymmärsit, että Nonsolle oli tapahduttava jotain, jotta sinä voisit jäädä eloon. Vaikka olit vasta kymmenen, ymmärsit, että jotkut vievät liikaa tilaa pelkästään elämällä, tukahduttavat muut olemassaolollaan.

Adichie on parhaimmillaan novelleissa, joissa kerrotaan Afrikasta. Afrikkalainen elämänmeno on hänelle tuttua, sillä hän on syntynyt ja kasvanut Nigeriassa. Hän muutti 19-vuotiaana opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Adichien ensimmäinen romaani nigerialaisesta perheestä kertova Puolikas keltaista aurinkoa (2003) palkittiin Commowealth Writers´ Prize palkinnolla ja Biafran sodasta kertova Purppuranpunainen Hibiskus (2006) palkittiin Orange-palkinnolla. Uusin Adichien romaani on nimeltään Kotiinpalaajat.

Härkäpäinen historioitsija on myös huikea kertomus afrikkalaisesta elämänmenosta. Novellista nousee esille vahva afrikkalainen kulttuuri, jossa yleensä suositaan poikaa, mutta tässä novellissa vahva ihminen on tyttövauva, josta vastustuksista huolimatta kasvaa afrikkalaisen kulttuurin suosija ja arvostaja. Afrikkalaiset maat kokivat länsimaiset valloittajat ja eri uskontokuntien lähetyssaarnaajat, jotka omasta mielestään olivat oikeassa tuhotessaan afrikkalaista elämänmenoa, kulttuuria ja eri uskontoja kristinuskon nimessä. Käännyttäminen tapahtui joko hyvällä tai pahalla. Härkäpäisen historioitsijan nainen, Grace, kehittyi kaikesta tästä käännytystyöstä huolimatta arvostamaan oman maansa historiaa.

Nostaisin vielä kolmanneksi esille Yhdysvaltojen lähetystö novellin. Novelli kertoi äidistä, joka haki turvapaikkaa Yhdysvaltojen konsulaatista. Hänen lehtiin artikkeleita kirjoittava miehensä oli kadonnut ja hänen pieni lapsensa oli ammuttu. Novellissa äiti muistelee tapahtumia samalla, kun hän jonottaa haastatteluaikaa. Novelli kuvaa sekasortoisen maan tilannetta yhden naisen näkökulmasta.

Loput novellit kuvasivat enemmän tai vähemmän Yhdysvaltoihin siirtolaisiksi tai opiskelijoiksi siirtyneiden afrikkalaisten elämänmenoa, arkipäivää ja selviytymistä. Huominen on liian kaukana, oli minulle pienoinen pettymys Adichien kahden loistavan kirjan jälkeen. Kirjan loppua kohden novellit paranivat ja niistä loisti kirjallinen taituruus, josta olen kahdessa aiemmassa kirjassa saanut nauttia.

Chimamanda Ngozi Adichie, Huominen on liian kaukana ****
suom. Sari Karhulahti
Otava 2011
The Thing Around Your Neck 2009
s. 261

8 kommenttia:

  1. Kiitos postauksesta, Mai:)
    Luulin että kirja on romaani, tuo nimi vaikuttaa sellaiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi on hieno, mutta igbon kielellä se tarkoittaa käärmettä. Adichien kaikkien kirjojen nimet ovat upeita paitsi uusimman. Kotiinpalaajat kirjan nimenä on minulle suuri pettymys.

      Poista
  2. Tämä oli tosiaan kiehtova novellikokoelma. Olen todella huono lukemaan novelleja, mutta tämän kirjan novellit tuli ahmaistua melkoisella vauhdilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle kävi päinvastoin, sillä alkupään novellit olivat aika pitkäpiimäisiä. Luin kirjaa kokonaisen viikon. Onneksi loppupään novellit pelastivat lukuilon. Tähän voi kyllä vaikuttaa myös flunssa, joka jyllää jokaisessa nivelessä ja yskittää kamalasti :(

      Minä tykkään novelleista, jos ne on rakenteellisesti novelleja eli niihin ei jää kaipaamaan enempää tekstiä ja tietysti juoni on tärkeä.

      Poista
  3. Minä pidin tästä myöskin, vaikka novellit eivät yleensä ole minun juttuni. Huominen on liian kaukana -novelli taisi jäädä parhaiten mieleeni :) Ainoa tähän mennessä lukemani Adichie, mutta enköhän pian tartu uuteen ;) Taitava kirjailijatar.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella taitava tarinankertoja. Lue ihmeessä myös romaanit. Minusta Adichie on parhaimmillaan kertoessaan Afrikasta ja afrikkalaisesta kulttuurista. Tarinat lässähtävät jollakin tavalla siirtolaiselämän kuvauksissa.

      Poista
  4. Tämän kirjailijan kirjat ovat kiehtovia matkoja Afrikkaan. ehdottomasti pitää tämänkin etsiä kirjastosta luettavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Afrikka ja sen kulttuuri ja ihmiset tulevat tutummaksi, kun siitä kertoo Afrikassa syntynyt kirjailija. Lue ihmeessä.

      Poista