Banneri-luettelo

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Laurent de Brunhoff: BABAR ja pikku Vili-Vili





Laurent de Brunhoffin Babar ja pikku Vili-Vili on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1975, joten kirjani alkaa olla klassikkokirja. Näissä ihanissa Babar-kirjoissa pääosassa ovat kuningas Babar, kuningatar Seleste ja heidän lapsensa Pom, Lore ja Aleksander.

Kirjan tarina alkaa siitä, kun lapset löysivät hassunkurisen eläimen, joka oli Vili-Vili. Hyvin harvinainen eläin. Lapset veivät eläimen mukaansa kotiin. Selestenkylässä asui norsuja, mutta kyllä siellä oli muitakin viidakon eläimiä. Eläimet kulkivat kahdella jalalla ja käyttäytyivät kuten ihmiset ja pukeutuivat ihmismäisesti.

Pikku Vili-Vili leikki lasten kanssa leluilla ja piilosta ja ruokaili perheen kanssa yhdessä. Lasten ollessa retkellä sarvikuono Saturnus hyökkäsi ja ryösti pikku Vili-Vilin itselleen ja huristeli autolla kauas pois. Lapset surivat pikku Vili-Viliä ja uskoivat menettäneensä hänet ainaiseksi pois. Lasten auttajat seurasivat Saturnusta sarvikuonojen kaupunkiin ja pukeutuivat valepukuun, ettei heitä tunnistettaisi, mutta toisin kävi. Lisää seikkailusta voi lukea tämän ihastuttavan satukirjan sivuilta, joka on täynnä mielenkiintoisia kuvia, joista on helppo seurata mitä tarinassa tapahtui. Tarinallahan on tietysti onnellinen loppu, kuten hyvissä saduissa on.

Babarin luoja oli ranskalainen Jean de Brunhoff  (1899-1937) ja ensimmäinen kirja , jossa Babar esiintyi, ilmestyi vuonna 1931. Ensimmäinen suomennettu Babar-sarjan kirja ilmestyi vuonna 1948. Jean de Brunhoff kuoli vuonna 1937 ja sen jälkeen hänen poikansa Laurent de Brunhoff  (s. 1925-) jatkoi uusien kirjojen kirjoittamista.

Tänä päivänä on Sadun päivä ja tämä viikko on ollut lasten  ja nuorten kirjallisuuden viikko. Toivon, että mahdollisimman moni lapsi on saanut kuulla satuja ja tarinoita tai mahdollisuuden edes katsella kirjoja.

Laurent de Brunhoff, BABAR ja pikku Vili-Vili
Suom. Sanna Uimonen
Weilin + Göös 1987
s. 26

2 kommenttia:

  1. Meillä luetaan aika ajoin Babar -kirjoja ja tämäkin saattaa löytyä ihan omasta hyllystä :)! Mukavaa satupäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Babarit tulivat joskus telkkaristakin. Koska kirjat ovat vanhoja, niissä näkyy ajankulku ja tapahtumat. Kirjojahan on syytetty vaikka mistä mm. rasismista, mutta en ole lukenut niitä vanhimpia, joista ehkä rasismia voisi löytyäkin.
      Mukavaa satupäivää :) Minulle se on joka päivä :)

      Poista