Banneri-luettelo

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Talven lukuhaaste

                                                       Ullan blogista lainattu kuva

Ullan Luetut kirjat-blogissa on loppumaisillaan Talven lukuhaaste, johon  ilmoittauduin lukijaksi. Lukuhaasteen ajankohta oli 15.10.2015-29.2.2016. Kirja soveltui mukaan haasteeseen, jos siinä oli aiheeseen liittyvä sana. Sopivia sanoja olivat: syksy, syys, joulu, talvi, lumi, jää tai joulun hahmo tai kannen kuvassa talvinen maisema, miljöö tai talvisiin harrastuksiin liittyvä kuva tai esine tms.

Aloitin haasteen  Maeve Binchyn Seitsemän talvista päivää teoksella. Seitsemän talvista päivää jäi irlantilaisen Maeve Binchyn (1940-2012) viimeiseksi kirjaksi. Maeve Binchy oli bestseller-kirjailija ja hänen kirjojaan on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta. Seitsemän talvista päivää on hänen 16. suomennettu romaaninsa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Irlannin rannikolle Stoneybridgessä sijaitsevaan hotelliin. Kirjan päähenkilöksi nousi kotiseudulleen palannut Chicky, joka perusti hotellin. Kirja kertoi avajaisviikosta ja loma-asukkaista sen viikon aikana.

Seuraavaksi luin haasteeseen Camilla Läckbergin pienoisromaanin Mantelintuoksua lumimyrskyssä.
Mantelintuoksua lumimyrskyssä dekkarin päähenkilönä ei ollut tällä kertaa Patrik Hedström eikä hänen kirjailijavaimonsa Erica, vaan Patrikin nuori vasta aloittanut työkaveri Martin Molin, joka oli saanut kutsun tyttöystävänsä perheen sukujuhlille pieneen saareen Fjällbackan ulkopuolelle. Ulkona oli kova pakkanen ja oli tulossa myrskyinen yö.

Kolmas kirja oli Juha-Pekka Koskisen Kuinka sydän pysäytetäänKuinka sydän pysäytetään kannen kuvassa on talvinen maisema, jossa sotilaat ovat kaivautuneet lumen keskellä oleviin poteroihin. Kirja on rohkea kuvaus Suomen sotahistoriasta ja yhdestä henkilöstä sotahistorian pyörteissä. Kirja on sopiva sekoitus perhetragediaa, lapsen kasvukertomusta, isättömyyttä ja isän kaipuuta, rakkautta sodan varjossa, vakoilua ja vastavakoilua ja lopuksi se sotatanner, joka on hienosti kuvattu kirjan kanteen Suomen muotoisena, sinivalkoisena, jota punaisena kirjoitettu kirjan nimi korostaa kuin kaatuneiden veri.

Neljäs haastekirja oli Sinikka Salokorven lastenkirja Turun linnan Tonttu-ukon Jouluihme.  Ainakin jokainen aikuinen tietää tai on kuullut Turun linnasta, joka seisoo tänäkin päivänä Aurajoen rannalla, mutta ovatkohan kaikki aikuisetkaan tietoisia siitä, että Turun linnassa asustaa hyvin vanha Tonttu-ukko ja hänen kissansa Murri. Tämän hurmaavan jouluaiheisen kirjan on kuvittanut Taru Castrén. Turun linnan Tonttu-ukon Jouluihme on oikein sopiva kirja lukea joulun alla.

Viidentenä luin haasteeseen Marjatta Kurenniemen lastenkirjan Onnelin ja Annelin talvi. Kirjan ihanan kuvituksen on tehnyt Maija Karma. Onneli ja Anneli-sarjan kirjoista on tehty jo kaksi elokuvaa ja kolmas kuvataan vuonna 2017. Tämä kirja oli ystävänpäiväpostaukseni, sillä mielestäni Onnelin ja Annelin talvi on hellyttävä esimerkkikirja ystävyydestä ja suvaitsevaisuudesta sadunomaisesti kerrottuna :)

Kuudes kirja oli Johan Bargumin Syyspurjehdus. Huomasin haasteen loppupuolella, että en ole lukenut syysaiheita ollenkaan, mutta pianhan se oli korjattu tämän hienon pienoisromaanin luettuani.
Syyspurjehdus on Bargumin 10. proosateos, lisäksi hän on kirjoittanut viisi novellikokoelmaa, näytelmiä, kuunnelmia ja lastenkirjan Ensilumi. Syyspurjehdus on haikea kirja, joka jo nimensä puolesta viittaa muistoihin, menneisyyteen ja kuolemaan.

Viimeisenä luin haasteeseen nobelisti John Steinbeckin Routakuun aika teoksen. Teoksen kansikuva on talvinen ja se kertoo yhden talven miehityksestä toisen maailmansodan aikana. Vähitellen kaupungin ihmiset alkoivat kärsiä nälkää ja vilua talven tullessa. Miehittäjät keräsivät ruoat itselleen. Hiilenlouhijoita rangaistiin jättämällä se vähäinenkin ruoka vielä vähäisemmäksi tai sitten ruokaa ei annettu ollenkaan. Ihmisten vastarinta kasvoi, miehiä katosi öiselle merelle hakemaan apua. Vastarinta oli yhteistä, se yhdisti jo yhtenäisen kaupungin ihmiset. Maanalainen vastarinta oli ainoa keino taistella vihollista vastaan. Routakuun aika oli Saksan miehittämissä Euroopan maissa kielletty ja sen hallussapidosta saattoi saada kuolemantuomion. Kirjan käännökset kuitenkin levisivät maanalaisesti ja nousivat merkittäviksi propagandan välineiksi natsien miehittämissä maissa.

Talven lukuhaasteen saldoksi tuli seitsemän kirjaa. Kiitos Ulla, kun järjestit tämän haasteesi. Nyt on aika sitten siirtyä keväisempiin kirjoihin :)

Tässä vielä linkki viime vuoden haasteisiin, joissa oli mukana Ullan Talvi-haaste.

2 kommenttia:

  1. Hienoja kirjoja luit haasteeseen. Noista olen lukenut ainoastaan JP Koskisen kirjan ja olin siitä vaikuttunut, siinä oli monia tasoja ja se jäi pitkäksi aikaa mieleen. Routakuun aika kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vierastin Kuinka sydän pysäytetään kirjaa, koska se oli niin vahvasti sotakirja, mutta kyllähän kirjasta löytyi paljon muutakin.
      Suosittelen Routakuun aikaa, voit yllättyä kirjan kerrontaan, sillä Steinbeckillä on omanlainen musta huumori, joka tässäkin kirjassa keventää kovasti aihetta.

      Poista