Bellan äiti ei saa nukuttua. Hän on liian väsynyt nukahtamaan. Miten voi olla liian väsynyt nukahtamaan? Bella saa unen päästä kiinni aina heti paikalla.
Sanna Tahvanaisen ja kuvittaja Jenny Lucanderin lastenkirja Lohikäärmeunia on todella hurmaava kuvitukseltaan ja laittaa pohtimaan lapsen näkökulmasta sitä miksi aikuinen on väsynyt, kiireinen ja siitä johtuen ei pysty nukkumaan. Tämä voi olla monessa perheessä arkipäivää. Bellan äiti tekee öisin töitä, sillä hänen yhteistyökumppaninsa asuvat Kiinassa ja Kiinassa on silloin aamu, kun meillä on yö. Bellan äiti on siksi aivan sekaisin unirytmiltään. Bella haluaisi auttaa äitiään nukkumaan. Sanna Tahvanainen on suomalainen ruotsiksi kirjoittava kirjailija, joka toimii myös kolumnistina. Kirjailija on kirjoittanut lastenkirjojen ohella myöskin romaaneja, runokokoelmia, näytelmiä ja kuunnelmia. Kuvittaja Jenny Lucander on kuvittanut lastenkirjoja, oppimateriaaleja ja lehtikuvituksia.
Bella käskee äidin laskea lampaita. Silloin uni tulee. Äiti ei halua laskea lampaita. Hän sanoo että kurkkua kutittaa heti kun hän vain ajatteleekin lampaita. Sen sijaan äiti haluaa laskea asioita jotka alkavat A:lla.
Alijäämä.
Arvopaperipörssi.
Asuntolainan korkovähennys.
Aliravitsemus.
Avustuspaketti.
Asidofilus bifidus.
Bella on huolissaan siitä, että äiti ei nuku, sillä Bellan ei tarvitse kuin laittaa pää tyynyyn, niin hän nukkuu. Kirjan lapsi on ottanut aikuisen roolin siinä, että Bella hoivaa iltaisin äitiään saadakseen tämän unten maille. Asiahan pitäisi olla päinvastoin. Vanhemman pitäisi huolehtia lapsestaan, eikä päinvastoin. Onneksi Bella keksii huomaamattaan ratkaisun asiaan, sillä eräänä iltana hän tulee sanoneeksi hyvän yön toivotuksen sijaan katso lohikäärmeunia ja kuin taikasauvasta äiti nukahtaa ja näkee lohikäärmeunia. Aika metka ratkaisu. Lapset ovat taitavia ja heillä on mielikuvitusta, niin myös tämän kirjan kirjoittajalla ja kuvittajalla. Kuvitus on aivan uskomattoman hieno ja kirjan tarina on arkipäivään sijoittuva, mutta unet ovat fantasiaa. Tässä kirjassa tarina ja kuvitus vahvistavat toisiaan ja luovat huikean satumaailman.
Sanna Tahvanainen, Lohikäärmeunia *****
suom. Katriina Huttunen
loistava kuvitus Jenny Lucander
Schildts & Söderströms 2015
s. 34
Dröm och drakar 2015
Viivin bloggaus
Tässäpä hauskanoloinen lastenkirja, ja ettei jää tuleva Murmelitrion viikonloppuvisitti alijäämäiseksi eikä pelkän asidofilus bifiduksen varaan, varasin tämän samantien kirjastosta. Testaamisiin ja kiitos Mai:)
VastaaPoistaToivottavasti varasit pari muutakin kirjaa, sillä tämä on aika lyhyt tarina. Hauskahan tämä lastenkirja on ja äiti näkee upean unen. Kiitos itsellesi, lastenkirjoja tarvitaan aina ja onneksi meillä on vielä tuo kirjasto mistä saa hyviä kirjoja.
PoistaViime aikoina olen saanut lukea Peppi Pitkätossun seikkailuja vanhasta painoksesta. Sellaisen kun saisi vielä itsellekin. Pelottaa, että tuo sensuuri iskee kyntensä vanhoihin teoksiin ja silloin kulttuurihistoriasta napsahtaa iso osa pois.
Jännä kirja. Tässä on tosiaan käännetty roolit ympäri. Yleensä unettomuus kylläkin vaivaa enemmän vanhetessa, joskin on lapsillakin koliijit ja hampiaden puhkeamiset ja painaisunet riesanaan ...
VastaaPoistaTodella jännä kirja ja jokainen sivu on kuvitettu hauskasti. Olenkin saanut piirtää dinosauruksia ja lohikäärmeitä viime aikoina aika lailla, sillä lapset rakastavat niitä. Mitä isommat ja terävämmät hampaat, sen parempi juttu.
PoistaOlen suvusta, jossa on yleistä unissakulkeminen. Kun oli kolme lasta, niin yöt oli toisinaan aika levottomia, jos lapset yrittivät lähteä ulos. Omasta lapsuudestani muistan, että heräsin toisinaan sängyn alta tai jostakin mielenkiintoisesta paikasta.
Koliikit, hampaat ja painajaisunet ovat vielä pientä, kun tulee korvatulehdukset, oksennustaudit ja muut sairaudet, jotka aina alkavat yöllä.