Banneri-luettelo

tiistai 24. tammikuuta 2017

Anna Snoekstra: Peilikuva

Tytön vanhemmat tulivat kuvaan ja sanoivat, että vaikka heidän tyttärensä oli ollut kateissa yli kymmenen vuotta, he eivät olleet menettäneet toivoaan.

Australialaisen kirjailijan Anna Snoekstran psykologinen trilleri Peilikuva kertoo hyytävän perhetarinan. Snoekstra on kirjoittanut aiemmin käsikirjoituksia elokuviin ja teattereihin sekä ohjannut musiikkivideoita. Peilikuva on hänen esikoisteoksensa. Kirjan kaksi päähenkilöä ovat 16-vuotiaana kadonnut Rebecca Winter ja yksitoista vuotta myöhemmin Rebeccana esiintyvä nuori nainen. Naisella on omat syynsä esiintyä Rebeccana, mutta hän ei tiedä mihin ryhtyi ja mitä hänellä oli vastassa. Kirjan tapahtumissa eletään vuodessa 2003, kun Rebecca katosi ja vuodessa 2014, kun vale-Rebecca palasi ns. kotiinsa.

Jäätävä pelko täytti hänet, kun hän odotti varjon koskettavan häntä. Kun hän tuntisi sen kylmän käden jälleen poskellaan. Hän pidätteli hengitystään ja odotti.

Tietysti vale-Rebecca oli kiinnostunut siitä miksi ja mihin oikea Rebecca oli kadonnut. Perhe otti hänet mielihyvin vastaan, mutta kaikki ei ollut kuitenkaan hyvin. Pinnan alla tapahtui jotain ikävää. Katoamista tutkinut poliisikin halusi varmistaa monilla tutkimuksilla ja haastatteluilla sen, missä Rebecca oli ollut ja ketä hän suojeli. Vale-Rebecan valheet vain kasvoivat. Oli kuitenkin selvää, että perhe oli tietoinen siitä, että Rebecca ei ollut oikea Rebecca. Oli muitakin, jotka epäilivät sitä.

"Me yritämme päästä eroon aborginaaleista, me lähetämme ihmisiä turvaan siihen Villawoodin keskitysleiriin, ja niitä, jotka lopulta selviävät kaikesta, me pieksämme sillä rasistisella propagandalla. Kuulostaa taas ihan Valkoiselta Australialta."

Snoekstra on saanut kirjan kuvioihin mahtumaan myös päivänpolttavaa maahanmuuttoilmiötä ja rasismia alkuasukkaita kohtaan. Australia on ollut todella tiukka maahanmuuttajia kohtaan ja pystyttänyt heille pakolaisleirejä lähisaarille. Australiaan ei ole asiaa, jos ei ole työpaikkaa ja työlupaa. Kirjasta voi poimia australialaista elämänmenoa esim. nuorten työssäkäynnin lukion ohessa. Vanhempien varat menevät opiskelumaksuihin, joten nuorten on itse hankittava rahat esim. vaatteisiin. Rebecca oli keksinyt ystävänsä kanssa keinot siihenkin. Nuorten elämä, ihastukset ja juhlinta sekä ajanvietto muistutti läheisesti suomalaisen nuoren elämää.

Tiheä, syvä hiljaisuus. Valkoinen muuttuu valkoisemmaksi, ja tunnen itseni taas lipuvan. Kun valkoinen alkaa himmentyä, en taistele pimeyttä vastaan. Ajelehdin tiedottomuuteen.

Anna Snoekstra on kirjoittanut hyytävän dekkarin kieroutuneesta perheestä. Salaisuudet peittävät elämää ja Rebeccan katoaminen on vain lisännyt perheen sisäisen pahuuden kasvua. Lue miten vale-Rebeccalle kävi. Vale-Rebecca etsi rakkautta, mutta valitettavasti väärästä perheestä. 

Anna Snoekstra, Peilikuva ****
suom. Päivi Paju
HarperCrime 2017
s. 304
Only Daughter 2016
Arvostelukappale





4 kommenttia:

  1. Oi, kuulostaapa hyvältä! Psykologinen jännitys toimii minulle aina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat sanat Krista, kirja on hyvä. Minullekin toimii tällaiset psykologiset jännärit <3

      Poista
  2. Kuvauksen ja näytteiden perusteella laadukas trilleri. Kirjailija on tehnyt elokuviin ja teatteriin käsikirjoituksia - siinä lisäsuositus. Et kertonut omia vaikutelmiasi, mutta ilmeisesti tykkäsit
    koska annoit neljä tähteä :) Juoni kuulostaa kauhistavalta ja jännitys kasvaa jo kuvausta
    lukiessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma vaikutelmani oli hyytävä jännäri. Haluan ennemmin kertoa kirjasta, jos siinä on rikoksia. Omasta mielestä kerroin vaikutelmia maahanmuutosta, rasismista, nuorten elämästä.
      Tämä poikkeaa kyllä muusta rikosgenreen liittyvästä kirjallisuudesta.

      Poista