Banneri-luettelo

keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois


Olin aseistanut huuleni hymyillä, silmäni soveliaalla kyynelten kiillolla ja nenäni niiskauksilla. Olin valmis sulkemaan hiussalonkini seuraavaksi viikoksi ja lähtemään etsimään ihmettä anoppi vanavedessäni. En ollut odottanut huoneeseen toista hymyilevää naista, keltaista naista, jolla oli verenpunainen suu ja joka virnuili kuin uusi morsian.

Nigerialaisen Ayọ̀bámi Adébáyọ̀n esikoisromaani Älä mene pois on loistava teos. Tämä teos on niin täynnä tunteita ja afrikkalaista elämänmenoa, että sydämeni meinasi pakahtua lukiessani sivuja eteenpäin. Heti kirjan alkusivuilta käy ilmi, että kirjan päähenkilö Yejide ei ole tullut raskaaksi neljän avioliittovuoden jälkeen, joten suvun voimin on hankittu Yejiden miehelle uusi kakkosvaimo. Eihän nyt miehessä voi mitään vikaa olla, vaimohan se ei pysty saaman lasta, mikä lie noiduttu.

Asiaan ei auttanut edes se, että Yejide oli seurusteluaikana jo sanonut, että hän ei halua jakaa aviomiestä muiden vaimojen kanssa. Afrikassahan on yleistä, että miehellä on useampi vaimo. Alkaa kilpajuoksu, kumpi tulee ennemmin raskaaksi Yejide vai kakkosvaimo. Tietystikään vaimot eivät tule keskenään toimeen  ja se aiheuttaa ikäviä tilanteita. Lisäksi Yejide tuntee mustasukkaisuutta miehensä jakamisesta toisen naisen kanssa. Tällaiset tuntemukset ovat varmasti tuttuja monelle suomalaisellekin, kun suhteeseen ilmestyy uusi jäsen. Jotakin särkyy tunne- ja yhteiselämästä, se on ainakin varmaa huolimatta siitä, että liitto on rakkausliitto.

Älä mene pois on värikylläinen ja intohimoinen kertomus parisuhteesta ja suhteen karikoista uuden jäsenen ilmestyttyä siihen. Joku voisi sanoa, että kannattaisi hankkia itsellekin seuraa, mutta suosittelisin lukemaan kirjan kuvioista mitä siellä oikein tapahtuu. Tarina ei ole niin yksiselitteinen kuin tästä minun esittelystä voisi luulla. Taustalta löytyy salaisuuksia ja valheita, jotka vaikuttavat vuosien päähän kirjan perhedraamassa.

Yejide on päättäväinen yliopiston käynyt nuori nainen, jonka itsevarmuus murenee avioliittoon liittyvien ikävien tapahtumien myötä. Jossakin vaiheessa henkinen kantti sanoo, että nyt ei jaksa enempää. Päivistä voi tulla mustaakin mustempia. Moni haluaisi heti tietää, että syntyikö parille lapsia, mutta suosittelen lukemaan kirjasta, sillä en halua spoilata enempää kirjan unohtumatonta tarinaa. Kirjan loppu on äärimmäisen tunteellinen ja suosittelen varaamaan nenäliinoja kirjan loppusivuja varten. Toisinaan on mahdollista tavoittaa onnen ja rakkauden, vaikka uskoo niiden unohtaneen sinut lopullisesti. Yejide  on onnensa ansainnut. Rakastuin intensiivisesti kirjan pakahduttavaan tunnelmaan Nigerian polttavan kuuman auringon alla.

Tätä nykyä selitän itselleni, että sen takia venyin mukautumaan jokaiseen uuteen nöyryytykseen – jotta minulla olisi joku, joka etsisi minua, jos katoaisin.

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, Älä mene pois *****
Suom. Heli Naski
Atena 2018
s. 300
Stay With Me 2017

Annikan, Zephyrin, Annelin, Lauran, Ompun, Elegian ja Airin bloggaukset kirjasta.

10 kommenttia:

  1. Multa olisi tämä kirja menny sivusuun mut onneks oon nyt eksynyt lukemaan kirjasta bloggaajien arvioita. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, ja vaikka en tavallisesti tällaisiin kirjoihin tartu, niin tämä lainaan heti jahka se kirjastoon ilmestyy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Hanna-chan, että olet kiinnostunut kirjasta. Tässä kirjassa on jotakin erityistä ja minulle se oli se afrikkalaisuus ja tarinan monikerroksisuus :)
      Lue ihmeessä :)

      Poista
  2. Kiva kuulla Mai, että sinäkin tykkäsit tästä upeasta kirjasta. Minullekin se oli suorastaan elämys. Tämä on meillä Naisten Pankin lukupiirikirjana ensi syksynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luin kirjan esittelyn ja olin heti myyty. Kirjan voisi jossakin välissä lukea uudestaan ja nauttia kaikista sen vivahteista. Löytyy varmasti keskusteltavaa lukupiirissä mm. niistä taikakeinoista.

      Poista
  3. Tässä kyllä taiten kuvataan nigerialaista kulttuuria ja sen murrosta, ihmisten erilaisuutta kulttuurin sisällä. Pidin tästä kovasti ja ilahduttaa, kun se on suomennettu! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin tästä kovasti. Onneksi kirja suomennettiin. Vahva esikoiskirja kirjailijalta. Nyt odotukset nousivat seuraavan kirjan suhteen. Olen samaa mieltä, että kulttuuriin liittyvät kuvaukset on kuvattu taiten. Poliittinen kuohunta taustalla yllätti positiivisesti. Luulen, että suomalaisille nigerialainen suku olisi kauhistus, samoin moniavioisuus. Onkohan siellä yhdelläkään vaimolla useampi mies???

      <3

      Poista
  4. Minulla on tämä lainassa, mutta harmillisesti olen taas kerran sortunut lainaamaan liikaa kirjoja enkä tiedä, millä ajalla ehdin lukea ne kaikki. Toivottavasti kuitenkin ehdin lukea tämän, koska kirja kuulostaa tosi kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, jos joudut palauttamaan kirjan takaisin kirjastoon, etkä ehdi lukea sitä. Tämä on niin kiintoisa kirja, jokaiselle jotakin kiinnostavaa :)

      Poista
  5. Tämä oli upeasti kerrottu, mutta aiheeltaan minulle tosi vaikea tässä vauvavuoden myllerryksessä. Adebayon tyyli oli kuitenkin sen verran koukuttava ja yllätyksiä oli niin paljon, etät oli pakko lukea loppuun. Asetelma on tosiaan petollisen yksinkertainen, mutta pinnan altahan paljastui vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että kirjan tarina on vaikea, koska siinä puhutaan vauva-aikaan liittyvistä ongelmista ja suruista. Kirja on todella monikerroksinen ja yllättävä.

      Poista