Banneri-luettelo

perjantai 24. tammikuuta 2020

Niina Mero: Englantilainen romanssi
Minä odotin Englannilta Midsomerin kaltaisia herttaisia, joskin murha-alttiita pikkukyliä, vilkkaita katuja, sinisadeköynnöksiä oviaukoissa, pubeja ja nurmikattoja, ja yleisesti ottaen ihmisiä. Maisema oli aran vehreä, mutta autio, ja muistutti minua siitä, että Englannissa maa oli kallista, harvojen yksityisomaisuutta.

Niina Meron esikoiskirja Englantilainen romanssi oli kutkuttanut lukuhalujani jo pidemmän aikaa, joten olipa kiva, kun vihdoin sain sen luettua. Romanttista chick litiä, mutta kirjassa oli tosi kiva meininki. Tapahtumat sijoittuivat Englantiin. Vastahakoinen Nora sai kutsun siskonsa häihin, sillä Heli-sisko oli asunut jo useamman vuoden aatelismiehensä kanssa vanhassa kartanossa, ja nyt oli tullut aika sanoa tahdon. Heli lähetti jopa lentolipun Noralle, jotta sai siskonsa luokseen kaasoksi. Nora oli vastahakoinen yleensä kaikkeen, he olivat todella vastakkaiset luonteet Helin kanssa. Heli oli pieni ja vaalea ja hyvätapainen, Nora tumma, tatuoitu ja suorapuheinen.

Hän ei esittäytynyt minulle, ja haistoin hänen ilmeestään, että häntä ei myöskään kiinnostanut, kuka tai mikä minä olin. Hän teki vain työtään, mitä se sitten ikinä olikin, kummitteli kartanon ullakolla tai ruokki kellarissa ketjuissa pidettäviä hirviöitä.

Noran saama vastaanotto kartanossa ei ollut herttaisimmasta päästä. Hän oli todella utelias luonnoltaan, ja hankkiutui yleensä hankaluuksiin suorapuheisuutensa vuoksi. Näin tapahtui myös ensimmäisenä iltana illallisella kartanossa, sillä Nora onki heti selville perheen pahimman vaietun salaisuuden. Helin sulhasella oli isoveli, josta hän ei ollut puhunut mitään. Veli oli kadonnut kymmenen vuotta aiemmin. Tämä salaisuus kannatteli kirjan tapahtumia loppuun saakka, joten kannattaa olla tarkkana, mitä milloinkin tapahtuu. Nora oli tarkkana kuin porkkana ja selvitti melkein koko mysteerin. Siinä samalla tuli vietettyä pitkä kartanoloma, tutustuttua ympäristöön, Oxfordin yliopistoon, ja paikallisiin ihmisiin, miehiin.  Vaikka Nora oli päättänyt syvästi, ettei antaudu lähempiin tekemisiin yhdenkään miehen kanssa.

Hengitin kirjojen tuoksua ja elin. He olivat siellä kaikki. Kaikki minun kuolleet romantiikan sankarini, tuberkuloottinen Keats, rannalle huuhtoutunut Shelley, sodan ja sairauksien runtelema Byron ja vanhan koulun oopiumisti Coleridge.

Nora rakasti kirjoja, ja hän teki kirjallisuudesta gradua. Englannissa hän pääsi rakastamansa kirjallisuuden pariin, vanhat, kuolleet runoilijat. Kuolema oli aihe, joka kiinnosti häntä. Kuolemaan liittyviä juttuja löytyi myös hänen iholtaan. Myös taulut, joihin liittyi kuolema, olivat hänen sydäntään lähellä. Nora yllätti monet paikalliset tiedoillaan kirjallisuudesta, sillä ulkonäkönsä puolesta hänestä luultiin aivan jotain muuta.

Niinhän siinä pääsi käymään, että Englanti näytti lumovoimansa Noralle. Tämä suorapuheinen daami huomasi sydämensä läpättävän uhkaavasti erään upean miehen lähellä. Nora huomasi myös, että ”moni kakku päältä kaunis”, ja ”koiraa ei ollut karvoihin katsominen”. Loppupuolella tapahtumiin liittyi myös paikallinen poliisi tyköistuva puku päällä kuin suoraan tv-ohjelmasta. Noralle olisi siis löytynyt kiinnostavia seuralaisia useampiakin. Tämä hauska kirja oli täynnä huvittavia tapahtumia, ja osin vakavampiakin tapahtumia, mutta viihdyin tosi paljon Noran ja Edgarin seurassa. Plussaa kissan upeasta nimestä, Ozzy. Meidän Ozzy sanoo kirjan kissa-Ozzylle wuf, hyvä nimi!

Niina Mero, Englantilainen romanssi
Gummerus 2019
s. 379 + sitaatit, viittaukset ja maalaukset 3s.
Chick lit

Oman kirjahyllyn aarre
Helmet lukuhaasteen kohta 16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli

18 kommenttia:

 1. Kuuntelin tämän juuri äänikirjana ja tykkäsin tosi paljon! Harmitti aivan kun kirja päättyi. Kirjallinen ilmapiiri, kartanomiljöö ja romanssit ovat oivallinen yhdistelmä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika :)
   Tämä oli kiva kirja ja tuli sopivaan saumaan luettua se, sillä se kevensi kovasti vakavampia kirjoja ja niiden sanomaa. Tykkään tuulettaa välillä päätä kevyemmän viihteen parissa.
   Voi kun pääsiskin joku päivä Oxfordin kaduille ja kirjakauppoihin, tämä oli toivomus.

   Poista
 2. Tämä on vallan mainio romaani. Kaihdan yltiöromanttista menoa mutta Englantilainen romanssi pysyttäytyy mukavasti kaukana liiasta höttöisyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna :)
   Nuorempana luin tosi paljon romanttisia kirjoja. Voi vitsi, että tykkäsin niistä trillereiden ja kauhukirjojen ohessa. Nykyisin luen vähemmän, mutta edelleen tykkään niistä. Englantilainen romanssi toi monet kerrat hymyn huulille. Noralle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Olisin voinut laittaa kirjan Helmet-lukuhaasteen kohtaan iloinen kirja tai kirjassa lennetään.

   Poista
 3. Tämä oli pirteä, runsas ja - no, kliseinen, ilmeisesti ihan tarkoituksella ja pilke silmäkulmassa, sillä kirjailija tekee väitöstutkimusta viihdekirjallisuudesta. Minäkin tykkäsin tästä kovasti. Kukapa ei aina välillä nauttisi brittikartanoista, sukusalaisuuksista, romantiikasta, jännityksestä ja englantilaisesta runoudesta, sopivasti annosteltuina paloina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula :)
   Voi kun kokosit kivasti kirjan parhaat palat yhteen. Minä nautin tästä tarinasta kovasti.

   Poista
 4. Kiitos taas vinkistä! Kuulostaa juuri sopivalta välipalakirjalta, jollaista kaipaa kun on lukenut muutamia vakavia, raskaita tai suorastaan rankkoja kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Helmis :)
   Tämä on tosi hyvä ja rento välipalakirja. Ajatukset nollautuvat ja mieli alkaa haaveilla lomasta brittikartanossa.

   Poista
 5. Ehdottomasti lukulistalla! Nyt kun vaan saisi käsiin tuolta kirjastosta, näiden uusien kanssa on aina vähän niin ja näin. Kyseinen Helmet-kohtakin minulta vielä puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Tui, että kiinnostuit. Huumori on tämän kirjan vahvuus. Uskon, että tykkäät tarinasta.

   Lukuiloa :)

   Poista
 6. Tämä kirja kuulostaa kyllä tosi kivalta! Pidän tämän mielessä ja luen joskus, kun on sopiva hetki ja kevennyksen tarvetta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kirjaa lämpimästi. Tämä on todella kiva kirja, enkä ole kuullut yhtään negatiivista sanaa tästä tarinasta. Tämä kyllä kevensi mukavasti vakavien kirjojen välissä.

   Lukuiloa 😊

   Poista
 7. Ai kun kiva. Toivoinkin että pääsen lukemaan kun näin maininnan ja kannen Facebookissa. Alkoi tehdä mieli lukea chick lit 💕 Minulla yksi Agatha Christie kesken, missä ollaan pikkukylillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantilaisiin pikkukyliin sijoittuvat kirjat ovat kivoja. Olen Agathan dekkareiden fani. Tykkään kun neiti Marple ratkoo rikoksia teekupillisen äärellä. Nyt tekisi mieli lukea kunnon dekkari Agatha Christien laajasta valikoimasta.

   Poista
 8. Tämä on ihana kirja! Kujeileva, pilke silmäkulmassa oleva, mutta myös vetävä, hauska, hivenen jännittävä, kliseinen ja silti tunnelmallinen. Luin tämän viime vuonna Englannin-matkallani, mikä tietenkin korosti lukukokemusta. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :)
   Tämä oli varmaan nappivalinta Englannin matkalla. Kevyt ja viihdyttävä matkaseuralainen. Just tuo jännitysosuus teki tästä kirjasta sellaisen, että kirjan ääressä viihdyin vieläkin paremmin.

   Poista
 9. Voi, tää mun pitää todellaki lukea! Vaikuttaa just semmoselta, että viihtysin tän parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Laura tätä sinulle lämpimästi. Tämä keventää mukavasti ja tuo hymyn huulille. Viihdyt varmasti englantilaisessa kartanossa tuiman hovimestarin hiippaillessa siellä täällä. Entäs sitten Oxford, nyt iski kaukokaipuu Englantiin :)

   Poista