Banneri-luettelo

perjantai 29. heinäkuuta 2022

Kaari Utrio 80v-lukuhaastekoonti

 


Kaari Utrio täytti 80 vuotta 28.7.2022. Sen kunniaksi blogeissa on luettu heinäkuun aikana Utrion kirjoja tai hänestä kertovan elämäkerran. Haasteeseen osallistui neljätoista blogia, jotka lukivat yhteensä 20 Utrion teosta plus hänestä kirjoitetun elämäkerran neljässä blogissa, mikä oli huikea määrä, kun heinäkuu on yleensä hiljaisempaa myös blogeissa, bloggaajien ollessa lomalla. Tietysti haasteeseen voi osallistua myöhemminkin tänä vuonna ja vinkata minulle lukemastaan Utrion kirjasta, niin liitän kirjat tähän listalle.

Lämmin kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille ja lukuiloa 💖💙💚💛💜💝

 

Amman lukuhetki luki haasteeseen 1800-luvulle sijoittuvan Pappilan neidot. Amma viihtyi ja tuli hyvälle mielelle kirjan parissa.

 

Ankin kirjablogi luki haasteeseen 1300-luvulle sijoittuvan Vendelan. Ankin mielestä Utrion historian tietämys oli teoksessa timanttista. Kipinä ei hänestä vielä syttynyt, mutta syttyiköhän sittenkin! Aika näyttää.

 

Kirjan jos toisenkin kuunteli haasteeseen Anna-Liisa Haavikon kirjoittaman tietokirjan Kaari.  Kaari Utriosta tehty elämäkerta oli oikea nappivalinta hänelle, sillä hän on lukenut ylivoimaisesti jo teinistä lähtien eniten Utrion kirjoja ts. kasvanut niiden parissa.


Kirsin kirjanurkka luki 1000-luvulle sijoittuvan Vaskilinnun. Kirja oli hänestä värikäs, mielenkiintoinen, jännittävä ja paikoin eroottinen, mutta historiallisesti faktapohjainen. Kirjasta löytyi jopa fantasiaan liittyvää spefiä.

 

Kirja vieköön! blogi postasi jo aiemmin kuuntelemastaan Anna-Liisa Haavikon tietoteoksesta Kaari. Elämäkerta oli paksu ja runsas ja Erja Mannon lukemana kuuntelunautinto. Kirja on valtavan hieno ja eloisa elämäkerta ja ihailtava suomalainen naiskirjailija.


Kirjahamsterin lukuvinkit luki haasteeseen 1500-luvun Novgorodista: Pirita, Karjalan tytär. Kirjahamsteri ihasteli Novgorodin roolia kirjassa, samoin sitä, että päähenkilö oli orja, joka oli tyytyväinen oloonsa isossa talossa. Annas olla, kun toinen osa kertoi erämatkasta. Se oli kuulemma parasta.


Kirjakko ruispellossa luki haasteeseen epookkikomedian Oppinut neiti. Hän nautti kirjasta kovasti, eikä edes muista kuinka monta kertaa hän on jo lukenut kirjan, joka asustaa hänen kirjahyllyssään. 


Kirjasähkökäyrä luki haasteeseen kaksi teosta, joista Rautalilja sijoittui 1820-luvulle ja Vehkalahden neidot  vuosille 1455-69. Pidän enemmän siitä, mitä kauemmas menneisyyteen kirjat sijoittuvat, joten Vehkalahden historia vei pitemmän korren. Mutta näin mielessäni, miten hauskan näytelmän saisi ruukinkylään sijoittuvasta Rautaliljasta, sillä se oli paikoin tosi hauska.


Kirsin Book Club luki haasteeseen yhdeksän teosta: Pirkkalan pyhät pihlajat; Aatelisneito, porvaristyttö; Kirstin; Viipurin kaunotar; Isabella; Ruusulaakso; Eevan tyttäret; Perhekirja sekä Anna-Liisa Haavikon tietoteos Kaari.

Kirsin Book Clubin seitsemän lukijaa yllättyi siitä, miten hyvin kirjat olivat kestäneet aikaa ja miten kiinnostavaa niitä oli lukea tänäkin päivänä.


Kulttuuri kukoistaa luki haasteeseen 1400-1500-luvuista kertovan Aatelisneito, porvaristyttö teoksen sekä tietoteoksen Eevan tyttäret. Kulttuuri kukoistaa piti siitä, että Aatelisneito, porvaristyttö teoksesta välittyi historia esille esim. Kuusiston linnan hävitystyö. Teokset täydensivät toisiaan hyvin ja vetävää tekstiä oli ilo lukea.


Lukujonossa  luki haasteeseen Anna-Liisa Haavikon kirjoittaman tietoteoksen Kaari. Hänestä elämäkerta oli inspiroiva ja kiinnostava kattaus viihdekirjallisuuden historiaan ja kirjailijantyön arkeen.


Mrs Karlsson lukee luki haasteeseen 1800-luvun Suomeen sijoittuvan Saippuaprinsessan. Kirja tutustutti hänet eka kerran Utrion tuotantoon. Mrs K ihasteli varsinkin Helsinkiin sijoittuvaa miljöötä, jossa hän on itsekin kasvanut.


Tarukirja luki haasteeseen ihastuttavan teoksen Isabella, jonka tapahtumat sijoittuivat 1300-luvun Ruotsiin. Isabella oli hänen mielestään tyypillinen Utrion romaani ja sellaisenaan erinomaisen viihdyttävä.


Tuijata. Kulttuuripohdintoja luki haasteeseen teoksen Pirita, Karjalan tytär. Teos sijoittuu 1500-luvun Novgorodiin. Tuijata tempautui mukaan novgorodilaiseen elämänmenoon ja romaani koukutti seuraamaan Piritan elämäntapahtumia.
 
 
Oksanhyllyltä luki kesän aikana Kaari Utrion teoksen Vaitelias perillinen. Teos sijoittuu 1800-luvulle ja Lounais-Suomeen ja ruukkiympäristöön. Kirja oli Marikan muistin mukaan hänen ihka ensimmäinen Utriolta lukemansa kirja. Kirja oli hänestä leppoisan romanttinen ja sujuvasti etenevä viihdekirja ja hän tykkäsi kirjasta yllättävän paljon. 

 

18 kommenttia:

  1. Hienoa, että innostit meidät juhlimaan Utriota tällä tavalla! Ja kooste on houkuttelevan informatiivinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että haaste innosti juhlimaan Kaari Utriota hänen kirjojensa kautta.

      Poista
  2. Kiitos tästä haasteesta! Utrion tuotanto on juhlinnan arvoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myös sinulle hienosta postauksesta. Utrion kirjat ovat tuoneet runsaasti iloa lukijoille.

      Poista
  3. Olen seurannut takavuosina Utrion elämää lehtijutuista, näkyvä ja tuottelias kirjailija, jota on innostuttu lukemaan todella runsaasti blogeissa - kiitos sinun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta :) Kaari Utrio on ollut aikamoinen mediapersoona kirjailijan urallaan. Elämäkerrassa oli paljon semmoista tietoa, jota en tiennytkään mm. Kai Linnilän alkoholismi. Oli myös kiinnostavaa tietoa hänen vanhemmistaan ja syntymästään. Veljet ohitettiin sujuvasti, eikä pojistakaan ollut kovin monella sanalla juttua.

      Hyvä, kun Utrion teoksia luetaan.

      Poista
  4. Kiitos haasteesta, oli mukavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki :) Toivottavasti kipinä lukea Utrion kirjoja kasvaa, sillä hänellä on runsas tuotanto eri aihetyypeistä toiseen.

      Poista
  5. Kiitos haasteesta ja sen hienosta koosteesta! Kun jaoin eilen blogijuttuni omalla Facebook-seinälläni, sain kommentin eräältä henkilöltä, joka ei ole lukenut yhtään Utrion romaania, koska hänen historianopiskelijavuosinaan Utriota ylenkatsottiin niissä piireissä. Minusta se on oikeastaan todella surullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jane :) Minustakin oli surullista lukea Utrion elämäkerrasta, miten hänen kirjojaan ylenkatsottiin ja kutsuttiin mm. rouvaspornoksi. Oli hienoa lukea elämäkerrasta, että presidentti Kekkonen oli lukenut hänen kirjansa ja lähetti kannustavan postikortin lukemastaan kirjasta. Utrio on historian asiantuntija, joka on ottanut asiakseen tuoda esille historiaa, joka on piilotettu miesten hallitseman historian pimentoon. Arvostan suunnattomasti Utrion elämäntyötä historian esilletuojana.

      Poista
  6. Kiitos haasteesta, Mai! Hyvä kooste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja :) Ilo oli kokonaan minun puolellani kootessani kirjojen lukua yhteen.

      Poista
  7. Kiitos haasteen järjestämisestä. Historiallisen romaanin grand old lady sai arvoisensa muistamisen merkkipäivälleen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Amma ja tosi kivaa, että olit mukana onnittelemassa Kaari Utriota <3

      Poista
  8. Tämähän oli merkittävä teko meille kirsinbookclubilaisille! Moni meistä menetti haasteen myöstä Kaari Utrio -neitsyytensä ja on siitä kovin iloinen. Ennakkoluulot joutivat romukoppaan, sillä ihastuimme kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi ja clubilaiset osallistumisesta haasteeseen. Uskomattoman määrän kirjoja luitte yhteistyöllä ja uskon, että jokaisella oli kivaa Kaari Utrion kirjojen parissa. Kyllä kannattaa lukea ja varsinkin Kaari Utrion kirjoja :)

      Poista