Banneri-luettelo

lauantai 3. syyskuuta 2022

Ann-Helén Laestadius: Varkaus

 


Mies näytti kiroavan. Hän saapasteli Elsaa kohti ja painoi kielellään ylähuulen alla olevaa nuuskamälliä. Sitten hän osoitti virnistäen Elsaa, nosti etusormen ohuille huulilleen ja veti sen kaulansa yli. Kuollut. Elsa tiesi sen tarkoittavan kuollutta.

Ruotsin vuoden 2021 parhaaksi kirjaksi on valittu saamelaiskirjailija Ann-Heléne Laestadiuksen teos nimeltään Varkaus. Tarinan saamelaisilta varastettiin järjestelmällisesti poroja, tai ne löydettiin kidutettuina, tai muuten vaan tapettuina. Poliisi ei etsinyt syyllisiä, vaan aina, kun saamelaiset tekivät rikosilmoituksen, poliisit kuittasivat teon varkaudeksi, vaikka kyseessä olisi ollut saamelaisiin kohdistuva rasismi tai viharikos tai eläinten kidutus tms. 

Kirja alkoi vuodesta 2008, jolloin 9-vuotias saamelaistyttö Elsa kohtasi heidän poroaidallaan miehen, joka oli juuri tappanut ja nylkenyt hänen pienen poronvasansa. Kyseinen tapahtuma jätti Elsan mieleen valtavan trauman ja pelkotilan, jonka seurauksista voit lukea lisää kirjan tarinasta. 

Ensimmäinen viesti tuntemattomasta numerosta tuli kahden jälkeen yöllä. Elsa kurkotti puhelinta lattialta toivoen, että Mattias olisi selvinnut humalasta ja kirjoittaisi rauhoitellakseen häntä. Hän räpsytti väsyneesti silmiään, kunnes sai kirjaimista selvää.

"Saatanan lappalaishuora."

Kirjan toinen osa kertoi vuodesta 2018. Elsa oli päättänyt lukion jälkeen jäädä hoitamaan poroja kotitilalleen, vaikka hän tiesi, että miespuoliset saamelaiset poronkasvattajat karsastivat häntä. Naisen paikka oli heidän mielestään kotona. Elsa oli saanut oppinsa isältään ja veljeltään ja heidän mielestä Elsa oli yhtä tasavertainen poronhoitaja kuin kuka tahansa miespuolinen kasvattaja. Sen lisäksi Elsa oli ottanut hoitaakseen poroelinkeinoon kohdistuvat rikokset ja yhteydenpidon poliisiin rikostilanteissa. Rikolliset tiesivät sen ja jahtasivat sen vuoksi Elsaa.

Tarina on fiktiota, mutta kirjailija on käynyt läpi mm. sata rikosilmoitusta, joten kirja perustuu osin tositapahtumiin. Lukijoille on luvassa  vahvoja tunnekohtauksia, uhkaavia tapahtumia sekä eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa, joten kirja ei sovi herkimmille lukijoille.

Ann-Helén Laestadiuksen Varkaus vei Pohjois-Ruotsin upeisiin maisemiin, joita väritti hyytävästi vuosikausien viharikokset. Kirja on loistavasti saamelaiselämää kuvaava teos joka toi esille, miten monimuotoinen ja erityinen saamelaiselämä voi olla. Olen vaikuttunut.

 

Ann-Helén Laestadius, Varkaus *****

suom. Laura Kulmala

S & S 2022

s. 501

Stöld 2021

Ruotsin vuoden kirja 2021

Saamelaiset

Pohjois-Ruotsi

4 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä! Saamelaisista kertovat kirjat ovat kiinnostavia, varsinkin tällainen, jonka kirjoittaja on itse saamelainen. Pitäisi joskus lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todella kiinnostava kirja ja pohjautuu oikeisiin rikosilmoituksiin. Suosittelen.

      Poista
  2. Saamelaisuudesta tulee luettua niin vähän, että siksikin tähän voisi tarttua. Tosin epäröin eläinten kohtelun vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjassa on tosi raakoja eläinkidutusjuttuja, joten älä lue, jos yhtään epäröit. Kirja pohjautuu oikeisiin rikosilmoituksiin, joten näitä tapahtuu oikeasti oikeassa elämässä, valitettavasti.

      Poista