Banneri-luettelo

keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Silja Koivisto: Sataman kapakan Hilda


 

Hilda Sofia Hakkarainen oli Terttu-mummoni täti - minun isoisotätini. Olin jo varhain kuullut, että joku tuntematon mies oli tappanut hänet Kotkassa.

Silja Koiviston tietokirja Sataman kapakan Hilda kertoi kirjailijan isoisotädin elämästä ja kuolemasta, mutta myös hänen elämäänsä kuuluneista ihmisistä ja tietysti myös Hildan tappajan elämästä ja vaikutteista. Parasta kirjassa oli 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenien yhteiskunnan kuvaaminen sekä kirjallisesti että valokuvien avulla. Hilda asui Kotkassa, joten tuon ajan kaupunginkartat ja talot ovat hyvin esillä kirjassa, ja Hildan ja muiden asukkaiden askeleet pystyi hyvin kuvittelemaan kirjan sivuilla.

Eilisiltana klo 18.45 tapahtui Kotkassa, Keskuskadun 21:ssa sijaitsevassa ravintola "Rauhassa" verinäytelmä. Äkkiä kuultiin laukaus ja muudan nainen suistui ravintolan lattialle. Samassa hetkessä näki ravintolayleisö hänen seurassaan istuneen miehen suuntaavan taskuaseen päätänsä kohti. Kuului toinen laukaus ja mies suistui kuolleena lattialle.

Hilda Hakkarainen oli muuttanut jo nuorena Kotkaan, sillä siellä asui hänen vanhempia sisaruksiaan. Elämä oli tiukkaa, mutta siihen hän oli tottunut jo kotioloissaan. Hilda kävi töissä ja maksoi veronsa. Hildan elämästä on paljon talletettua tietoa, ja ne pystyi kokoamaan yhteen, vaikka hänen kuolemastaan on jo pitkälti yli kadeksankymmentä vuotta. Itse surmatyöstä on tallella mm. useita lehtileikkeitä, jotka löytyvät myös kirjasta. 

Tiistaina tammikuun 21. päivänä 1936 Hilda tuotiin huolto-osastoon "kuppataudin" vuoksi. Koska Hildan ensimmäinen poliisimerkintä on vain muutaman kuukauden takaa, voi olettaa, että tauti osui hänen kohdalleen varsin pian alalla aloittamisen jälkeen. Huolto-osastolta Hilda vietiin hoitoon Viipurin lääninsairaalaan.

Hilda Hakkarainen hakeutui prostituoiduksi. Hän makasi siis miesten kanssa esim. rahasta. Se, miksi hän ajautui ns. maailman vanhimpaan ammattiin, jäi pimentoon. Poliisi otti usein Hildan kiinni, ja niistä on dokumentteja jäljellä. Kirjailija paneutui kirjan sivuilla tarkemmin prostituutioon liittyviin teemoihin mm. sikiönlähdetykseen, sukupuolitauteihin ja niiden hoitoon, rotuhygieniaan ja sterilisaatioon, naispoliiseihin, siveystyöhön ja siveyselokuviin, työlaitoksiin ja naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Silja Koiviston tietokirja Sataman kapakan Hilda kuvasi kattavasti prostituutioon liittyviä ilmiöitä ja kertoi samalla hänen isoisotätinsä iloluontoisesta elämästä, joka loppui väkivaltaiseen kuolemaan.


Silja Koivisto, Sataman kapakan Hilda *****

Johnny Kniga 2022

s. 266 + Kuvia + Kiitokset + Hildan aika 3s. + Liitteet 6s. + Viitteet 17s. + Lähteet 17s.

Tietokirja

Prostituutio

1930-luku

8 kommenttia:

  1. Tässä on kyllä tärkeitä ja osittain edelleen ajankohtaisia teemoja, eihän prostituutio ole mihinkään loppunut. Tuo yhteiskunnallinen aspekti kiinnostaisi itse Hildaa enemmän ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjasta nousi todella hyvin ylös kaikki prostituutioon liittyvät yhteiskunnalliset ilmiöt esim. työlaitokset, jonne joutui, kun oli jäänyt useamman kerran kiinni prostituutiosta. Prostituutioksihan luettiin mm. se, että nainen oli satamassa, eli poliisin mukaan menossa laivaan harrastamaan prostituutiota tai käveli miesten kanssa kaupungilla yöaikaan. Naisten siveydestä pidettiin siis tarkkaa huolta. Heidän nimensäkin julkaistiin lehdissä. Eipä se tosiaaankaan vaikuttanut vähentävästi prostituutioon. Tämän kirjan parasta antia on prostituution historia ja sen yhteiskunnalliset ilmiöt.

      Poista
  2. Kiitos avauksestasi! Vaikuttaa kiinnostavasti tuon ajan yhteiskunnallisia oloja ja Hildan maailman naisia kuvaavalta asialliselta teokselta. Ei ollut elämä herkkua tuolloin...
    Tekstiäsi lukiessa aloi päässä soida Muskankin levyttämä "Jambalaya";)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muskan kappale alkoi kyllä jylläämään korvamatona, kun luin tätä kirjaa. Nuoremmille lukijoille voisi kertoa, että Muskan laulussa lauletaan juuri kirjan nimisanoilla, että sataman kapakan notkein lantein...
      Kirjassa viitattiin myös esim. Veikko Lavin kirjoittamiin kirjoihin. En tosin tiennyt hänen kirjoittaneen kirjoja, lauluja kylläkin sataman kapakoista ja kapakan naisista.
      Lukuiloa tämän kirjan ja muidenkin kirjojen parissa :)

      Poista
    2. Sataman kapakan villikissa, tuijottaa öisinkin unelmissaan... en muista sanoja oikein

      Poista
  3. Tämä kiinnostaa kirjasomen ansiosta, pitänee hankkia luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukuiloa kirjan parissa. Tämän kirjan parissa viihdyn varmasti toisenkin kerran. Noista työlaitoksista olen lukenut Saara Tuukkaisen tietoteoksen, joka mainitaan kirjassa. Työlaitoksiin joutui, jos oli poliisin kanssa tekemisissä useamman kerran.

      Poista
    2. Kirja josta puhun on Risto Joutjärven tietoteos: Valvojana naisten erityistyöleirillä- Saara Tuukkasen muistelmat 1943-1944. Löytyy myös blogattuna.

      Poista