Hänelle tuli selittämätön halu juosta puistoon. Lumipyry oli muuttanut puiston tunnistamattomaksi, siellä oli nietoksia ja varjoja, puiden tummia siluetteja ja kasvihuoneen lasikupolin merenalaista hohdetta.
Kanadalaisen Emily St. John Mandelin postapocalyptinen teos Asema 11 tuli luettavaksi, kun kiinnostuin hänen keväällä 2023 julkaistavasta teoksesta, joka on jatkoa tälle teokselle. Tästä kirjasta on jo tehty tv-sarja. Asema 11 kertoi pandemia-ajan jälkeisestä ajasta, mutta se kertoi myös sitä edeltävästä ajasta. Yllä olevassa lainauksessa Jeevan oli tulossa teatterista. Virus oli jo saapunut Torontoon. Jeevanilla oli todella lyhyt aika hankkia ruokaa ja vettä ja linnottautua veljen asuntoon. Virus oli tappavaa laatua.
"Katsele tätä kaunista esinettä ja yritä olla itkemättä, niin minä yritän saada vanhempasi kiinni..." Ja Kirsten, joka oli muutamaa päivää vaille kahdeksan, tuijotti paperipainoa kostein silmin ja nikotellen ja ajatteli, että hän ei ollut koskaan saanut mitään sen kauniimpaa, ihmeellisempää ja erikoisempaa. Lasimöhkäleen sisällä oli myrskypilvi.
Kirsten oli lapsinäyttelijä ja hän oli yhtä aikaa teatterissa Jeevanin kanssa. Hän ei nähnyt enää koskaan omia vanhempiaan. Veli kävi lopulta noutamassa hänet teatterilta. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Kirsten näytteli kiertävän sinfoniaorkesterin seurueessa, ja kiersi ympäri Pohjois-Amerikkaa varustautuneena asein, kantaen koko ajan mukanaan tappavia veitsiä. Kirsten rakasti sarjakuvia, jotka kertoivat Asema 11:sta. Muuta luettavaa hänellä ei juuri ollut.
Kirjassa viruspandemia oli tappanut melkein koko ihmiskunnan ja lopettanut samalla sen aikaisen mallin elää. Tilalle oli tullut vallasta taistelevia joukkoja ja erilaisia uskonlahkoja. Asema 11 kertoi eloonjääneiden ihmisten keinoista selvitä ilman sähköä, bensaa, kaasua, kauppoja, kouluja, sairaaloita, digilaitteita ym.
Emily St. John Mandelin Asema 11 on julkaistu jo vuonna 2014. Kuuden vuoden päästä kirjan eka julkaisusta maapalloa ravisti Korona-pandemia-aalto, joka kiertää edelleen muuttamalla muotoaan. Asema 11 on huikean hyvä ja tarkkanäköinen kuvaus viruspandemiasta ja sen vaikutuksista ihmiskunnan elämään. Koronapandemia muutti ihmiskunnan elämää suuresti joka puolella maapalloa, ja tappoi miljoonia ihmisiä, ja tappaa edelleen. Lisäksi sairaaloita ja hoitohenkilöstöä kuormittavat suureksi osaksi koronaan sairastuneet potilaat.
Emily St. John Mandelin vaikuttava teos Asema 11 kertoi ihmiskunnan tuhosta viruspandemian aikana, ja sen jälkeisestä elämästä. Toivo elää!
Emily St. John Mandel, Asema 11 *****
suom. Aleksi Milonoff
Tammen Keltainen Kirjasto 2022
s. 392
Station Eleven 2014
Viruspandemia
Ihmiskunnan tuho
Mää oon lukenu tän englanniksi. Tää oli kyllä hyvä kirja.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä, tämä on hyvä kirja, oikein vautsi miten mahtava kirja!!!!!!
PoistaTämän kirjan voisi kyllä jossain vaiheessa lukea, vaikka yleensä vähän välttelen dystopioita.
VastaaPoistaLue ihmeessä ja tulet huomaamaan, että tässä kirjassa on enemmän hyvää kuin huonoa <3
PoistaMinulla on nyt vähän lukujumi päällä. Tämä kenties voisi purkaa sen, vaikuttaa kiinnostavalta!
VastaaPoistaTämä on sen verran vauhdikas teos, että uskon lukujumin lentävän sinne mistä on tullutkin... Jumilaan! Lukuiloa :)
PoistaVautsi miten vetävä lainaus postauksesi alussa - Luin muutamaan kertaan 💜
VastaaPoistaKirjailijan kertomalahjat ilmiselvät.
Hyvää vuodenvaihdetta! 🌹
Kirjailija ja suomentaja ovat kyllä tehneet upean kirjan 💜
PoistaHyvää uutta vuotta Rita 💜