Banneri-luettelo

lauantai 13. toukokuuta 2023

Jari Porttila ja Osmo Kärkkäinen: Äitee

 


"Siiri Rantanen hiihtää keskilatua pitkin. Hiihto on väsynyttä, mutta se on sinetöinyt jo kullan, toinen kultamitali Suomelle näistä kisoista. Hänellä on vielä 50 metriä matkaa, kultamitali on varma. Siiri on 40 metrin päässä maalista, väsynyt ja kalpea, mutta varmasti onnellisin ihminen. Nyt hän tulee maaliin, katkaisee maaliviivan, uupuneena mutta kultamitalin sinetöijänä."

Jari Porttilan ja Osmo Kärkkäisen teos Äitee on ensimmäinen elämäkerta tuosta kertakaikkisen upeasta kolmista olympialaisista mitalin tuoneesta naishiihtäjästä Siiri Rantasesta (1924-2023). Yllä oleva lainaus on legendaarisen urheiluselostajan Pekka Tiilikaisen selostus Siirin ankkuriosuudesta naisten viestihiihdossa  Cortinassa vuonna 1956. Äitee -nimen Siiri Rantanen sai hiihtäjätovereiltaan, sillä hän aloitti kilpailu-uransa, kun hän oli jo äiti.

"Pääsin sitten iltajunalla lähtemään Lahtea kohti. Junassa seurana oli kapsäkki. Kun tulin Lahden asemalle, eihän siellä enää siihen aikaan ollut ketään. Yksi mies näkyi junalaiturilla. Se oli minun Kalleni siellä odottamassa."

Ei ollut olympiamitalistia odottamassa kotiin muut kuin oma mies. Mies olikin Siirin kilpailu-uran vankkumaton kannustaja ja tuki. Naisten hiihtokilpailuihin osallistuminen oli vielä miesväen mielestä sellaista, että sitä ei kannattanut  huomioida. Toki Siiristä tehtiin Cortinan jälkeen tv-juttu ja Lahden Hiihtoseura järjesti kahvitilaisuuden. Mutta Kekkonen ei kutsunut koskaan Linnan juhliin tätä kolminkertaista olympiavoittajaa. Se voi kuvata paljon sitä, miten naisurheiluun suhtauduttiin noina vuosikymmeninä, jolloin Siiri hiihti lujaa joka kilpailussa sekä Suomessa että maailmalla. Aika usein jopa lujempaa kuin nopeimmat mieshiihtäjät. 11 Suomen mestaruutta kertoo jo paljon hänen hiihtokunnostaan.

"Oli hienoa jännittää kisoja. Olympialaiset ja MM-kisat kuunneltiin radiosta, ja Salpausselän kisoissa olimme paikan päällä katsomassa äidin hiihtoja."

Siiri Rantanen oli kahden pojan äiti. Aktiivinen kilpaura tuli mahdolliseksi kannustavan aviomiehen vuoksi. Mies ja pojat olivat ylpeitä Siirin saavutuksista. Myös mieshiihtäjät kannustivat naishiihtäjiä. Naishiihtäjät kulkivat pitkään kisaamassa ilman minkäänlaista valmennusta tai tukea. Niinpä Siirikin kulki kisaamassa, kun sai töistä vapaata itse hankkimilla suksillaan. Siiri hyödynsi myös työmatkansa, ja kulki ne joko juosten tai hiihtäen. Siiri itse oli selvästi oman uransa paras valmentaja.

Jari Porttilan ja Osmo Kärkkäisen teos Äitee kertoi upeasta naishiihtäjästä Siiri Rantasesta. Tämä teos sai välillä nauramaan ja välillä kyynelehtimään. Siiri Rantanen oli yksi hiihtomaailman edelläkulkijanainen, sillä kun hän aloitti uransa, naisia ei vielä huolittu Olympialaisiin. Siiri Rantanen kuoli 5.5.2023. Olin jo ehtinyt kirjoittaa tämän bloggauksen, kun tuli tieto hänen kuolemastaan. Olen iloinen siitä, että luin upeasta Siiri Rantasesta tehdyn kirjan. Hän ansaitsi sen ja monta muuta kirjaa, kun hänen mahtava uransa hiihtäjänä nostetaan upeammin esille.


Jari Porttila ja Osmo Kärkkäinen, Äitee - Siiri Rantasen tarina

Docendo 2020

s. 214 + Kuvia

Elämäkerta

Urheilu

 

                     Hyvää Äitienpäivää!


 

6 kommenttia:

  1. Ei ole kuin yksi ja ainoa Siiri Rantanen, joka toden totta on elämänkertansa ansainnut, tämä meidän Äitee!!
    Aurinkoista äitienpäivää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiri Rantanen oli uskomattoman upea ja nopea hiihtäjä. Sinne jäi miehetkin jälkeen, kun Siiri hiihti. Mahtava voitontahto.
      Ihana Äitienpäivä takana <3

      Poista
  2. Äitee oli monelle esikuva ja kirjansa ansainnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmaan, uskon niin. Antoihan hän myös valmennusvinkkejäkin, joten moni halusi tietää Siirin vinkeistä. Hän oli myös hyvin kansainvälinen ja vieraanvarainen henkilö. Vieraita eri puolilta maailmaa piipahti tämän tästä hänen kotonaan Lahdessa.

      Poista
  3. Rantanen oli tiukka nainen, hänhän taisi vielä hyvinkin vanhoilla päivillään osallistua Finlandia-hiihtoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä ihaillut Siirin kuntoa, kun hän vielä vanhanakin hiihti Finlandia-hiihtoja ja hyvillä ajoilla. Hänellä oli vanhempana joka päivälle tietty kävelymäärä, joka piti kävellä ulkona satoi tai paistoi.

      Poista