Banneri-luettelo

perjantai 7. kesäkuuta 2024

Jyrki Vartiainen: Kolme kesää

 


Marketin pihalla myydään herneitä ja mansikoita, joiden imelä lemu hermostuttaa poikaa. Hänen mustat shortsinsa on leikattu farkuista. Kankaansuikaleet ulottuvat polviin joissa näkyy punertavia ruhjeita.

Jyrki Vartiaisen pienoisromaani Kolme kesää kertoi nuoresta pojasta ja hänen kolmesta kesästään. Ensimmäisenä kesänä hänen seurassaan kulki kaksi tyttöä Sanna ja Terhi. Heillä oli tapana käydä lähikaupasta näpistämässä nameja ja mennä syömään niitä erään katoksen katolle. Paikkaan, joka vaikutti todella hylätylle ja jota he kutsuivat rosvomajaksi.

He miettivät, ovatko heidän rosvomajan suojiin piilottamat tupakat tallessa ja jos ovat, mikä voisi olla sellainen päivä, että heidän olisi mahdollista polttaa.

Kesä kuluu notkuessa päivästä päivään. Ystävyys näiden kolmen kesken ei ollut pysyvää, vaan toisena kesänä toinen tytöistä oli siirtynyt toiseen kaveriporukkaan, mikä pojasta oli ikävää, sillä hän oli vähän ihastunut Terhiin. 

Päivistä on tullut pojalle sellaisia, että hän on melkein aina poissa kotoa ja rooleissa, jotka ovat hänelle yhtäaikaisesti tuttuja ja vieraita.

Kesällä on kiva lukea kirjoja, joissa myös on kesä. Tässä kirjassa kerrotaan nuoren pojan kolmesta eri kesästä, ja miten ne erosivat toisistaan. Aika yksinäisiä ne olivat, eikä pojalla ollut harrastuksia tai sukulaisia joiden luona käydä.

Jyrki Vartiaisen Kolme kesää kertoi nuoren pojan kolmesta kesästä ja uinuvista tunteista.


Jyrki Vartiainen, Kolme kesää

Teos 2020

s. 103


 

2 kommenttia:

  1. Kesäfiiliksiä, muistelua... Väistämättä mieleen tulee kesämuistoja omasta nuoruudesta ☘️💕🌸 Kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin muistelin omia kesälomia, kun luin tätä kirjaa. Olin kyllä paljon aktiivisempi lomailija. Jos jossakin notkuin niin kirjastossa ja uimarannalla kavereiden kanssa. Ainakin jokakesäinen uimakoulu piti käydä ja mökillä olla. Sukujuhlia oli joka kesälle, ja joku matka Pohjoismaihin tai kotimaassa. Hoidin myös pikkuveljeä, joka oli 7 vuotta nuorempi. Lomat menivät tosi nopeasti.

      Poista