Banneri-luettelo

tiistai 1. tammikuuta 2019

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin


Mieltä kiihdyttäviä, unohdettuja yönaisia löytyy aina vain lisää, ja päässäni risteilee yhä laajeneva verkosto eri vuosisadoilla ja maailmankolkissa eläneitä naisia. He ovat maryja, kareneita, idoja, nellieitä, marthoja, alexineja, sofonisboja, battistoja – he ovat kirjailijoita, taiteilijoita, tutkimusmatkailijoita, masentuneita vanhojapiikoja, sotakirjeenvaihtajia, renessanssiylimysten vaimoja.

Luin joululomalla Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin teoksen, joka on matkapäiväkirja, historiallinen kirja, kaunokirja, tietokirja, ylipäätään sekoitus eri kirjatyypeistä. Kirjailija on laittanut itsensä likoon ja esiintyy kirjan päähenkilönä, tutkivana kirjailijana, joka kulkee kirjan henkilöiden maisemissa. Ensimmäiseksi Mia Kankimäki lensi Nairobiin kirjailija Karen Blixenin jalanjäljissä. Karenin vei Afrikkaan hänen miehensä. Afrikassa ollessaan Karen Blixen oli kahviplantaasin viljelijä, kirjailijaura alkoi vasta hänen jätettyään Afrikan savannit taakseen. Karenista kertovat kirjan osat sisältävät Afrikan matkan lisäksi ajatuksia Karenin elämästä ja asuinpaikasta, miehestä, perheestä ja miesystävästä. Kirja avaa Karenin elämää, mutta samalla myös hänen kirjailijauraansa ja kirjoja.

Yönaisten neuvoja:
Ole rohkea. Ei haittaa, vaikka pelkäät.
Pelaa niillä korteilla, jotka saat.
Vaikka olisit sairas, voit silti elää täysillä.
Jos menetät kaiken, ala kirjoittaa.

Nairobin jälkeen Mia asui vanhempiensa vintillä Vihdissä ja kävi läpi ansioituneita naisia kirjan tarinaa varten. Ainoa tänä päivänä elossa oleva yönainen kirjassa on japanilainen taiteilija Yayoi Kusama. Kusama valikoitui yönaiseksi, koska Mia ihastui jo nuorena Kusaman taiteeseen. Kusama löytyy kirjan viimeisestä kappaleesta Taiteilijat. Muut taiteilijat ovat keskiajalla vaikuttaneet taidemaalarit Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana ja Artemisia Gentileschi. Nämä kolme naista onnistuivat luomaan taiteilijauransa aikana, jolloin uran olisi luullut olevan täysi mahdottomuus. Hyvin valitut yönaiset, joista löytyy kuvia kirjan takaosasta.

Yönaisten neuvoja:
Jos tiedät mitä haluat tehdä, tee se.
Jos olet kokenut nöyryytyksiä, vääryyttä tai kärsimystä, älä jää niihin jumittamaan. Mene eteenpäin. Lähde Firenzeen. Tai Roomaan. Tai Venetsiaan. Tai Napoliin.
Tee haavoistasi vahvuuksiasi. Maalaa ne helvetin isolle kankaalle kaikkien nähtäväksi.

Mia Kankimäki kirjoittaa matkapäiväkirjaa ja kirjaa yönaisista, joihin hän myös itse kuuluu kirjailijana. Hän on saanut itsekin aikaiseksi kirjoja lähtemällä tutkimusretkille maailmalle. Miaa innostavia yönaisia ja varhaisia matkakirjojen kirjoittajia, jotka matkustivat yksin vaikeissa olosuhteissa ovat Isabella Bird, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley, Alexandra David-Néel ja Nellie Bly. Ei voi kuin ihailla heidän intoaan ja rohkeuttaan matkustella 1800-1900-luvun alkupuolella esim. kuten Nellie suoritti maailmanympärysmatkan vain 72 päivässä mukanaan vain käsilaukullinen tavaraa.

Naiset joita ajattelen öisin on joka ihmisen vahvuuskirja. Tunnen olevani vahvempi ihminen luettuani kirjan. Tunnen pystyväni enempään. Kirja tsemppaa voimallisesti elämään vahvempaa elämää. Vaikka elämässä olisi sattunut mitä tahansa, niin aina on mahdollisuus elää omannäköistä elämää, jossa on uusia suuntia. Olen valtavan ihastunut tähän kirjaan ja yönaisiin. Olen oman elämäni yönainen.

Mia Kankimäki, Naiset joita ajattelen öisin *****
Otava 2018
s. 434 + lähteet + kuvat

Oman kirjahyllyn aarre.

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin 11, 18, 25, 36 

14 kommenttia:

  1. Kankimäkeä en ole lukenut, mutta Karen Blixenin monikäänteiset elämänvaiheet tiedän. Kankimäkeä on luettu blogeissa paljon. Hyvää Uutta Vuotta 2019.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kankimäki on ollut suosittu kirjablogeissa ja olen huomannut sen. Itse olen vähän hitaasti syttynyt, mutta kirja oli kirjaston varauslistalla aikansa, mutta minua ennen oli parisataa varaajaa, joten ostin kirjan itselleni, enkä ole katunut. Minulle sopi lukea kirjaa muutaman kymmenen sivun päivävauhtia, sillä kirjan sisältö on runsas ja nautittavaa.
      Karen Blixenin elämänvaiheet on jostakin syystä minunkin tiedossani, mutta en ole muistaakseni lukenut yhtään hänen kirjaansa.

      Hyvää Uutta Vuotta!

      Poista
  2. Tämä kirja teki minutkin vahvemmaksi ja olon seesteiseksi. Mikä teos! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno teos, runsaudessaan suorastaan upea. Jo kansikuva saa olon tuntumaan vahvemmalta.
      Olen hehkuttanut kirjaa tosi paljon lukijoille, ystäville, sukulaisille, tuttaville.

      <3

      Poista
  3. "Olen oman elämäni yönainen." Hienosti sanottu ja ihana bloggaus tästä kirjasta, jota en ole lukenut, mutta se kiehtoo kyllä kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula <3
      Kirja on ihana ja kiehtova, sitä voin suositella lämpimästi.
      Tämmöistä kirjaa, joka saa olon tuntemaan vahvalta yönaiselta, on ilo lukea.

      Poista
  4. Niin, ja hyvää lukuvuotta 2019, Mai!

    VastaaPoista
  5. Tämä kirja on luettavien kirjojen listalla. Kun vain jostain löytyisi aikaa kaikelle mielenkiintoiselle lukemiselle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mennään sillä ajalla mikä meillä on. Huomasin kaiken kiireen keskellä, että kun herään aamulla aikaisemmin, ehdin silloin lukea. Iltaisin nukuttaa :)

      Poista
  6. Tämä on tosiaan nautittava, ajatuksia antava, sivistävä ja niin innostava kirja. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanat eivät riitä kertomaan miten hyvä tämä kirja on. Olen samaa mieltä kaikesta mitä kirjoitat <3

      Poista
  7. Tää vaikuttaa kyllä kiinnostavalta kirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kirjaa, sillä se on tosi monimuotoinen ja ajatuksia avaava teos. Ja samalla opettava, mikä miellytti minua.

      Poista