Banneri-luettelo

sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

S. K. Tremayne: Äänet



”Minä tiedän mitä sinä teit”, se sanoo.
Hätkähdän ja katson kulmat kurtussa mattamustaa purkkia ja sitä kruunaavaa sähköisen sinivihreää rinkiä. Elektra puhuu taas. ”Minä tiedän sinun salaisuutesi. Minä tiedän mitä sinä teit sille pojalle. Miten hänen silmänsä muljahtivat kokonaan valkoisiksi. Minä tiedän kaiken.” Sitten tulee hiljaista. Tuijotan virtuaaliavustajaa, joka on mykkä eikä reagoi. Sehän on pelkkä muovipurkki hyllyllä.

Lontoolaisen S. K. Tremaynen nykyteknologiaan pureutuva trilleri Äänet on mielenkiintoinen tapaus. Kirjan päähenkilö Jo muutti avioeronsa jälkeen kaverinsa asuntoon, joka oli viimeisen päälle viritelty älylaitteilla. Valot, lämmitys, vesi, laitteet, lukot jne. toimivat Elektra-nimisen virtuaalisen kotiavustajan kautta, ja kaikki toimi äänen perusteella. Koska Jon kaveri oli ulkomailla töissä, Jo asusti etupäässä yksin asunnossa. Jo sai asua asunnossa halvalla, joten hän pysytteli asunnossa, vaikka Elektra teki hänen siellä olemisensa todella hankalaksi.

Nyt riittää, olen saanut tarpeekseni. Viis apista – minä vedän verkkojohdot seinästä, viis siitä, mitä se avustajille tekee, tekniikalle älykodille, mille tahansa. On olemassa yleiskytkin: asunnon pääkeskuksessa…

Jolla meni lopulta hermot tuossa kauniissa älykodissa, jonka virtuaaliavustajat sekoilivat mm. sytyttämällä ja sammuttamalla valoja pitkin yötä sekä soittamalla erästä tiettyä musiikkilevyä isolla äänellä. Asunnon omistaja oli sitä mieltä, että virtuaaliavustajia ei voi sammuttaa, joten Jon oli kestettävä tai muutettava. Mutta pahempaa oli tulossa jatkossa.

Bestseller-kirjailija S. K. Tremaynelta on suomennettu Jääkaksoset, Tulilapsi ja Ennen kuolemaani trillerit. S.K Tremaynen takaa löytyy kirjailija Tom Knox alias kirjailija ja toimittaja Sean Thomas. Kirjailija onnistui hyvin pysäyttämään tapahtumat pieneen tilaan, eikä henkilöhahmojakaan ollut kuin muutama. Tilanteet pahenivat kuitenkin koko ajan. 

Toimittajana työskentelevän Jon ystäväpiiri koostui nykyaikaisissa it-työpaikoissa työskentelevistä henkilöistä, joilta hoitui hyvin eri teknologiat. Myös ex-mies oli töissä it-alalla. Jo itse oli kuitenkin teknologiavastainen. Hän ei ymmärtänyt, miksi joka paikka piti valjastaa internetin palvelukseen. Hän oli jopa kirjoittanut aiheesta paljon kiitosta saaneen artikkelin. Artikkeli ei tietenkään ollut kaveripiirin mieleen, mutta Jo suhtautui elämään ja työhön kipakkaan tyyliinsä, aina ei voinut miellyttää kaikkia.

Lopulta Jo alkoi miettiä, että joku teki älykodin laitteilla hänelle kiusaa. Kiusaa, joka teki hänet unettomaksi ja elämän ikäväksi. Mutta kuka oli kaiken takana ja miksi? Tietysti kirjassa selvisi kaikenlaista, mutta sitä ennen älykoti pisti kaiken ranttaliksi. Itselle tuli heti mieleen, että mitä älylaitteita omasta kodista löytyy, ja mitä niiden välityksellä voidaan tehdä, jos joku haluaa olla kiero ja ilkeä. Niitä tyyppejähän löytyy nettiavaruudesta pilvin pimein, jotka hakkeroivat ja tekevät rikoksia ihan työkseen. Kylmäävä tarina, joka koukutti minut lukemaan nopeaan tahtiin, sillä halusin tietää tuon kieron syyllisen.

S. K. Tremayne, Äänet
suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2020
s. 398
The Assistant 2019

S. K. Tremayne: Jääkaksoset


8 kommenttia:

  1. Eikös ollutkin hyvä kirja!
    Minä ainakin viihdyin tämän parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä kirja Satu :) Paremmin viihdyin Äänten parissa kuin Jääkaksosten parissa. Tarina vei ja minä yritin pysyä perässä.

      Poista
  2. Onpa karmea aihe tuollainen älykoti! En ole toistaiseksi lukenut Tremaynea, mutta Jääkaksoset odottaa omassa hyllyssäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin älykoti kuulostaa pelottavalta, mutta nykyään käytetään paljon digilaitteita, joten tällainen kirja herättelee ajattelemaan, mitä kauheuksia älylaitteilla voidaan tehdä ihmisten mielenrauhalle. Se on rikos. Kirjan rikollinen oli valmis menemään pitemmälle...
      Älylaitteen aiheuttama skenaario on myös Reizin Onnen algoritmin aiheena. Suosittelen.
      https://kirjasahkokayra.blogspot.com/2018/07/pz-reizin-onnen-algoritmi.html

      Poista
  3. Menee ehdottomasti luettaviin! Jääkaksoset luettu ja pidin siitä, siinä oli ihana tiukka suljetun paikan tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailija taitaa nämä ahtaan paikan tunnelmat, joita nyt kokevat melkein kaikki maapallolla.
      Hyytävän viihdyttävää. Päähenkilö on kyllä sen verran tuittupäinen, että ei ihan vähästä lannistu.

      Poista
  4. Ihan vasta pari päivää sitten kuulin sellaisesta mahdollisuudesta että joku voi katsella minua tietokoneeni kautta. En tiedä onko totta, mutta onpa häiritsevä ajatus. Jännityskirjan aineksia. Pelästyn silloin tällöin puolisoni puhelimesta kilahtavia ääniä. Itse en pidä puhelinta lähettyvillä ja se on muutenkin äänettömällä. Nyt Coronan aikaan on tullut pieniä hetkiä ja aavistuksia yksinkertaisemmasta ajasta ilman teknologiaa. 🌷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä häiritsee, jos tulee olo, että joku katselee älylaitteen kautta. Meillä on hälytyslaitteet, joihin kuuluu kaksi kameraa. Jos me laitetaan hälytys päälle, ja joku yrittää ovesta tai ikkunoista, niin hälytys menee hälytyskeskukseen. Sieltä soitetaan meille. Jos emme ole kotona, kotimme kuvataan ja sisällä olija jää kiinni.
      Minä olen lahjakas sekoilemaan hälytysjärjestelmän kanssa. Olen mm. ottanut johdon pois seinästä. Jopa ääni, joka syttyy laitteesta on ihan hirveä. Mies on onnistunut monen vuoden aikana huudattamaan hälytystä yhden ainoan kerran.
      Hälytykseen liittyy palovaroitin, joka on hyvä juttu.

      Poista