Banneri-luettelo

torstai 18. kesäkuuta 2020

Herman Koch: Suomen päivät



Lieksan asemalla lumihiutaleet lankesivat tiiliskiven nopeudella. Niitä oli paljon, sama se mihin päätyisivät, ne tiesivät matkansa määrän, ne tulivat peittämään maailman armottomaan valkoiseen vaippaan.

Hollantilaisen Herman Kochin uusin teos Suomen päivät on omaelämäkerrallinen teos. Teoksessa kirjailija avaa lukijoille nuoruudessaan maatilalla Suomessa viettämäänsä aikaa. Kirjailija on vieraillut Suomessa myös tuon ajanjakson jälkeen, mutta siitä voi lukea tarkemmin kirjan sivuilta. Kirja oli hieman outo sekoitus kirjailijan tajunnanvirtaa. Mukana oli tietysti hänen omia nuoruuden kohelluksia, joskus väritettyinä, joskus karsittuina versioina. Yksi tapahtuma kirjailijan elämässä oli ylitse muiden ja se oli äidin kuolema kirjailijan ollessa 17-vuotias.

Tuo on se alankomaalainen poika, joka on töissä Matin ja Ritvan talossa, he epäilemättä sanoivat. Se poika, jonka äiti on kuollut.

Herman Koch nautti olostaan ja työnteosta maaseudulla Suomessa, ja aika kului nopeasti. Jälkeenpäin häneltä kysyttiin, että oliko hänellä ollut onnea vastakkaisen sukupuolen kanssa. Johon kirjailija oli voinut vastata vain rehellisesti. Kirjailija oli 19-vuotias, kun hän oli Suomessa renkinä maatilalla. Tuo aikakausi on myös kirjan nimenä, jonka hän lainasi eräästä runosta, joka löytyy etulehdeltä. Runosta ja sen merkityksestä, sekä runon kirjoittajasta hän kertoo tarkemmin kirjan sivulla.

Ja siellä hän seisoi yhtäkkiä, aivan yksin seuraavalla selänteellä kahden kuusen välissä, joiden alimmat oksat nuokkuivat vastasataneen lumen painosta.

Herman Koch on sen lisäksi, että hän on kirjailija, niin myöskin kolumnisti ja näyttelijä. Hän kirjoittaa kirjan sivuilla usein elokuvamaisista kohtauksista. Koch on näytellyt radiossa, televisiossa ja elokuvissa, yleensä sivurooleissa. Hän on myös tv:ssä pitkään (1990-2005) esitetyn satiirisen Jiskefet (Roskapönttö)-sarjan yksi luojista, näytellyt myös siinä. Satiiri on Herman Kochin laji ja se nousee myös Suomen päivät teoksesta esille.

Sytyin hitaasti Kochin kirjojen lukijaksi. Illallinen oli minusta pelottava, sillä siinä vanhemmat tukivat kasvatuksellaan lastensa väkivaltaa maahanmuuttajia kohtaan. Illallisesta on tehty myös elokuva ja uskon, että Richard Gere on loistanut pääosassa. Lääkärin jälkeen oli jo selvää, että lukisin kaikki kirjailijan teokset. Hänen proosakirjojensa teksti juonineen on ollut pirullisen oivaltavaa luettavaa. Suomen päivät on omalla tavallaan erilaista, mutta erittäin kohtauksellista ja tosiaankin sivuilta voi poimia mustaa huumoria runsain mitoin.

Herman Koch, Suomen päivät
suom. Antero Helasvuo
Siltala 2020
s. 328
Finse dagen 2020
Omaelämäkertateos

Herman Koch: Pormestari 
Herman Koch: Naapuri
Herman Koch: Lääkäri
Herman Koch: Illallinen

2 kommenttia:

  1. Minulla on tämä kirja lainakirjapinossani. Kiinnostuin siitä Hesarin jutun perusteella. Siinä Koch oli tulossa Helsinki Lit -taphtumaan ja olisi halunnut löytää kirjassaan kuvaamansa nuoruuden rakkauden. No, tuo tapahtuma peruuntui, kuten niin moni muukin.
    En ole kai lukenut mitään Kochilta. Alkoi kiinnostaa lisää tämän sinun postauksesi ansiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta :)
      Koch etsii myös tässä kirjassa nuoruuden rakkauttaan. Jotakin siitä on jäänyt mielen pohjalle. Ehkä hän löytää henkilön, toivon niin.
      En alkuun tykännyt yhtään Kochin tyylistä. Luulenpa, että Illallinen on sinullekin järkytys, kun luet sen. Koch tarttuu aiheisiin, jotka voisivat olla tosielämästä.

      Poista