Banneri-luettelo

perjantai 11. syyskuuta 2020

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa



Helmikuu 1944
Saavuin eilen tänne Inariin. Hyljelahden rangaistusleiristä seuraavaan vankileiriin. Tätä ei ole merkitty suomalaisten karttoihin. Matkaa Inarin kirkolta tänne on parisenkymmentä kilometriä itäkoilliseen päin. Järvi on lähellä. Kunnon tietä ei oikeastaan ole, ja tänne käännyttäessä kaksi isoa puuta peittää näkyvyyden. Niiden kohdalla on kyltit, joissa kulkeminen kielletään kuoleman uhalla.

Petra Rautiaisen esikoiskirja, Tuhkaan piirretty maa, kertoi vuodesta 1944, jota kirjoitti Väinö Remes, ja sen lisäksi toimittaja Inkeri Lindqvistin sotavuosien jälkeisestä ajasta Lapissa, kun hän etsi sotavuosina kadonnutta miestään. Kirjan tarinassa uppouduttiin vaiettuihin ja salattuihin vankileirioloihin, jonne tuotiin eri maiden vankeja rakentamaan teitä ja linnoituksia saksalaisten sotatarpeita varten. Lisäksi vankileireillä tehtiin salassa pidettyjä tutkimuksia vangeille.

Maaliskuu 1944
Kirkas ilma on kaunis, mutta niin viiltävä. Vangeilla ei ole tarpeeksi vaatetta. Joka aamu jäätyneiksi kuolleita vankeja. Toinen rajantakaisista karjalaisista kuoli ja pistettiin avoimeen kuoppaan.

Vankileirikuvaukset olivat karuja. Vankeja karkasi ja kiinniotetut teloitettiin. Teloituksia oli muutenkin jatkuvasti esim., jos vanginvartijat antoivat nälkiintyneille vangeille ruokaa, vangit ja vartijat teloitettiin heti. Vankileirillä oli kuitenkin yksi suomalainen vanki, jolla oli erityisolot. Hän joutui kuitenkin vastaamaan kurjista tehtävistä leirillä.

Inkeri otti taskumatista huikan ja yskähti. Nyökkäsi. Matkan varrella tienvierustoille oli pystytetty ristejä kuolleille, niin ihmisille kuin eläimille. Rovaniemeltä Muonioon ajaessaan Inkeri oli nähnyt ainakin kolme ihmisruumista tienvarressa, sekä useita poroja, joista yksi oli ollut puoliksi syöty, loput lähes kokonaan. Niitä oli joka puolella. Miinoja ja ruumiita.

Inkeri osti talon saamelaisisännältä, Pieralta. Talossa asui vuokralainen, joka oli töissä kirkon rakennushommissa. Saksalaiset polttivat kaiken kirkkoja myöten, kun lähtivät Lapista. Inkerin läheiseksi apulaiseksi tuli Pieran lapsenlapsi, joka halusi oppia valokuvaajaksi. Kirjassa syvennyttiin saamelaisten oloihin sota-aikana ja sen jälkeen. Yleinen ajattelutapa suomalaisten mielessä oli, että saamelaiset olivat kouluttamattomia ja alempirotuisia kuin suomalaiset. Tuollainen ajattelutapa oli vallalla vielä pitkään sotien jälkeen. Saamelaislapsille pakkokoulutettiin suomen kieltä. Kirjan sivuilla paneuduttiin lähemmin rotuoppiin, jota Suomessa on valitettavasti tehty, jaoteltu ihmisiä rodun mukaan.

”Kyllä näitä on nähty. Siinä yheksäntoistakaksikymmentä. Tuli niitä kallonmittaajia Kajavan kutsusta. Riisuivat meidät kaikki, ottivat valokuvia edestä ja takaa. Silmäkuopistakin. Kaivoivat Inarinsaarelta haudat ja veivät kallot mukanaan.” Piera sylkäisi maahan. ”Kalloharpit on kaivettu esille.”

Kirja nosti esille saamelaisten kokeman kurjuuden. Tosi ikävä juttu oli, että esi-isien haudoista vietiin luut Helsinkiin tutkittavaksi. Toivottavasti luut on palautettu.
Petra Rautiainen nostaa esille esikoiskirjassaan Tuhkaan piirretty maa vaiettuja salaisuuksia. Lapin sodan jälkeen koko Lappi peittyi tuhkaan. Viholliset oli ajettu pois, mutta jäljelle oli jätetty tuhoisasti poltettu maa. Pysäyttävä tarina avaa Lapin jälleenrakennuksen ja sodan jälkimaininkien ajatuksia, ja pureutuu vankileirien järkyttäviin salaisuuksiin.

Petra Rautiainen, Tuhkaan piirretty maa
Otava 2020
s. 298
Esikoiskirja
Toinen maailmansota

12 kommenttia:

  1. Tärkeän kirjan on Rautiainen kirjoittanut. Hyvä että näistäkin asioista avaudutaan. - Mukavaa tulevaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin aihe on tärkeä. Kirja on fiktiota, joten luin sen sellaisena. Aihepiiri on kuitenkin tärkeä ja se tieto, että Lapissa oli vankileirejä toisen maailmansodan aikana.

      Poista
  2. Kiinnostava aihe esikoiskirjassa, Lapin sodasta en olekaan lukenut mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on fiktiota, mutta Lapin sota ja sen seuraukset, joista kirjassakin puhutaan, on tärkeä aihepiiri.

      Poista
  3. Kiinnostava kirja. Minäkään en ole lukenut Lapin sodasta juuri mitään. Tämän voisi lukea jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjassa ei ole sotakohtauksia, onneksi. Lähinnä tässä kuvataan vankileirikuvauksia ja sodan jälkeisiä tapahtumia.

      Poista
  4. Onpa kiinnostavan kuuloinen kirja! Enpä muista lukeneeni kirjallisuutta tästä aiheesta, tässä voisi olla asian korjaamiseen hyvä tilaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minustakin kiinnostava aihepiiri. Lappiin sijoittuvia kirjoja on vähän. Toinen minkä luin vähän aikaa sitten, oli Tommi Kinnusen uusin kirja Ei kertonut katuvansa.

      Sotaan liittyvät kirjat ahdistavat minua kauheasti, enkä ole niitä kovin montaa lukenut. Nyt on menossa Jokken rauhanhaaste, sillä sodasta on 75 vuotta. Maailmalla soditaan kuitenkin koko ajan ja uusia sotia syttyy. Valko-Venäjän tilanne on pelottava. Afganistanin sota on kestänyt 30 vuotta.

      Poista
  5. Tämä on kiinnostavan oloinen kirja ja tuo kansikuvakin on niin upea. Odottelen tätä edelleen kirjastosta, olen sijalla 81.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kannattaa odottaa, tämä on hyvä ja tärkeä kirja. Kansikuva on kyllä vuoden kauneimpia, hyvin onnistunut. Lappi on rakas paikka ja siellä asuu minulle rakkaita ihmisiä. Senpä vuoksi sinne sijoittuvat kirjatkin kiinnostavat minua.

      Lukuiloa kirjan parissa :)

      Poista
  6. Tämä on kyllä kiehtova ja taitavasti rakennettu romaani. Ja aihe on eittämättä tärkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä Jonna. Mitä kaikkea historia voisikaan meille kertoa, jos sitä ei salailtaisi niin kovasti. Vankileirioloista ei ole paljon puhuttu. Vaietaan kaikesta kauheasta mitä sota-aikana on tehty.

      Poista