”Mitä liikkuva kirjasto käytännössä tarkoittaa? Mitä ratsastava kirjastonhoitaja tekee?”
”Se tarkoittaa sitä, että kirjastonhoitajat ratsastavat syrjäseuduille viemään luettavaa kansalaisille, jotka eivät pääse piirikunnan kirjastoihin esimerkiksi heikon terveydentilan, raihnaisuuden tai kulkuneuvon puutteen vuoksi.”
Jojo Moyesin superihana teos Tähtien antaja sijoittui 30-luvun lopun Kentuckyyn, jonne toinen kirjan päähenkilöistä, Alice, matkasi Englannista vastavihityn miehensä kanssa. Alice huomasi nopeasti avioliiton muuttuneen tosi oudoksi, mutta hän sai joutilaisiin päiviinsä pian uutta haastetta liikkuvana kirjastonhoitajana. Hän oli ratsastanut lapsesta asti, joten piti vain opetella tuntemaan vuoristoinen maasto ja sen ihmiset. Jokaisen luokse ei voinut mennä, sillä vuoristo kätki kaikenlaista hämärää sisäänsä.
Työparikseen Alice sai Margeryn, joka tutustutti hänet vuoristoon ja siellä asuviin henkilöihin. Paikalliset vierastivat aluksi Alicea ja hänen ylhäistä englantilaista aksenttiaan, joka aiheutti heissä hilpeyttä. Alicen sydämellisyys sulatti pian paikalliset puolelleen, ja Margerysta tuli lopulta Alicen sydänystävä. Kirjan yksi tärkeimmistä teemoista oli ystävyys ja sen kantava voima, joten Tähtien antaja sopii todella hyvin ystävänpäiväkirjaksi.
”Olet harva se aamu kuin vankilasta vapautunut vanki.” Margery siemaisi kahviaan ja katsoi tielle. ”Joskus minusta tuntuu, että rakastat vuoria yhtä paljon kuin minä.”
Alice potkaisi pikkukiveä kantapäällään. ”Minusta tuntuu, että ne ovat lempipaikkani koko maailmassa. Siellä ylhäällä olen vain jotenkin… enemmän oma itseni.”
Nykyisin kirjastot ja kirjastoautot ovat yleisiä ja äänikirjoja saa lainattua netin kautta kirjastoista. Kirjojen lainaamisesta on tullut helppoa. Kirjoja ei myöskään sensuroida kovin helposti, mutta toista oli noin 80 vuotta sitten. Osa kentuckylaisista miehistä olisi halunnut, että kotona luetaan vain Raamattua. Muu ei ollut heidän mielestään tarpeen naisille ja lapsille. Kirjan taustalta löytyy oikea Työllistämisvirasto WPA:n Liikkuva kirjasto-hanke (Horseback Librarian programme) vuosilta 1935-43.
Tähtien antajan toinen päähenkilö, Margery, oli reipasotteinen sukunsa viimeinen elossaoleva, luontoa rakastava nainen, joka ei halunnut sitoutua kehenkään. Hän rakasti kuitenkin Sveniä ja Sven häntä. Tulistuvan luonteensa ja sukunsa tekojen tähden Margery joutui kirjassa todella pahaan pulaan, mutta hänellä oli hieno motto, jonka hän oli opettanut myös ystävälleen Alicelle.
Joka ikisestä tilanteesta pääsee pois. Vaikka se tuntuisi kuinka rumalta. Siltä, että maa pettää jalkojen alta. Ulospääsy löytyy aina.
Jojo Moyesin Tähtien antaja oli huikean hyvä tarina Appalakeilta, jossa luonto oli uskomattoman villiä ja kaunista ja jossa osa ihmisistä kaipasi kirjojen tarinoita ja osa vihasi niitä. Ihastuin jo ensimmäiseen lukemaani Moyesin teokseen ja nyt olen lukenut melkein kaikki suomennokset. Toivon Tähtien antajalle kimaltelevaa tähtisadetta ja runsaasti lukijoita.
Jojo Moyes, Tähtien antaja
suom. Heli Naski, ihana suomennos!
Gummerus 2020
s. 441
The Giver of Stars 2019
Liikkuva kirjasto
Ystävyys
Rakkaus
Jojo Moyes: Jos olisit tässä
Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää
Jojo Moyes: Ole niin kiltti, älä rakasta häntä
Jojo Moyes: Parillisia ja parittomia
Jojo Moyes: Ne jotka ymmärtävät kauneutta
Jojo Moyes: Elä rohkeasti
Hyvää ystävänpäivää!
Ajattelemisen arvoista tarinaa. Eipä ole aina ollut lukemisen saatavuus, eikä edes lukutaito, niin itsestään selvää kuin meille. Pieni aavistus tuli kun kirjastoja suljettiin koronan takia. Täydet tähdet kirjojen kuskaajille. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
VastaaPoistaViime keväinen kirjastojen sulkeminen oli todella outo ja yllättävä tapahtuma. En edes ehtinyt hakea kirjoja, kun kirjastot sulkeutuivat koko maassa, vaikka suurimmassa osassa maata ei ollut edes koronatartuntoja. Tästä on sittemmin viisastuttu.
PoistaTämä on mulla varauksessa 🙂 Luin ensimmäistä kertaa Moyesia loppuvuodesta, luin häneltä Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia. Tykkäsin siitä kovasti ja aloin katsella jotain muuta luettavaa häneltä ja tein varauksen tähän.
VastaaPoistaTämä on mulla varauksessa 🙂 Luin ensimmäistä kertaa Moyesia loppuvuodesta, luin häneltä Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia. Tykkäsin siitä kovasti ja aloin katsella jotain muuta luettavaa häneltä ja tein varauksen tähän.
VastaaPoistaIhana kuulla, että tykkäsit Moyesin kirjasta. Uskon, että tykkäät tästäkin.
Poista