Viimein oli tapahtunut se, mitä olin osannut jo aavistaa. Enää ei koko Kyrönmaassa ollut yhtään taloa, jota katkera hiillos ei olisi saanut liekkeihin. Olimme joutuneet tilanteeseen, josta ei ollut pakoreittiä. Oli turha itkeä: emmehän voineet vaikuttaa edes aviomiehen valintaan, puhumattakaan kuningasta.
Johanna Valkaman uuden kirjasarjan ensimmäisen kirjan nimi on Katariinanpyörä. Kirjan päähenkilö oli Ilkkalan Susanna eli Susanna Katariina Weck. Susanna Katariina syntyi kaksossiskonsa kanssa vauraaseen lyypekkiläiseen hansakauppiaan perheeseen ja naitettiin Jaakko Ilkalle, joka oli jo vanhempi leskimies ja talonpoika Kyrönmaalta. Kuuden naimisissaolovuoden ja kolmen synnytyksen jälkeen, Susanna Katariinasta tuli leski, joka asui poikapuolensa nurkissa lapsineen ja pelkäsi miehensä vihollisten kostoa. Elettiin keskiaikaa ja vuotta 1596. Susanna Katariinan mies oli johtanut nuijasotaa.
Ehkä minut jo seuraavan kirkkomatkan aikana kivitettäisiin? Jos niin kävisi, tiesin, ettei Agatha itkisi teilatun kaarlelaisen tyttärenpoikansa oudon vierasmaalaisen vaimon tähden. Kenties vanhus tarttuisi jopa itse kivilinkoon? Olin joutumassa itsekin katariinanpyörään.
Nokkela Susanna Katariina huomasi pian olevansa vaivalloisella matkalla Turkuun. Turussa odotti hänen ja hänen lastensa perintö ja uusi mahdollisuus elämään. Sitä ennen piti pakoilla takaa-ajajia, jotka halusivat hänen henkensä ja matkatavaransa. Pakomatkan mahdollisti nuori apupappi, joka oli tullut viemään tapetun kirkkoherran Kyröstä Turkuun. Susanna Katariina sai paikan hevoskyydistä. Oli maaliskuu ja jäätävät ilmat.
Kuusi mustiin pukeutunutta hahmoa ratsasti jäljessämme. Hevoset painautuivat rinta rinnan reen jalasten jättämään uraan, ja niiden harjat hulmusivat kelmeässä yössä. Kuulin, kuinka silloin tällöin mies karjahti, ruoska napsahti ja hevonen lisäsi vauhtia.
Susanna Katariinan matkanteko oli todella jännittävä, josta voit lukea enemmän kirjan sivuilta. Päähenkilömme huomaa Turkuun tullessaan, että häntä oli huijattu perusteellisesti. Turussa asuvasta veljestäkään ei ollut apua. Susanna Katariina sai tukea vain omasta älykkyydestään, kun vastassa oli petollisten juonittelijoiden joukot, jotka johdattivat häntä Turun linnan vankiselliin ja raadin eteen. Löytyikö yksinäiselle leskelle puolestapuhujia, kun nainen ei ollut tasaveroinen miesten kanssa, eikä naisella ollut vastaavia oikeuksia.
Johanna
Valkaman Katariinanpyörä on keskiaikaan sijoittuva tarina naisesta, joka
taisteli oman olemassaolonsa ja näkyväksi tekemisen puolesta. Hän taisteli perheensä
elämän ja tulevaisuuden puolesta. Ja arvata saattaa, että se ei ollut helppoa
keskiajalla, kun naisilla ei ollut mitään oikeutta olemassaoloonsa, muuna kuin
vaimona ja äitinä. Vauhdikasta menoa ja meininkiä, aivan kuin päähenkilö Susanna
Katariina olisi saanut siivet miehensä kuoleman jälkeen. Upea alku kirjasarjalle.
Johanna
Valkama, Katariinanpyörä *****
Otava 2021
s. 453
Historiallinen teos keskiajalta
Johanna
Valkama: Itämeren Auri
Johanna
Valkama: Linnavuoren Tuuli
Johanna Valkama: Kaukosaarten Aino
Johanna Valkama: Jäävuonon Ruusu
Tämä onkin ihan uusi tuttavuus. Tätä voisi kokeilla, kiitos esittelystä! :)
VastaaPoistaJohanna Valkaman viikinkiajasta kertova sarja oli lempparisarjani. Viikinkiaika puree minuun hyvin. Olen jopa käynyt oslolaisessa viikinkimuseossa ja katson aina kaikki viikinkiohjelmat telkusta.
PoistaKeskiajasta on tullut luettua tosi paljon kirjoja. Siksi oudoksuin hieman, että jälleen mennään liian lähelle nykyaikaa, mutta Valkamalla on ihan oma näkökulma keskiaikaan. Sehän oli raadollinen aika, mutta Valkama on kirjoittanut päähenkilöksi nokkelan ja kekseliään Susanna Katariinan.