sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Johanna Valkama: Jäävuonon Ruusu- He pitävät sinua hulluna, tyttäreni, tiedäthän sinä sen.
Freydis jäykistyi. Padotut tunteet pääsivät pintaan. Hän otti tukea kokasta ja tunsi, kuinka tuulessa kuohuvat kutrit kiemurtelivat hänen kasvoilleen kuin nälkäiset liekit. Hän kääntyi hitaasti, katsoi äitiään yhtä vaarallisesti ja huusi kuohujen yli:
- Pitäkööt vain! He pelkäävät minua sitä enemmän.

Johanna Valkaman uusin historiallinen viikinkiaikaan sijoittuva teos Jäävuonon Ruusu kietoo auki ikivanhat islantilaiset saagat. Saagoissa kerrotaan historiallisista henkilöistä, joista on tullut kirjan henkilöhahmoja, Erik Punainen ja hänen poikansa sekä vahva tyttärensä Freydis. Vahvatahtoinen ja kunnianhimoinen Freydis oli Erik Punaisen äpärätytär. Freydisin äiti oli Näkijätär Thorborg ”Litilvölva”.

Viikingit olivat merenkulkijoita ja uusien maiden valloittajia. Viikingit tekivät aikoinaan valloitusretkiä pitkälle Amerikan rannikolle asti. Niin myös Freydis seilasi viikinkilaivalla isänsä ja veljiensä esimerkin voimasta hakemaan rikkauksia kaukaisilta retkiltä. Valitettavasti hänen piti raahata miestään mukanaan ja naapurilaivassa matkusti mies, joka petti hänet raskaasti. Kirjan kansilehdiltä löytyy hieno karttakuva reitistä, jota Viheriämaan viikingit seurasivat matkallaan Viinimaahan, jonka Freydisin velipuoli Leif oli löytänyt.

Valkoinen nainen joi tulijuomaa ja muutti muotoaan riitissä. Toisinaan hän oli vihainen petolintu, toisinaan kaukaa katseleva tiira. Mutta kumpi tahansa hän olikaan, henget puhuivat hänelle ja kertoivat tuliko heimon hyökätä vai paeta. Se teki hänestä arvaamattoman jopa omalle pojalleen: kun tietäjä kutsui yläilmoissa asuvia henkiä, hänen silmistään katsoi joku muu.

Viinimaassa oli jo asukkaita, skraelingarit. Heidän tietäjänsä oli Valkoinen nainen, joka oli tullut vuosia aiemmin samanlaisella viikinkilaivalla kuin Freydis matkasi miestensä kanssa. Valkoinen  nainen oli sukua sarjan aiempien kirjojen päähenkilöille, mutta kirjasta voi lukea hieman enemmän, tosin jäin uteliaaksi asian suhteen. Jospa jossain vaiheessa sarjaa Valkoisen naisen tarina tulee eteen, toivon niin. Valkoisella naisella oli poika, Mattus, joka oli kirjan toinen päähenkilö.

Jäävuonon Ruusu on upea viikinkiaikaan sijoittuva tarina voimakastahtoisesta viikinkipäällikkö Erik Punaisen tyttärestä Freydisistä, joka etsi maallisia rikkauksia kaukaisesta maasta, mutta löysi jotakin maallisia rikkauksia arvokkaampaa. Vanhat saagat kertovat, että Freydis teki ainakin kaksi matkaa Viinimaahan, ja kirjailija on ollut uskollinen saagoille. Vanhat saagat ovat heränneet henkiin kirjailijan taiturimaisella otteella. Metsän ja meren suku jatkui upeasti viikinkien kuningattaren seurassa.

Samassa valkoinen peto yritti tavoittaa Freyjan takajalkaa. Valtava pitkäkyntinen käpälä hipaisi hevosta ja Freydisin kauhuksi ratsu kompuroi.

Johanna Valkama, Jäävuonon Ruusu *****
Otava 2019
s. 389 + Lukijalle + Historialliset henkilöt + Sanasto
Historiallinen teos viikinkiajalta

Johanna Valkama: Itämeren Auri
Johanna Valkama: Linnavuoren Tuuli
Johanna Valkama: Kaukosaarten Aino 2 kommenttia:

 1. En ole lukenut näitä Valkaman kirjoja, mutta hienolta ja mystiseltä vaikuttaa. Islantilaiset saagat ja uskomukset ovat kiehtovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkaman kirjat ovat kyllä uskomattomia seikkailuja viikinkiajalla. Olen ihan myyty viikinkiaikaan, joten nämä kirjat upposivat minuun taianomaisesti.
   Muutoin aika oli tosi raakaa aikaa, ehkä vielä paljon raaempaa kuin kirjoissa kerrotaan. Näissä on mukana myös rakkautta ja selviytymiskeinoja.

   Poista