lauantai 28. syyskuuta 2019

Mariette Lindstein: Tuomiopäivä - Lahko 2


Pystyn siirtymään tästä paskalävestä toiseen aikaan tai paikkaan ja katselemaan kaikkea ylhäältä. Lyhyt vankeuteni on ikuisuudelle vain yhden sydämenlyönnin mittainen.
Muutaman kuukauden kuluttua minä palaan taas. Vahvempana. Voimakkaampana.

Ruotsalaisen Mariette Lindsteinin psykologinen trilleri Tuomiopäivä on jatkoa hyvin menestyneelle Ehdoton valta trillerille. Kirjat kuuluvat Lahko-sarjaan, johon on tulossa vielä ainakin yksi kirja. Minä kyllä viihtyisin tämän kauhusarjan parissa useammankin kirjan ajan. Tuomiopäivä jatkoi siis siitä, mihin Ehdoton valta loppui.

Lahkon päähenkilö on nuori kirjastotieteiden kanditaatti Sofia Bauman, joka ensimmäisessä kirjassa liittyi ViaTerra kultin jäseneksi, perusti kultille kirjaston ja toimi myöhemmin kultin karismaattisen, mutta narsistisen johtajan Franz Oswaldin sihteerinä. Kultti toimi alussa ihan mukavalla perustalla, mutta muuttui pian johtajan oikuista suljetuksi yhteisöksi. Lopulta Sofia karkasi kultista.

Vatsanpohjassa kasvaa paha aavistus. Hän tietää. Ei halua palauttaa mieleen enempää. Ei halua ymmärtää, mitä on tapahtunut. Siitä huolimatta hän tietää. Syvällä sisimmässään hän on aina tiennyt olevansa matkalla tänne.

Kultti ei jättänyt Sofiaa rauhaan, vaan jatkoi sinnikkäästi hänen jahtaamistaan eri keinoin, ja ne keinot olivat syvältä. Mikään temppu ei ollut heille vaikeaa, sillä rahaa oli ylenmäärin käytettävissä. Oswaldin mieletön omaisuus takasi sen, että kulut korvattiin.  Pelossa elävän Sofian blogikirjoittelut olivat pientä piiperrystä Oswaldin silmitöntä vihaa kultista karanneita kohtaan. Kauhukulttia ei jätetä.

Mariette Lindstein kuului itse yli kaksikymmentä vuotta skientologialiikkeeseen. Lopulta hän pakeni liikkeestä, mutta sillä oli seurauksensa. Lahko-sarja on saanut vaikutteita hänen kokemuksistaan skientologialiikkeen aikana. Kauhukuvaukset esim. rangaistuksista ovat kammottavia. Oswaldin lempirangaistuksia oli työntää jäsenet hyytävään mereen, pitää heidät nälässä ja pahoinpidellä heitä. Ruotsissa viime vuoden esikoisdekkariksi valittu Ehdoton valta hyydytti minut ja sydän hakkasi tuhatta ja sataa. Hyytävä fiilis jatkui heti, kun luin ensimmäisen rivin Tuomiopäivästä. Tunnelmalataus iski heti päälle eikä antanut armoa.

Hän näkee taas painajaista.

Mariette Lindstein, Tuomiopäivä *****
Suom. Christine Thorel
Atena 2019
s. 388
trilleri

Mariette Lindstein: Ehdoton valta 

4 kommenttia:

 1. Mai, Mariette on kyllä kirjoittanut huikean tarinavyyhdin, jonka koukerot kylmäävät kenet tahansa. Miten tämä trilogia päättyy, sen kyllä ehdottomasti haluan tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä jäädyttävän hyvä trilleri. Olin sormia myöten jäässä enkä juuri hengittänyt normaalisti, ja sydän sykki nopeasti, kun luin tätä kirjaa. Samoin kävi, kun luin ykköslahkoa, Ehdotonta valtaa.
   Kolmas kirja on pakko lukea!

   Syksyistä lukuiloa :)

   Poista
 2. Tuollaiset lahkot ovat niin järkyttäviä, etten tiedä pystyisinkö edes lukemaan... Mutta Lindstein ainakin taatusti osaa kirjoittaa näitä, kun on itse ollut niin pitkään mukana skientologiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, että kirjailija on itse ollut lahkon jäsen ja paennut sieltä ja sen jälkeen kokenut lahkon taholta seurauksia, teki näistä kirjoista vielä jännittävämpiä.
   Tuomiopäivä kertoo mitä lahko teki sen jälkeen, kun Sofia oli karannut sieltä.

   Poista