perjantai 6. syyskuuta 2019

Tove Jansson: Reilua peliä


He asuivat sataman lähellä toinen toisessa, toinen toisessa päässä isoa vuokrataloa ja heidän ateljeittensa välissä oli ullakko, persoonaton ei-kenekään-maa täynnä korkeita käytäviä, joita reunustivat lukitut lautaovet.

Tove Janssonin (1914-2001) Reilua peliä novellikirja kertoo kahdesta vanhenevasta taiteilijasta, jotka asuvat samassa talossa ja ovat pari, mutta elävät eri asunnoissa antaen toinen toisilleen tilaa. Jansson kirjoittaa ensimmäisessä novellissa Uusi ripustus:

On saatava tehdä omaa taiteilijan työtään pyhitetyssä yksinäisyydessä, rauhassa häiriöltä. On saatava leikkiä ja muovata milloin mitäkin materiaalia, kunnes leikki yhtäkkiä, näennäisen oikullisesti, vie vastustamatta mukaansa ja sulkee ulkopuolelle kaiken muun toiminnan.

Kirjasta nousee esille kirjailijan oma elämä, sillä Jansson eli tunnetusti suhteessa taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa. He asuivat Helsingissä Ullanlinnankadulla, jossa heillä oli yhteinen galleria ja asunnot. Kirjassa tehdään tauluihin uusia kehyksiä ja ripustetaan taulut seinille Uusi ripustus novellissa. Videomaani novellissa katsotaan elokuvia.

Jansson kirjoittaa hauskoja mustaa huumoria sisältäviä novelleja parin Amerikan matkalta novelleissa Killing George, Matka Konican kanssa, B-western, Suuressa Phoenixin kaupungissa.
Tove Jansson ei korostanut itseään suurena taiteilijana, vaan eli yksinkertaisesti ja matkusti yksinkertaisesti. Hän löysi matkoiltaan mukavia ihmisiä, jotka sopivat hyvin novellien henkilöhahmoiksi.

Muumit tulevat esille novellissa Wladyslaw. Wladyslaw oli nukketaiteilija, joka halusi itselleen taiteilijan suunnittelemat nuket. Hän tuli novellissa käymään taiteilijan luona. Suuri persoona ja taisi siinä olla ihastustakin puolin ja toisin. Toisaalla parin toisella osapuolella oli nuori ihastus, josta kertoo novelli Jonnan oppilas. Mustasukkaisuutta oli selvästi ilmassa. Rakkaus ja ihastumiset kuuluvat jokaiseen ikään.

Reilua peliä novellikirjassa on 17 novellia. Novellit kertovat parin arkipäivän asioista, jopa riidoista ja ahdistuksista, luulotteluista. Novelleista nousee mieleen Alice Munron tuotanto, sillä Munro kirjoittaa myös arkisista tapahtumista ihmisen elämässä, myös rakkaudesta arkielämässä, joka ei aina ole kaunista katseltavaa. Vanhenevan, pitkään yhdessä eläneen parin kiintymys ja rakkaus nousee esille Reilua peliä kirjan rivien välistä toisen kunnioittamisena ja haluna viettää aikaa yhdessä.

Tove Jansson, Reilua peliä
Suom. Kyllikki Härkäpää
Wsoy 1990 toinen painos
s. 139
Rent spel 1989
Novellikirja

Tove Jansson, Nukkekaappi
Tove Jansson, Kesäkirja
Tove Jansson, Viesti
Tove Jansson, Kuvanveistäjän tytär
Tove Jansson, Taikurin hattu
Tove Jansson, Kuka lohduttaisi Nyytiä?
Tove Jansson, Kuinkas sitten kävikään?  
Tove Jansson, Näkymätön lapsi 
Tove Jansson, Suuri Muumikirja
Tove Jansson, Taikatalvi

2 kommenttia:

 1. Tove Jansson ei lakkaa ihastuttamassa eikä käsissä kulu. Hän on todella lahjakas ja taidokas sekä herkkäsilmäinen myös kuvatessaan pitkää parisuhdetta, -arkisesti ilman ruusunpunaisia pilviä tai pitsireunaista häröilyä!
  Avainasiat: kiintymys ja kunnioittaminen sekä halu jakaa yhdessä elämä painottuvat kauniisti, kuten myös postauksessasi, jolla on mukava lähteä kohti viikonloppua; kuulaita kelejä ja alkaneen ruskan kauneutta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove Jansson on aina ollut lempikirjailijoitani. Uskomaton mielikuvitus ja upea ura. Taiteilijaelämä ei ollut ruusuilla tanssimista, ja elanto piti hankkia monelta eri suunnalta. Tove Jansson vaikutti olevan hyvin energinen jopa vanhemmalla iällä ja iloisesta ilmeestä näkee kuvissa, että hän on hyvin sinut itsensä kanssa, sekä saanut elää luovaa elämää.
   Muumithan lähtivät elämään superkuuluisaa elämää heti, kun he putkahtivat Toven kynästä ulos. Upea fantasiamaailma, rauhaa ja rakkautta, vähän kotoista kinastelua ja seikkailunhalua, niinkuin Tove Jansson itse.
   Tuulikki Pietilä oli Muumimaailmassa Tuutikki. Olisi hauska tietää, keitä muut hahmot olivat.

   Kiitos sinulle, kun pistäydyit täällä kommentoimassa ja nautitaan syksystä :)

   Poista