tiistai 10. syyskuuta 2019

Sarah J. Maas: Okaruusujen valtakunta


Lumi pyörteili ympärillämme. Tuijotin sutta, kunnes sen hiilenmusta ja norsunluunvalkea kylki lakkasi kohoilemasta. Se oli vain susi – se oli ehdottomasti vain tavallinen susi, vaikkakin epätavallisen suuri.
Puristus rinnassani hellitti, ja hengähdin niin että ilma huurtui edessäni. Ainakin pihlajanuoli oli ollut tappava, vaikken tiennytkään, minkä tai kenet se oli tappanut.

Yhdysvaltalaisen kirjailijan Sarah J. Maasin Okaruusujen valtakunta aloittaa kirjailijan uuden Valtakunta-kirjasarjan. Maas nousi bestseller-listojen huipulle Throne of Glass-sarjan kirjoillaan. Kirjoista on tehty myös huippusuosittu tv-sarja. En ole vielä lukenut Throne of Glass-sarjan kirjoja, mutta ehkä jonakin päivänä. Fantasiakirjallisuus on kuulunut aina lukemistooni, sillä rakastan kirjailijoiden luomia uusia fantastisia maailmoja. Okaruusujen valtakunnasta löytyy mm. Prythian, joka kuuluu haltijoille.

”KUKA TAPPOI HÄNET?” Olento harppoi meitä kohti ja pani käpälän pöydälle, joka narisi ja notkui painon alla. Kynnet upposivat tömähtäen puuhun yksi kerrallaan.
Uskaltauduin astumaan toisenkin askeleen eteenpäin, kun peto kurotti kuononsa pöydän yli nuuhkiakseen meitä. Silmät olivat vihreät ja kultatäpläiset. Muodon ja värin perusteella ne eivät olleet eläimen silmät. Ääneni oli yllättävän tasainen, kun sanoin haastavasti: ”Tappoi kenet?”

Okaruusujen valtakunnan päähenkilö on nuori metsästäjä Feyre, joka piti huolen siitä, että isä ja siskot saivat ruokaa. Kirjan alussa Feyre tuli ampuneeksi suden, jonka vuoksi hän joutui haltijoiden valtakuntaan. Suuri peto, joka vei hänet Kevään valtakuntaan, muuttui haltijaksi, jonka kasvoja peitti naamio, jota hän ei saanut irti, sillä hänet oli noiduttu. Kevään valtakunta oli kuihtumassa pois, sillä outo vitsaus oli levinnyt koko maahan. Ainoa, joka pystyi taistelemaan vitsausta vastaan, oli Feyren noutanut haltia, mutta hänenkin voimansa olivat vähenemässä.

Säpsähdin huohottaen hereille keskellä yötä. Uneni olivat täyttyneet surielin sormiluiden kalinasta ja virnistelevistä nagoista. Kalpea, kasvoton nainen oli raadellut kurkkuani verenpunaisin kynsin niin että repeydyin hitaasti auki. Hän kysyi minulta toistuvasti nimeäni, mutta aina kun yritin puhua, vereni kupli ulos kaulani pinnallisista haavoista ja tukahdutti ääneni.

Okaruusujen valtakunnan päähenkilö Feyre oli itseoppinut metsästäjä ja luonnossa selviytyjä. Luonnossa hän oli oppinut taitoja, jotka olivat haltijoiden  maassa elintärkeitä selviytymisen kannalta. Feyre joutui jopa taistelemaan suunnatonta eläintä vastaan, mutta se ei yksistään riittänyt. Haltijoilla oli sekä hyviä että pahoja suunnitelmia Feyren ja samalla koko maan tulevaisuuden suhteen.

Feyre on uskomattoman rohkea päähenkilö, joka varmasti loistaa myös tulevissa sarjan kirjoissa, vaikka hän olisi yltä päältä mullassa ja lannassa, tai veren peitossa tai taistelemassa pelottavia olentoja vastaan. Prythian kartta on kuvattu kansilehdillä, joten siitä näkee missä ihmisten ja haltijoiden välillä oleva taiottu muuri sijaitsee.  Fantasioiden ystäville kirjassa on tarunomainen valtakunta täynnä taikuutta, lumovoimaa, mielikuvitusta, kiihkeyttä, intohimoa ja hyvän ja pahan taisteluja. Okaruusujen valtakunta on monitasoinen, maaginen ja yliluonnollinen fantasiakirja, mutta samalla intohimoinen rakkaustarina.

Jos olisin pystynyt puhumaan puhkeamatta kirkumaan, olisin kysynyt, miksei se vain tappanut minua heti. Attor kulki eteenpäin lähes luikerrellen ja kiskoi minua mukanaan. Sen koukkukyntiset jalat uursivat naarmuja luolan lattiaan joka askeleella. Se näytti pelottavan samanlaiselta kuin maalauksessani.

Sarah J. Maas, Okaruusujen valtakunta *****
Suom. Sarianna Silvonen
Gummerus 2019
s. 475
Fantasia

12 kommenttia:

 1. Fantasia kiinnostaa, mutta jostain syystä en tule sitä juuri lukeneeksi. Tämä vaikuttaa kyllä kiintoisalta, joten pistänpä korvan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okaruusujen valtakunta on hieno valinta fantasiakirjaksi. Minusta on uskomatonta, miten kirjailijat kykenevät luomaan mielikuvituksellisia fantasiamaailmoja ja kaikenlaisia olentoja sinne kulkemaan. Okaruusujen valtakunta on aika väkivaltainen, mutta niinhän myös Harry Potteritkin ovat. Fantasiamaailmoissa taistellaan, niissä on haltijoita ja ikäviä olentoja, taikuutta ja taikavoimia.
   Luulenpa, että kestän syksyn pimenevät illat, vesisateet ja kylmyyden paremmin fantasian ja jännityksen avulla.

   Poista
 2. Tämä kuulostaa kivalta. Odottelen juuri varausta saapuvaksi lähikirjastoon. Maasin Throne of glass -sarja ei oikein ollut minun juttuni, mutta kokeilen nyt silti tätä, kun tekee mieli lukea jotain kevyempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okaruusujen valtakunta on enemmänkin kuin kiva, mutta sittenpähän tiedät, kun olet lukenut kirjan. Nyt alan odottamaan innolla jatkokirjaa <3

   Syksyistä lukuiloa :)

   Poista
 3. Mistä tätä Throne of glass tv tarjaa voi seurata? Ja millä nimellä kulkee, yritin googlata!

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiinnosta. Sarja löytyy Ylen Areenasta nimellä Game of Thrones.

   Poista
  2. Sori laitoin väärän sarjan.

   Poista
 5. Okaruusujen valtakunta kiinnostaa! :) Game of Thrones on kylläkin George R.R. Martinin Tulen ja Jään Laulu -kirjasarjaan perustuva sarja, joka toki kannattaa tsekata myös kirjamuodossa vaikkei se taida ikinä valmistuakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi korjasit virheeni. Tulipa sekoitettua puurot ja vellit keskenään. Suosittelen tätä sarjaa. Minä jo ajattelin, että onpa tyyli muuttunut kovasti kahden kirjasarjan välillä.

   Poista