Banneri-luettelo

perjantai 7. tammikuuta 2022

Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin?

 

 

Mutta nyt, tämä syyskuun aamu, taas.

Talo. Joka häämöttää puiden lomassa - tyynenä kuin järvi, kuin tämä voimakas ajattomuuden tunne täällä rannassa. Aavelaiva. Ikkunat pimeinä, ei liikettä pihamaalla, ei mitään. Rappio - niin voi kuvitella - loistaa kaikkialla

Bad Karma

(Huoleton elämä, holtiton) 

Monika Fagerholmin teos Kuka tappoi bambin? on ollut lukulistallani jo ilmestymisestään lähtien. Kirja löytyi kirjahyllystäni, joten nyt oli aika lukea se. Kirjan kertojana toimi Gusten eli Grippe, joka muisteli nuoruuttaan, ja sitä mihin se päättyi. Katastrofiin. Itse aiheutettuun katastrofiin.

"Raaka joukkoraiskaus Annelise Häggertin kotona." 

Gustenin äiti oli kuuluisa laulaja, joka kiersi ulkomailla laulamassa. Sillä aikaa hänen poikansa asusti erään ystävättären luona, jolla oli samanikäinen poika, Nathan. Pojat kasvoivat yhdessä kuin veljekset. He kävivät myös koulua yhdessä ja olivat samalla luokalla. Kummallekin odotettiin loistavaa menestystä työelämässä. Toisin kävi. Lukioaikainen tapahtuma jätti jälkensä.

"Mieti Grippe, että Nathan tosiaan asuu vieläkin siellä, kaiken sen paskan keskellä", (sanoo Cosmo Brant).

Nathanin kotona tapahtui joukkoraiskaus lukioaikaisten kotibileiden aikana. Tapahtuma kerrotaan kirjassa hyvin varhaisessa vaiheessa, joten  kirja avaa tuota tapahtumaa, josta eräs lukioaikainen kaveri, Cosmo, joka oli nykyisin elokuvaohjaaja, halusi tehdä elokuvan ja laittaa sille nimeksi Kuka tappoi bambin?

Kuin mikään ei enää voisi olla niin kuin ennen. 

Olen lukenut aiemmin kirjailijan teokset Ihanat naiset rannalla ja Lola ylösalaisin. Myös niistä löytyi samoja teemoja kuin teoksesta Kuka tappoi bambin? Esimerkiksi kirjoista löytyi joku nuoruuden aikainen tapahtuma, joka oli vaikuttanut mielenterveyteen. Kirjoista löytyi myös päihteiden liikakäyttöä ja lapset olivat kärsineet äitiensä poissaoloista ja yksinäisyydestä. Isät olivat usein väkivaltaisia ja poissaolevia, vaikka olisivat läsnä. Vanhemmat joko erosivat ja/tai vanhemmat olivat yksinhuoltajia. Parisuhdeongelmat olivat yleisiä. Yleensä kirjoista nousi esille hyvin voimakkaasti luokkaerot.

Kirjan aihepiiri oli niin ikävä, että se voisi jäädä lukematta, mutta kirjailijalla oli huikea taito laittaa tapahtumat päähenkilön muistoihin, joten tuo ikävä tapahtuma ei ollut välttämättä kirjan keskeisin asia. Keskeisimmäksi nousi se, mitä tapahtui tuon tapahtuman jälkeen? Miten oikeus suhtautui, miten yhteisö, miten media, miten vanhemmat? Kuka kärsi ja miten?

Monika Fagerholmin Kuka tappoi bambin kertoi ikävästä tapahtumasta, joka repi ja raastoi ja meni tunteisiin.

 

Monika Fagerholm, Kuka tappoi bambin?

suom. Laura Jänisniemi

Teos 2019

s. 222 

Vem dödade bambi? 2019


Monika Fagerholm: Ihanat naiset rannalla

Monika Fagerholm: Lola ylösalaisin

 

8 kommenttia:

  1. Pysäyttävä nimi ja kurja tausta...
    Hyvää alkanutta vuotta sinulle 🌺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita :)
      Fagerholmin kirjoilla on todella hyvin keksityt nimet, jotka sopivat hyvin hänen kirjoihinsa. Pidän paljon nimestä Ihanat naiset rannalla.

      Hyvää alkanutta vuotta sinulle :)

      Poista
  2. Pidin tästä kuten kaikista Fagerholmin kirjoista. Ei kuitenkaan noussut suosikiksi samalla tavoin kuin Amerikkalainen tyttö ja Säihkenäyttämö. Tästä tosin voisi olla hyvä aloittaa Fagerholmin lukeminen, kirja on aika ohut eikä niin haastava kuin muut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kirjasta on hyvä aloittaa, sillä sivujen määrä on vähäinen, mutta sivumäärä sopii tosi hyvin tarinaan, eikä siis rönsyile. Tykkään todella paljon Fagerholmin tekstistä.

      Poista
  3. Mä olen lukenut Amerikkalaisen tytön Fagerholmilta ja se ei ollut sitten yhtään mun juttuni. Lukemisesta on kyllä jo kymmenisen vuotta aikaa, jokohan uskaltaisi kokeilla jotan muuta häneltä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka tappoi bambin oli vähän trillerimäinen, tarina vei synkkiin salaisuuksiin ja aihetta ruodittiin psykologisella otteella. Aihepiiri on tosi ikävä, mutta kirja on fiktiota, joten kyllä sen lukee.

      Poista
  4. Tämä oli hurja kirja. Yleensä postaan lukemistani kirjoista. Tästä en pystynyt tekemään postaustakaan, kun halusin unohtaa kirjan mahdollisimman pian. Olen kyllä tykännyt Fagerholmin aiemmista kirjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas pidin kirjan tyylistä. Pari muuta lukemaani kirjaa rönsyilivät runsaasti ja loppukin oli hakusessa. Tämä tarina pysyi paljon paremmin kasassa. Tämä aihepiiri voi olla herkimmille lukijoille liikaa.

      Poista