torstai 10. tammikuuta 2013

Monica Fagerholm: Lola ylösalaisin
Monika Fagerholmin kirjat ovat jostakin syystä jääneet minulta vähemmälle huomiolle, vaikka kirjailija esiintyy usein julkisuudessa. Ehkä vierastan kirjojen suomenruotsalaisuutta, mutta se on ihan turhaa. Kirjailijan Finlandia-palkintoehdokas Ihanat naiset rannalla (1994) voitti Runeberg-palkinnon. Kyseisestä kirjasta tehdyn elokuvan olen nähnyt. Fagerholmin Lola ylösalaisin (Lola uppochner 2012, suom. 2012) on aika hyytävä trilleri, joka tapahtuu rannikkoseudulla, missä rikkailla on omat huvilamaiset talonsa ja salaisuutensa. Kirja tupsahti esille joululahjapaketista jouluna 2012, joten sain pakollisen tutustumisen Fagerholmin kirjallisuuteen aivan yllättäen.

Kirja kertoo vuoden 1994 tapahtumista Lattaniemessä, jolloin nuorisojuhlien jälkeen löydetään 22v. nuori mies tapettuna. Löydön tekee 17v. Jana Marton, joka on yksi kirjan tapahtumien kertojista. Jana ei osallistunut juhliin, vaan oli aamulla menossa työpaikalleen tehdessään karmaisevan löytönsä. Kirjassa on iso joukko tarinan kertojia, osa osallistui juhliin, osa ei. Tapahtumia seuraa 18v. Annan murha ja lopulta poliisit ovat varmoja kuka tekijä on ja pidättävät hänet. Tekijä pääsee pakoon ja palaa kotitalossaan äitinsä ja siskonsa kanssa.

Vuonna 2011 yksi Lattaniemen seurapiirirouvista haluaa pitää naistenkutsut ja kutsuu Jana Martonin paikalle. Jana ei ole käynyt Lattaniemessä vuosikausiin, pelosta, sillä hän vaistoaa, että tappaja vaanii myös häntä. Kutsuista tulee päätöstapaus vuoden 1994 tapahtumille, sillä tulipalon sytyttäjä haluaa kertoa tapahtumista miksi sytytti talon palamaan. Nuorten tappajaa vaaditaan myös kertomaan tekosensa, mutta hän pakenee. Jätän lopputapahtumat kertomatta, ne löytyvät Fagerholmin kirjasta.

Kirja on monen kertojan kokoelma tarinoita, valheita, salailua, kertomatta jättämistä, tietoa ja luulottelua, seinien sisällä kuiskuttelua. Kirjan ihmiset ovat ns. parempaa väkeä, johon Jana Marton ei kuulu vuonna 1994 ja tapahtumien jälkeen haluaa pysytellä kaukana koko Lattaniemestä. Hyytävää jännitystä on tarjolla lukijalle, mutta olisin tiivistänyt kirjaa reilusti, sillä samat tapahtumat kerrotaan moneen kertaan, jota ei oikein jaksa tankata 486 sivua. Kirjasta on tehty tv-sarja.

Monica Fagerholm, Lola ylösalaisin ***
suom. Liisa Ryömä
Teos 2012
s. 486
Lola upp och ner 2012

Monica Fagerholm: Ihanat naiset rannalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti