tiistai 1. tammikuuta 2013

Boualem Sansal: Hyvitys






Algerialainen kirjailija Boualem Sansal on loihtinut uskaliaan kirjan, jossa ruoditaan rankalla kädellä pahuuden syntymistä ja sen kehittymistä. Kirjassaan Hyvitys (Le village de l´Allemand ou Le journal des fréres Schiller 2008, suom. 2012) kirjailija vertaa ääri-islamilaisuutta holokaustiin ja hänen mielestään molemmissa on nähtävissä samanlainen pahuuden kehityskaari, joka leviää ihmisten lähipiirissä salakavalasti, mutta joihin yhteiskunta ja tavalliset kansalaiset eivät puutu mitenkään. Kirja sai Grand Prix RTL-Lire- ja Grand Prix SGDL du roman – palkinnot Ranskassa vuonna 2008.

Kirjan päähenkilö on 17v. Malrich, jonka 33v. isoveli teki itsemurhan. Veljekset syntyivät Algeriassa, pienessä tuppukylässä. Heidän isänsä oli saksalainen ja äitinsä algerialainen. Vanhemmat asuivat Algeriassa ja pojat lähetettiin lapsina setänsä luokse Ranskaan. Veli tiesi, että vanhemmat oli murhattu, mutta hän ei kertonut sitä Malrichille. Malrich sai tietää vanhempiensa kuolemasta saatuaan poliisilta veljensä kirjoittamat päiväkirjat. Päiväkirjoista selvisi myös paljon muuta mm. isän aikaisempi rankka historia ennen Algeriaan muuttoa.

Kirja on jaettu kahden päiväkirjan vuoropuheluksi, sillä Malrich alkoi myös kirjoittaa päiväkirjaa sen jälkeen, kun sai käsiinsä Rachel-veljensä päiväkirjat. Rachelin päiväkirjat synkkenivät kirjan loppua kohden, eikä hän nähnyt elämälleen kuin yhden tapahtuman, itsemurhan. Lukija voi päätellä kirjasta mikä sai menestyvän ja hyvin koulutetun miehen murtumaan ja masentumaan. Masentuneen miehen päiväkirjatekstin vastakohtana on EVVK – nuoren kirjoittama teksti, joka kevensi Rachelin rankkaa filosofista pohdiskelua. Rachelin pohdinnoissa Boualem Sansal tuo rohkeasti esille mielipiteensä Algerian tilanteesta 1990-luvulla, sillä veljesten päiväkirjamerkinnät sijoittuvat vuosille 1995–1997. Rachel kirjoitti päiväkirjoissaan isän historiaa ja kävi paikoissa, missä tiesi isänsä olleen ennen heidän syntymäänsä. Isän historia sijoittui toisen maailmansodan vaiheisiin Euroopassa, Turkissa ja Lähi-idässä.

Toisin kuin Rachel, Malrich halusi, että salaisuudet paljastuvat ja hän päätti julkaista päiväkirjoista kirjoitetun kirjan varoitukseksi lapsille. Hänen mielestään kirjoitettu sana on vahva keino vaikuttaa siihen, että vastaavat fanaattiset uskontoon tai politiikkaan liittyvät tapahtumat eivät pääse luikertelemaan tavallisten ihmisten keskuuteen. Hyvitys on väkevä kannanotto islamismiin ja holokaustiin. Kirja on kielletty Algeriassa ja se perustuu tositapahtumiin. ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti