lauantai 5. tammikuuta 2013

Yann Martel: Piin elämä 


Kiinnostuin lukemaan Yann Martelin Piin elämä kirjan, koska elokuvateattereissa pyörii kyseisestä kirjasta tehty samanniminen elokuva. Halusin etukäteen tietoja ennen kuin menen katsomaan elokuvan ja etsin Martelin kirjan kirjastosta. Kirjan perusteella odotukseni elokuvasta kasvoivat huomattavasti. Kirjan juonikuviossa nuori poika on haaksirikkoutuneena pelastusveneessä Tyynellä valtamerellä ja ainoa seuralainen mukana on Bengalin tiikeri nimeltään Richard Parker.

Pii eli Piscine Patel syntyi ja kasvoi lapsuutensa 60-70-luvun Intiassa äitinsä, isänsä ja veljensä kanssa. Lapsuudessaan Pii oli harras uskovainen ja harrasti useampia uskontoja sekaisin. Vanhemmat ja eri uskontokuntien ihmiset olivat huolissaan pojan uskonharrastamisesta. Kirjan alku oli sekavaa Piin lapsuudenkuvausta Intiassa ja lisäksi eri uskontokuntien vertailua keskenään. Kirjailija ilmeisesti halusi filosofoida sitä, että miksi ei uskovainen voi uskoa eri uskontoihin, ja paneutui miettimään jokseenkin pitkäveteisesti eri uskontoja. Kirja muuttui kiinnostavammaksi, kun perheen isä päätti, että perhe muuttaa Kanadaan asumaan. Sitten alkoi tapahtua.

Piin perhe lähti vuonna 1977 japanilaisella rahtilaivalla kohti Kandaa. Pii oli 16-vuotias. Neljän päivän päästä laiva upposi ja Pii huomasi olevansa yksin pelastusveneessä seuranaan hyeena, seepra, rotta ja Bengalin tiikeri. Siitä alkoi Piin seikkailu Tyynellä valtamerellä, joka kesti 227 päivää. Pii rantautui lopulta Meksikon rannikolle. Hän oli pitänyt sekä itsensä että tiikerin hengissä koko matkan ajan, jota kutsuisin aikamoiseksi selviytymistarinaksi.

Kirjan huipputarina on selkeästi kamppailu elämästä ja kuolemasta Tyynellä valtamerellä. Miksi tiikeri ei syönyt poikaa suihinsa kannattaa lukea kirjasta tai mennä elokuviin katsomaan. Pii katseli kuolemaa silmästä silmään 227 päivän ajan ja pelkäsi koko ajan. Kirjailija on kuvannut eri tunnetilat todella taitavasti, aivan kuin lukija itse olisi veneessä taistelemassa henkiinjäämisestä. Kirjan selviytymistarina on mielikuvitusrikas ja suorastaan villi. Kirja on upea, jos alun uskontosekoilua ei huomioida. Ei ihme, että kirja sai vuonna 2002 Man Booker-palkinnon, tarina on uskomattoman jännittävä ja arvaamaton.

Yann Martel, Piin elämä *****
suom. Helene Büzow
Tammi 2003
s. 394
Life of Pi 2001

4 kommenttia:

 1. Tämähän täytyy lukea ennen elokuvaa. Kiitos arvostelusta :)

  VastaaPoista
 2. Jos kirjan alku tökkii, niin hyppää suoraan 100 sivua yli ja sitten pääset seikkailemaan :)

  VastaaPoista
 3. Oi, luin tämän silloin aikoinaan tuoreeltaan, ja teki kyllä minuun lähtemättömän vaikutuksen! Muistan, että tuskailin hitaan alun kanssa, mutta onneksi olin kärsivällinen. Elokuvan haluan ehdottomasti nähdä. =D

  VastaaPoista
 4. Samma här...odotin koko ajan, että milloin seikkailu alkaa. Ja pakko mennä elokuva katsomaan :)

  VastaaPoista