Banneri-luettelo

perjantai 9. kesäkuuta 2023

Christina Wahldén: Miehiltä kielletty #dekkariviikko

 


Näky on tavallaan kaunis. Kuin asetelma. Nainen limetinvihreässä puuvillamekossa makaa tummalla lasilattialla aivan hiljaa. 

Christina Wahldénin dekkari Miehiltä kielletty hohkaa kuumaa australialaista ilmaa. On Wurrgeng eli "Kylmän sään" kausi, joka kestää kesäkuusta elokuuhun. Päivälämpötila on noin 30 ja yöllä noin 17 astetta. Siivooja tuli aikaisin töihin Darwinin oikeustalolle, josta hän löysi tunnetun poliitikon kuolleen oloisena, mutta siitä huolimatta aloitti tekohengityksen, kun oli ensin soittanut hätänumeroon.

Miksi? Ja miten? Valkohaalariset rikospaikkatutkijat liikkuvat varovasti kuolleen naisen ympärillä aivan omanlaisessaan koreografiassa. Kuoleman dokumentaatiossa.

Miehiltä kielletty on Darwin-sarjan kolmas teos. Aikaisemmat osat ovat nimeltään Älä puhu kuolleista ja Syklonivaroitus. Miehiltä kielletty nimi liittyy  kirjassa kerrottuun  alkuperäiskansan noin 40 000 vuotta vanhaan pyhään synnytyspaikkaan, jonne miehillä ei ole ollut asiaa, ja jota mielenosoittajat olivat kokoontuneet suojelemaan. Nyt kaivosyhtiö aikoi räjäyttää paikan. Christina Wahldén on poiminut aiheen vuonna 2020 tapahtuneesta oikeasta vanhan pyhän paikan räjäytystyöstä Juukan Gorgessa Länsi-Australialaisesta osavaltiossa.

Synnytysluola räjäytetään elokuun yhdestoista päivä. Siihen on vajaa viikko.

Darwin-sarjan poliiseina toimivat Bluey ja Jess. Varsinkin Jessin oma elämä liittyi tiukasti rikostutkintaan, sillä hänen omakin siskonsa oli liittynyt mielenosoittajiin. Tutkinta kohdistui osin juuri mielenosoittajiin, sillä heillä oli vahva motiivi poliitikon murhaan. Jess kuului itsekin alkuperäiskansaan, joten siskon ja muiden osallistujien puhuttaminen oli hänelle vaikeaa. 

Mitä helvettiä? Bluey miettii. Kuin suoraan italialaisesta mafialeffasta. Vain pirun hevosenpää puuttuu. Seksiä ja kuolemaa. Dekatenssia. Rikkauksia.

Niinpä niin. Murhaaja halusi vielä yhden kuoleman. Tässä vaiheessa olin jo varma murhaajasta, mutta olihan se mielenkiintoista lukea milloin poliisitkin hoksaavat, kuka onkaan rikollinen, sillä taitavasti hän ohjaili poliiseja etsimään syyllistä ihan muualta. Ohjailun kohteeksi joutui myös eräs nuori toimittaja, Alex. 

Christina Wahldén on itse toiminut rikostoimittajana, jolloin hän kirjoitti paljon naisiin ja lapsiin kohdistuvista rikoksista, parisuhde- ja kunniaväkivallasta sekä ihmiskaupasta. Tässä teoksessa esille nousee myös naistoimittajaan kohdistuva uhkailu, jota Wahldén itsekin koki toimittajan työssään.

Christina Wahldénin dekkari Miehiltä kielletty kertoi uhkaavasta räjähdyksestä. Esille nousee hyvin sekä alkuperäiskansan kulttuuri menneisyydessä ja nykyisyydessä, että Australian yhteiskunta monella tasolla. Tätä sarjaa voin ilolla suositella.

 

Christina Wahldén, Miehiltä kielletty *****

suom. Jänis Louhivuori ***** 

Minerva 2023

s. 424

Enbart kvinnor 2022 

Dekkari

Darwin-sarja 3. osa

Australia 

 



 

6 kommenttia:

  1. Syklonivaroitus oottaa mulla hyllyssä. Kivaa palata taas näiden henkilöiden pariin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla. Näitä kirjoja lukiessa tulee Australia tutummaksi.

      Poista
  2. Minäkin pidin tästä kirjasta! Mukavaa lukea Austraaliasta! kuunneltua.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Australia on kiehtova paikka. Tämän sarjan paras anti on juurikin australialaisen elämänmenon esittely ja alkuperäiskansan esillä olo.

      Poista
  3. Minulla on juuri Australia mielessä kun näin kirpparilla muutaman osan Anni Swanin tyttökirjoja, kouluikäisenä ja myöhemminkin moneen kertaan lukemiani. Niistä osui silmiini Arnellin perhe. Perhe asui Australiassa. Varmaan eka kosketukseni kyseiseen maahan. 🌿

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet aikaisin matkannut Australiaan kirjojen matkassa. Meillä oli kotona tietosanakirjoja ja eläinkirjoja, joten ainakin niistä olen saanut ensimmäisiä tietoja Australiasta.

      Poista