Banneri-luettelo

torstai 18. heinäkuuta 2024

Sara Strömberg: Hakkuu

 


Hän ei koskaan uskonut, että hänessä on pahuutta, mutta oli hänessä. Kun päivä astuu yöhön, hän pitelee omaa kättään. Hänen kaltaistensa tyttöjen täytyy aina pidellä omaa kättään.

Ruotsalaisen Sara Strömbergin esikoisdekkari Hakkuu sijoittui Pohjois-Ruotsiin. Olin kerrassaan myyty tästä entisestä toimittajasta Vera Bergströmistä kertovasta kirjasta. Ei ihme, että kirja sai ilmestymisvuonna 2021 Vuoden dekkaritulokkaan palkinnon. 

Hakkuualueelta oli löytynyt naisen ruumis. Veran entinen pomo halusi häneltä artikkelin Kallissa murhatusta naisesta. Naisesta ja hänen lähipiiristä löytyi sitten tutkittavaa koko kirjan ajaksi. Yllä oleva tyttö oli menneisyydessä tehnyt pahojaan ja hänet oli huostaanotettu ja viety pois kotiseudultaan. Myös hänen ystävänsä oli huostaanotettu. Molemmat saivat tuomion alaikäisinä tehdyistä rikoksista. Hyvin ajankohtainen rikoskirja, kun alaikäisten tekemät rikokset ovat kasvussa myös Suomessa.

Jörgen ei pystynyt keskittymään, hän sai raivokohtauksia, kun opettaja komensi häntä. Hän ryntäsi ulos luokkahuoneesta monta kertaa viikossa eikä enää palannut sinä päivänä. Maria kohtasi hänet usein kotimatkalla.

Vera oli jo yli viidenkymmenen ja suri eroaan miehestään. Liittoa oli kestänyt 35 vuotta, mutta mies oli löytänyt uuden rakkauden. Veralla oli myös muita traumoja, joten hän oli viimeiset kuukaudet ollut masentunut. Sen lisäksi hänet oli pakotettu puolipäivätöihin apuopettajaksi kouluun. Entisen pomon soitto toi virkistävää vaihtelua vapaa-aikaan. Veralle oli jo lapsesta asti ollut selvää, että hänestä tulee toimittaja. Hän halusi kirjoittaa ja ottaa selvää asioista. Vera on nappivalinta tähän kirjaan, jolle onneksi tulee jatkoa.

Sara Strömbergin dekkari Hakkuu vei pohjoisruotsalaisiin maisemiin. 

Ps. Kirjailijan sukunimi on Strömberg ja hän on kääntänyt oman sukunimensä järjestyksen päähenkilö Vera Bergströmille. Myrskyvuori on muuntunut Vuorimyrskyksi.


Sara Strömberg, Hakkuu *****

Suom. Pekka Tuomisto *****

S & S 2024

s. 414

Sly 2021

Dekkari

Vera Bergström-sarja 1. osa

 


Kiitos Tuijata Naistenviikko-lukuhaasteesta.

6 kommenttia:

  1. Mukava yksityiskohta tuo Myrskyvuori 🙂

    Kurjia juttuja nuo alaikäisten huostaanotot kun elämä on lähtenyt huonoille urille jo varhain. Tarina vaikuttaa kiinnostavalta. ☘️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Rita 🙂
      Minustakin lasten huostaanottojen kasvun nousu on huolestuttava piirre nyky-yhteiskunnassa. Lasten ja perheiden tukeminen pitäisi laittaa kuntoon. Huostaanotot voivat pahentaa perhesuhteita ja lapsen tunne-elämää. Ongelmat lakaistaan pois näkyvistä, kun ne pitäisi ratkaista. Varhaiskasvatuksen pohjana on positiivinen kasvatus. Sitä haluaisin tuoda myös kouluihin ja koteihin. Lapset kaipaavat sitä, että heidät hyväksytään ja heitä kannatellaan myös ongelmien aikaan.

      Poista
  2. Laitan heti lukulistalle. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Pohjoiseen sijoittuvat dekkarit ja kirjat kiinnostavat minuakin.

      Poista
  3. Minustkin tämä oli kiva kirja ja mukavaa, että sarjaan on jatkoa tiedossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että sinäkin tykkäsit tästä kirjasta. Odottavan aika on pitkä, mutta hyvää kannattaa odottaa.

      Poista