Banneri-luettelo

keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Kirjahaaste

 



Tämä hauska kirjahaaste tuli vastaan Kirjaimia-blogista ja Ankin kirjablogista.

 

1. Kuinka monta kirjaa on liikaa kirjasarjan sisällä?

Tykkään sarjoista. Sarjan lukemisen voin lopettaa sitten, kun itse haluan. Minusta sarjoissa ei ole liikaa kirjoja. Tsemppiä sarjojen kirjoittajille.

Yksi hauskimmista lastenkirjasarjoista on Veera Salmen Puluboista kertova kirjasarja (esim. Puluboi = Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemulat). On tullut luettua kyseistä sarjaa monet kerrat lapsikuuntelijoille, ja kuuntelijat nauravat Puluboi-kirjoille ihan kippurassa.

 

2. Mitä mieltä olet jatkojännäreistä?

Jatkojännärit ovat aivan mahtavia. Odotan monen eri dekkarisarjan jatkokirjoja tänäkin vuonna.

 

3. Kovakantinen vai pokkari?

Kumpikin käy. Yleensä lainaan kirjat kirjastosta ja sieltä kovakantisia, jos mahdollista, mutta olen lukenut mm. Victor Hugon Kurjat pokkariversiona. Siinä oli 971 sivua. Sitä oli hankala lukea, koska teksti oli todella pientä.

Matkoilla pokkarit ovat hyviä, kun ne ovat kevyempiä, eivätkä vie kovasti tilaa.

 

4. Suosikkikirja?

Victor Hugon Kurjat on suosikkikirjani. Ottaisin sen mukaan vaikka autiolle saarelle.

 

5. Kirja, josta pidät vähiten?

En tiedä, enkä ole lukenut sitä. En tykkää kirjoista, joissa soditaan koko ajan. Jos en tykkää kirjan alusta, lopetan sen lukemisen melkein heti. Ehkäpä se oli joku koulukirjoista, joka oli pakko lukea. En kannata romaanien pakkolukemista kouluissa. Kirjoissa on valtavasti vaihtoehtoja, joten suppeasti määritelty lista "pakkolukeakirjoista" on erittäin outoa nykypäivänä.

 

6. Kolmiodraamat, kyllä vai ei?

Tottakai kyllä. Kolmiodraamat yllättävät oikeassakin elämässä.

 

7. Viimeisin kirja, jota vain et voinut lukea loppuun?

Rakkaudella, Tove. Teksti ei vain imaissut mukaansa.

 

8. Kirja, jota tällä hetkellä luet?

Luen tällä hetkellä Anni Blomqvistin Myrskyluoto-kirjasarjaa. Siihen kuuluu viisi teosta. Uskomaton selviytymistarina yksinäiseltä saarelta. Tämä sarja on ollut pitkään lukulistallani ja se oli äitini lempparisarja. Nyt tiedän miksi.

 

9. Viimeisin kirja, jota suosittelit jollekin?

Kirjoja tulee suositeltua blogissa ja somessa miltei päivittäin.

 

10. Vanhin kirja, jonka olet lukenut?

Raamattu ja Katekismus on tullut luettua. Blogista löytyy muutama 1800-luvulla ilmestynyt teos mm. Emil Zolan Naisten paratiisi ja Nana, Victor Hugon Kurjat ja Dostojevskin Vanhan ruhtinaan rakkaus.

 

11. Uusin kirja, jonka olet lukenut? 

Uusin kirja, jonka olen lukenut on Tuula Väisäsen historiallinen teos Houkka, Helgi Hansintyttären elämä. Kertoi nuoren tytön kasvukertomuksen 1400-luvun Räävelistä.

 

12. Suosikkikirjailija?

Yksi vaikuttavimmista suosikkikirjailijoistani on aina ollut Toni Morrison, jonka teos nimeltään Minun kansani, minun rakkaani on uskomattoman hieno. 

 

13. Kirjojen ostaminen vai lainaaminen?

Mieluummin lainaan kirjat kirjastosta, kuin ostan kaikki lukemani kirjat, sillä luen paljon, eivätkä kaikki lukemani kirjat mahtuisi meille. Ostan kyllä kirjoja lahjaksi läheisilleni, joskus myös itselleni.

 

14. Kirja, josta et pitänyt, mutta kaikki muut pitivät?

Tähän sopii hyvin islantilaisen Ragnar Jónassonin dekkari Pimeys , joka aloitti trilogian. Pääosassa oli 64v. rikosetsivä Hulda Hermannsdóttir. Dekkari oli minusta omituinen ja hyvin epämiellyttävä, ja se toi esille yhteiskuntaa vaivaavan ikääntyvien ihmisten karttamisen työelämässä. Huldan kohtalo oli minulle liikaa, enkä lukenut kahta muuta trilogian dekkaria.

 

15. Kirjanmerkit vai hiirenkorvat?

Kirjanmerkit! Kirjanmerkiksi käy vaikka ostoskuitti tai paperinsuikale. Älkäämme taitelko tai muuten tuhotko varsinkaan kirjaston kirjoja, joita muutkin haluavat lukea. Kirjojen välistä voi löytyä vaikka mitä, valitettavasti. Silloin kirjat poistetaan.

 

16. Kirja, jonka luet aina uudelleen?

Lastenkirjoja tulee luettua aina uudelleen ja uudelleen, samoin omia runokirjoja esim. Tommy Tabermanin teosta Aivan kuin joku itkisi.

Mainitsin ykköskysymyksessä Puluboin, jota on tullut luettua ahkerasti ääneen.

 

17. Voitko lukea kuunnellessasi musiikkia?

Olen hyvä keskittymään, eikä musiikki yleensä haittaa. Luen junamatkoilla, linja-autossa, automatkoilla, lentokoneessa, laivamatkoilla, terminaaleissa jne. Melu, hälinä ja musiikki eivät haittaa yleensä lukemistani. Kouluaikoina pistin musiikit soimaan, että pystyin keskittymään vain koulukirjoihin.

 

18. Yksi näkökulma vai useita eri näkökulmia? 

Kumpikin käy.


19. Luetko kirjan yhdeltä istumalta vai usean päivän aikana?

Riippuu kirjan sisällöstä, sillä toisinaan teksti ei lähde avautumaan kovin helpolla, kuten kävi Annie Ernauxin Vuodet teoksen kanssa. Ohut kirja, jota luin jopa neljä päivää.


 



10 kommenttia:

  1. Olipa mukavaa lukea sun vastauksia! Ja hurjaa, että oot lukenu Raamatun! Wau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin 12-vuotiaaksi asti pyhäkoulua ja seurakunnan kerhoa. Uskon asiat kiinnostivat, ja pikku hiljaa sain Raamatunkin luettua. Siinähän on mytologiaa, mahtavia fantasiajuttuja ja yliluonnollisia elementtejä, varsinkin vanhassa testamentissa. Vastaavia elementtejä näkee runsaasti nykyisissäkin fantasiakirjoissa ja elokuvissa. Raamatun tapahtumia on siis aika suoraan kopioitu moniin kirjoihin ja elokuviin sekä peleihin. Onhan siinä aikamoisen juonikkaita tapahtumia kaiken kaikkiaan. Saara muuttui suolapatsaaksi jne.
      Lapsuuden jälkeen ymmärsin, että uskonto tai usko ei ole minun juttuni, mutta fantasiakirjallisuus on muun kirjallisuuden ohella.

      Poista
  2. Kivoja vastauksia sinullakin. :) Kiva kun on muitakin fantasian ystäviä, meitä ei aktiivisissa kirjabloggaajissa ihan hirveästi taida ollakaan enää. Some sitten ihan oma juttunsa, mutta siellä en jaksa enää olla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadut, tarinat ja fantasia ovat kyllä sydäntäni lähellä. Ihailen valtavasti esim. Tove Janssonin Muumimaailmaa ja Muumi-hahmoja. Fantasiamaailma, mikä on lähtenyt elämään ympäri maapallon. Ihmiset haluavat elää rauhassa, kuten Muumimaailmassa tehdään. Pidän myös Harry Potter-fantasiamaailmasta. Mutta siinä on todella ikäviä pahiksia ja se Voldemort. Ja koko ajan taistellaan pahuutta vastaan.
      Some on välistä aika rasittava paikka ja vie paljon aikaa.

      Poista
  3. Mainiot kysymykset ja vastaukset 🧡
    Victor Hugo minullekin mieleen ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita 🧡 Kurjat sisältää oikeastaan viisi kirjaa, mutta siinähän ne tuli luettua kerralla yhteisniteessä. Olen katsonut myös Kurjat- elokuvan ja käynyt katsomassa näytelmän ja musikaalin.
      Victor Hugolta on suomennettu mm. Notre Damen kellonsoittaja, mikä on varmasti monelle lukijalle tuttu. Siitä on tehty lastenkirjoja ja useampia elokuvia. Ihana tarina.

      Poista
  4. Näitä on kiva lukea! Kurjat on hieno kirja ja Morrison upea kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit :) Kurjat on todella upea teos ja sen sisältö on monipuolinen. Kaikkea löytyy seikkailuista historiaan, yhteiskunnan kuohuista kasvatukseen, lasten huolehtimiseen, köyhyydestä rikkauteen, rikoksia ja rangaistuksia.
      Morrisonin teokset ovat syvällä mustien ihmisten maailmassa ja ne tuovat rasismin näkyväksi niin historiassa kuin nykyisyydessäkin.

      Poista
  5. Onpa kiinnostava haaste ja mielenkiintoiset vastaukset. Tähän minäkin saattaisin osallistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli 🧡 Osallistu ihmeessä haasteeseen. Tulen sitten lukemaan vastauksesi. Mukavaa loppuviikkoa ja lukuiloa :)

      Poista