perjantai 6. tammikuuta 2023

Tuula Väisänen: Houkka - Helgi Hansintyttären elämä


 

Sysimustan yön laskeutuessa tunsin kuolemansynnin painavan raskaana hentoista rintaani niin, että minun oli vaikeata hengittää. Torilla sonnassa ja kurassa rypevät siat olivat syöneet sikiön jätteineen, niin kuin äitini oli toivonut. Miksi äitini oli tehnyt niin kauhistuttavan teon, mielessäni takoi.

Tuula Väisäsen historiallisessa teoksessa, Houkka, liikutaan 1400-luvun Räävelissä eli Viron pääkaupungissa Tallinnassa. Tarinassa sai houkka-nimityksen nuori tyttö nimeltään Helgi. Helgi näki ennenäkyjä. Hän näki myös, että äitinsä odotti lasta, mutta äiti kielsi sen. Helgi sai selkäänsä, kun puhui ennenäystään vanhemmilleen. Pian hän oppi, ettei niistä voinut puhua kenellekään. Myöhemmässä elämänvaiheessaan, Helgi ei enää pelännyt puhua mitä näki tulevaksi. Siinä vaiheessa hän oli paennut kotoaan, ja eli nuorena miehenä luostarissa.

Minut pihalta löytänyt munkki oli veli Aleksandr. Hän puhui venäjää, vaikka taisi viron kieltäkin: Hän sanoi osaavansa puhua Jumalalle paremmin venäjän kielellä. Hän oli asunut luostarissa jo niin kauan, ettei kukaan osannut sanoa miten kauan siitä oli, kun tämä oli tullut.

Veli Aleksandr hoiti Helgin jälleen terveeksi, mutta Helgi oli menettänyt puhekykynsä ja kuulon toisesta korvasta.  Hän oli menettänyt myös selvännäkemisen kykynsä. Hänestä tuli veli Janek.

Tuula Väisäsen historiallinen teos Houkka  kertoi kiinnostavan tarinan sepäntyttärestä Helgistä, joka eli ja vaikutti muinaisessa Räävelin kaupungissa 1400-luvun lopulla.

 

Tuula Väisänen, Houkka - Helgi Hansintyttären elämä

Atrain & Nord 2022

s. 232 

Historia 1400-luku

Rääveli 

2 kommenttia:

 1. Ennenäyt ja etiäiset ovat mielenkiintoisia kokemuksia, mutta teos vaikuttaa avauksesi perusteella sen verran ankealta tässä maailmanmyllerryksessä, että taidanpa vähintäänkin jättää tuonnemmaksi... Valoisaa loppiaispäivää Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä kirja oli realismissaan erittäin hyvin kirjoitettu. Ja uskoisin, että kirjoittajalla on historiantuntemusta. Mielenkiintoinen paikka tuo vanha Rääveli.
   Päähenkilö oli myös hyvinkin kiinnostava henkilöhahmo, kun esiintyi välillä vuosikausia miehenä, mutta palasi lopulta omaan sukupuoleensa.
   Onneksi on näitä mahtavia tarinoita, jotta nuo ikävyydet unohtuvat.
   Mukavaa viikonloppua ja lukuiloa :)

   Poista