perjantai 20. tammikuuta 2023

Sofia Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri

 


Kaukana aavalla merellä, joka saattaa olla juuri sama meri jota sinäkin ajattelet, on saari, joka saattaa olla juuri sama saari jota ajattelet nyt. Saari on kirahvin muotoinen, ainakin ylhäältäpäin tai kartalta katsottuna, jos käyttää vähän mielikuvitusta. 

Sofia Chanfreaun ihastuttava lastenkirja Kirahvin sydän on tavattoman suuri sai vuoden 2022 lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia-palkinnon. Ihana, ihana kirja. Tarina on satumainen mielikuvitustarina, jossa on seikkailua, tunteita ja tunnelmaa upeasti kuvitettuna. Tosin olisin toivonut, että kuvat olisivat värikkäämpiä. Vain kansikuvassa on väriä.

Joskus hän kysyi isältä, millainen äiti oli ollut, miksei äiti asunut heidän luonaan ja missä äiti oli. Mutta isä vastasi aina lyhyesti, eivätkä vastaukset kuulostaneet siltä kuin ne olisivat totta. Sitä paitsi pilvet isän pään päällä alkoivat jyristä ja tiputella pisaroita joka kerta kun äiti tuli puheeksi. Niinpä Vega ei enää viitsinyt kysellä. 

Kirjan päähenkilö oli melkein 10-vuotias Vega, joka asui kahdestaan isänsä kanssa, tosin isä ei halunnut kuulla puhuttavan eläimistä, jotka asuivat heillä. Isä ei halunnut puhua myöskään äidistä mitään. Hupsu isoisäkään ei halunnut puhua äidistä mitään, mutta hän näki myös kaikki ympärillä olevat eläimet ja hassut olennot. Isoisä oli Vegan äidin isä. Isoisä asui hauskassa talossaan, joka muutti koko ajan muotoaan.

Vega oli löytänyt norsun. Sen, joka oli tallonut herkästi särkyvät posliinit ja tehnyt tuhojaan isän sydämessä. Viola. Mistä se nainen oli tullut? Mitä hän halusi?

Isän seurustelu Violan kanssa oli Vegasta tosi ikävää. Hänestä tuntui, että isän sydän oli jäätynyt, ja Viola jäädytti isää koko ajan enemmän. Sitten hän keksi, että hänen pitäisi löytää oma äiti, jotta isän sydän sulaisi. Ei muuta kuin suunnitelmat pystyyn vauhdikkaasti ja äitiä etsimään. Mukana mysteerin ratkaisemisessa olivat myös Nelson ja hänen koiransa Floora. 

Sofia Chanfreaun sympaattinen lastenkirja Kirahvin sydän on tavattoman suuri kertoi villistä seikkailusta ja tunteisiin käyvän mysteerin ratkaisusta suurella sydämellä.

 

Sofia Chanfreau, Kirahvin sydän on tavattoman suuri ***** 

Suom. Outi Menna *****

Kuvitus Amanda Chanfreau ***** 

S & S 2022

s. 209

Giraffens hjärta är ovanligt stort 2022 

Lastenkirja

Finlandia-palkinto 2022

 

11 kommenttia:

 1. Kuulostaa herkulliselta kirjalta erilaisine tyyppeineen ja kirahvin sydänhän on taatusti suuri ja lempeä, eikös:)
  Toimii varmasti myös hyvänä pohjana keskusteluille, sillä nykyisin on entistä enemmän eroperheitä ja kiemuraisia ihmissuhteita. Luetun pohjalta on helpompi ikäänkuin neutraalisti keskustella asioista ja ehkä myös helpottaa tuntemuksia...
  Kuvan suloisen hymynaaman myötä: herttaista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on superherkullinen kirja. Kirjan mukaan kirahvin sydän taisi painaa 32 kiloa, jos muistan oikein, vai olikohan se 320 kiloa? Todella suuri sydän kuitenkin ;)
   Kiemuraisia ihmissuhteita riittää ja niistä on hyvä keskustella tämän kirjan parissa.
   Nuo jäätävät tunteet ovat kyllä tuttuja...

   Poista
  2. Ja mukavaa sunnuntaita ja ensi viikkoa :)

   Poista
 2. Kuulostaa kirjalta, jonka avulla voi opetella tunnetaitoja - tästä puolesta kirjaa on ainakin kehuttu. Täytyy itsekin joskus lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa. Upea kuvitus ja ne tunneilmaisut ovat mahtavia.

   Poista
 3. Tämä on minunkin pitänyt lukea, nyt kirjaston sivuille varaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on superihana. Uskon, että viidyt kirjan parissa ja uskon, että lapsenlapsesikin viihtyvät kirjan parissa.

   Poista
 4. Sydämeen käypä nimi ja varmaan teoskin 💕
  Lapsuudenmuisto: Kirahvinmuotoinen kylpylelu 🦒
  Tuntuu että sinulla on usein saaria lukemistossasi 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarikirjat ovat kyllä minulle mieleistä luettavaa.
   Onpa sinulla kiva lapsuuslelumuisto. Minä sain kerran joululahjaksi mustan lelukoiran, jota kyyditsin potkurilla ulkona talvella. Nykyisin minulla on ihan eläviä koiria, joista toinen on saman näköinen kuin se lelukoira.
   Tämä on todella sydämeen käypä teos 💕

   Poista