tiistai 31. tammikuuta 2023

Anni Blomqvist: Maija (16 Klassikkohaaste)

 


Maija on pakahtumaisillaan onnesta että saa olla kotona, että saa puuhata oman pesueensa parissa ja käyttää omia tavaroitaan. Tällä hetkellä häntä ei yhtään häiritse se, että tulevaksi talveksi on niukasti ruokaa ja tarvikkeita sekä heitä itseään että elikoita varten. Kaikki vaikeudet ovat poispuhalletut, hän hyräilee laulua täysin unohtaen miten kurja lauluääni hänellä oikeastaan on.

Anni Blomqvistin kolmas Myrskyluoto-sarjan kirja on nimeltään Maija. Maija on sarjan päähenkilö, kalastajan vaimo Ahvenanmaan saaristosta. Edellisessä teoksessa, joka oli nimeltään Luoto meressä, Maija meni lastensa ja elikoiden kanssa Simskälaan, vanhempiensa luokse sotaoloja pakoon, ja Janne pakeni mantereen puolelle, ettei joutunut sotaan väärälle puolelle.

On kauhistuttavan hiljaista, Maijan kädet vapisevat niin että on vaikea saada otetta talikynttilästä uuninreunustalla. Lopulta hän saa siihen tulen ja kohottaa kynttilänjalan valaistakseen ympäristön. Vuodeverho on vedetty toisen sängyn eteen. Ne ovat menneet sinne piiloon, hän ajattelee helpottuneena.

- Missä Mikael on?

Maija koki elämänsä pahimman menetyksen, kun hänen lapsensa hukkui kodin lähistöllä mereen leikin tiimellyksessä.  Lapset olivat keskenään leikkimässä, Maija pyykäämässä ja hoitamassa elikoitaan, Janne hakemassa ruokaa elikoille, kun onnettomuus tapahtui, onnettomuus, joka on joka vanhemman painajainen, lapsen kuolema. Niin tarpeeton ja niin turha. Meri antaa ja meri ottaa.

Kun Maija taas pääsee jaloilleen, tuntuu kuin hän olisi ollut pitkän aikaa erossa arkielämästä. Kuitenkin hän on ollut aivan sen keskessä ja pahimmasta väsymyksestä toivuttuaan seurannut sitä koko ajan.

Lapsen kuolema ja uuden lapsen, Gabrielin, syntymä veivät Maijan henkiset ja ruumiilliset voimat kokonaan. Avuksi tuli onneksi Vallborg-kummi, joten Maija sai rauhassa levätä ja koota voimiaan. 

Lasten iloksi Janne toi tuomisinaan matkalta rihvelitaulun. Maija yllättyi Jannen kirjoitustaidosta, sillä hän ei itse osannut kirjoittaa. Nyt Janne oli päättänyt opettaa vanhimmat lapset kirjoittamaan. Kinkereillä vaadittiin, että kaikki osasivat lukea, mutta kirjoittaminen oli vain harvojen taitoja.

Elämä saarella, jossa meri velloi valtoimenaan, toi päiviin iloa ja toisinaan suruja ja menetyksiä. Sairaudet hoidettiin itse. Kun Maijan vanhin lapsi Maria sai suuhunsa paiseen, sen päälle laitettiin iilimato. Iilimatoja pidettiin purkissa, sillä ne söivät haavojen mädät ainekset pois. 

Ikävimpiä tapahtumia olivat tulipalot. Tulipaloissa yleensä menetettiin koko omaisuus ja lainat vain jäivät jäljelle. Joulunalusaika Gabrielin syntymän jälkeen oli ikävä, kun Maijan ja Jannen perhe menetti kotinsa ja joutui asumaan navettaan. Talvimyrskyjen jälkeen Maijalla perheineen oli edessä jälleen muutto Maijan lapsuuskotiin  Simskälaan. Sitä ennen piti pelätä, että he kuolisivat talven hyytävään kylmyyteen tai nälkään.

Anni Blomqvistin Maija teos toi esille sydämeen sattuvia tapahtumia Myrskyluodolta.

 

Anni Blomqvist, Maija

suom. Liisa Ryömä ja Björn-Christer Lindgren

Gummerus 1976

s. 157

Maja 1970 

Myrskyluoto-sarja 3. osa

1800-luku

Ahvenanmaan saaristo

 

Anni Blomqvist: Tie Myrskyluotoon

Anni Blomqvist: Luoto meressä

 


 

Kirjabloggaajien 16. klassikkohaasteen vetäjänä toimii Tiina Kirjaluotsi-blogista. Kiitokseni Tiinalle vetovastuusta.

 

Klassikkohaasteisiin lukemani kirjat:

1. Émile Zola: Nana

2. Veijo Meri: Manillaköysi

3. Maria Jotuni: Huojuva talo

4. Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa

5. Aila Meriluoto: Peter-Peter

6. Annikki Kariniemi: Erään avioliiton anatomia

7. Ken Keysey: Yksi lensi yli käenpesän

8. Timo K. Mukka: Tabu

9. Hannu Salama: Juhannustanssit

10. D.H. Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja

11. Lasse Sinkkonen: Solveigin laulu

12. Anja Kauranen: Sonja O kävi täällä

13. Juhani Aho: Rautatie

14. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan 

15. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys 

16. Anni Blomqvist: Maija

26 kommenttia:

 1. Myrskyluoto-sarja kuuluu niihin ikuisuusprojekteihin, jotka aina vain siirtyvät muiden tieltä. Haaveilen, että joskus olisi aikaa asettua saaristoon ja uppoutua sarjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain tämän kirjasarjan lainaan viime vuonna ja se pitää palauttaa ensi kesänä. Sain siis Myrskyluodosta lukuhaasteen tälle talvelle saarinaapurilta, joka sanoi lukevansa sarjan joka kesä kesämökillä. Meillä on mökki samalla saarella.
   Sinulla on ihana toive tämän kirjasarjan lukemisesta. Uskon, että saarella olo toisi oikeanlaista tunnelmaa Myrskyluodon lukemiseen.

   Poista
 2. Nämä tuli aikoinaan luettua kaikki - pelättyä ja toivottua Maijan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sarja on upea ja koukuttava, vaikka siinä tapahtuu paljon ikäviä asioita. Jannen ja Maijan rakkaus kannattelee kaikkien ikävien tapahtumien yli. Huikean upea pariskunta, jonka sitkeyttä voi vain ihailla.

   Poista
 3. Toivottavasti bloggaat myös Myrskyluoto-sarjan jäljellä olevista osista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaukset ovat tulossa helmikuussa :) Kun aloitin tämän sarjan, tiesin heti, että se pitää lukea kokonaan, kaikki osat. Vahvaa tunnelmaa ja tapahtumia mahtui Mysrkyluodolle todella paljon.

   Poista
 4. Ei ole tullut näitä Myrskyluodon Maijoja luettua, vaikka saaristoon sijoittuvista kirjoista kovasti pidän. Kuvauksesta tulee mieleen Sally Salmisen Katrina, joka on myös upea romaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katrina on lukematta, kiitos kirjavinkistä. Minäkin tykkään saari-kirjoista.

   Poista
 5. Blomqvist tiesi ja tunsi, mistä hän kirjoitti ,ja se välittyy hyvin tuttuutena ja elävyytenä näitä avauksiasi lukiessa koskettaen ja kerrontaa arvostaen. Meri antaa ja meri ottaa, mutta kirjailijan vahva kerronta on ja pysyy:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkin kyyneleet nousevat silmiini, kun luen omaa bloggausta, sillä kirjassa oli niin paljon ikäviä juttuja.
   Anni Blomqvistin oma poika kuoli, joten hän on tuonut sen kaiken kamalan surun ja murheen esille kirjoittamalla Maijan ja Jannen pojan kuoleman.

   Poista
 6. Kiva kun jatkat Myrskyluoto-sarjaa. Minä vielä odotan sopivaa hetkeä näihin palaamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sarja upposi suoraan sydämeeni suruineen ja murheineen, mutta myös rakkauden vuoksi.

   Poista
 7. Komppaan Tiinaa Sally Salmisen, joka on Blomqvistin pikkuserkku, ja Katriinaan suhteen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä tutustua tuohon Katriinaan lähemmin. Kiitti suosittelusta :)

   Poista
 8. Myrskyluodon Maijasta en tiedä juuri muuta kuin sen todella hienon samannimisen musiikkiteoksen. Itseäni meri kauhistuttaa, olen varsinainen maakrapu, joten meriteemaiset kirjat eivät ole itselläni listan kärkipäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri on arvaamaton ja se voi pelottaa. Olen viihtynyt kesäisin jo melkein 20 vuotta Turun saaristossa sijaitsevassa saaressa. On oltu merihädässä ja koettu myrskyjä. Vene on mennyt rikki ja apua on tarvittu monet kerrat. Meriteema on lähellä sydäntäni.

   Myrskyluodon Maijasta tehty musiikki on todella kaunista ja siinä kuuluu meri. Mårtenson oli itsekin innokas purjehtija. Meri oli hänelle tuttu elementti.

   Poista
 9. Tämä sarja kiinnostaa, mutta en ole vielä hankkinut edes teoksia 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kirjoja ja äänikirjoja ja digikirjoja löytyy myös kirjastosta. 😀

   Poista
 10. Niin erilaista kuin meidän elämä, mutta samaistun tuohon tunteeseen että omat tavarat, vaikka miten vähäiset ja köyhät, tuovat onnellisuutta. 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kävi niin, että tulipalo vei kaiken. Ei jäänyt tavaroita. Häthätää jotain riepuja päälle ja oli kelirikkoaika, joten saarelta ei päässyt mihinkään.
   Tulipalon sattuessa vain äkkiä ulos. Tavarat on korvattavissa, mutta ihmishenget ei.
   Maija oli vähään tyytyväinen. Heillä ei edes ollut juuri mitään tavaroita. Vähän niin kuin asuisi mökillä. Pöytä ja penkit ja nukkumalavitsat, joilla olkien päällä Maijan tekemät peitot ja tyynyt. Maija kutoi kangaspuilla myös kankaat, joista he ompelivat vaatteet itselleen. Palossa meni myös tärkeät kangaspuut.

   Poista
  2. Voi miten kurjaa. Olen itse kiintynyt moniin tavaroistani, olisi aivan surkeaa jos ne palaisivat tuhkaksi. Kiva että bloggarina olen tallettanut kuvia 💗 On muisto monista menneistä esineistä jotka olen ehkä vienyt kirpparille 🙂 Sinullakin on kirjoista kuvat ja postaukset. 🌷📚

   Poista
  3. Olen samaa mieltä, että olisi tosi kurjaa, jos tulisi tulipalo.

   Poista
 11. Mää en oo ikinä saanu tähän tartuttua. Muuten, eikö tää sarja tullu Yleltä viime vuonna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että sarja löytyy Yleltä. Tämä kirjasarja kertoo vaatimattomasta ja jopa suorastaan köyhästä elämästä yksinäisellä saarella. TV-sarjan Maija ja Janne on kuvattu hieman eri tavoin kuin kirja kuvaa. Löysin netistä myös Anni Blomqvistin oman Myrskyluodon, joka on ollut sarjan esikuvana. Anni eli siellä perheensä kera hyvin vaatimatonta elämää.

   Poista
 12. Muistan Myrskyluota-sarjan ja sen kauniit kannet äitini kirjahyllystä. :) Sarjaa en ole itse vielä tullut lukeneeksi, mutta näin aikuisiällä se on kyllä alkanut kiinnostaa. Hieno valinta klassikkohaasteeeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :9 Minustakin tämä on hieno valinta klassikkohaasteeseen. Pidin kovasti koko sarjasta.

   Poista