keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Jo Nesbø: Verikuu

 


Syyskuu oli ollut tähän mennessä verrattain kolea ja sateeton, ja vainajan ihossa näkyvistä värjäytymistä - sinisen, liilan, keltaisen ja ruskean sävyistä - päätellen ruumis oli hyvin voinut lojua maastossa liki kolme viikkoa.

Norjalaisen Jo Nesbøn Verikuu on 13. Harry Hole-sarjan rikosromaani. Sarja koukutti minut välittömästi ensimmäisestä kirjasta lähtien tämän oslolaisen poliisin tutkimuksiin. Edellisessä kirjassa Harryn vaimo sai surmansa, ja Harry oli matkannut rapakon taakse suremaan ja juomaan itsensä hengiltä. Se ei ihan onnistunut, vaan Harry joutui palaamaan takaisin tutkimaan outoja kuolemantapauksia, tällä kertaa yksityisetsivänä.

"Tämä etana näyttää viattomalta, eikö totta? Jopa kauniilta. Väri on niin herkullinen, että sitä tekisi mieli nuolaista, se on ihan kuin karkki. Mutta suosittelen olemaan tekemättä niin. Sekä etanassa että sen limapeitteissä on nimittäin valtavat määrät rotan keuhkomatoja, mistä syystä emme käytä sitä kastikkeena." 

Tälläkin kertaa Harry Hole jahtasi henkilöä, joka teki useita ruumiita. Rikollinen oli äärimmäisen älykäs ja hänen rikostapansa oli kammottava, sillä hän käytti hyväkseen loisia. Kirjasta voit lukea lähemmin noista hiljaisen limaisista näkymättömistä tappajista, jotka inhottivat ainakin minua.

Henkilö, joka toimitti kirjassa rikosten uhreja poliiseille ja median välityksellä kaikille kiinnostuneille, oli itse saanut kokea runsaasti hyväksikäyttöä ja muuta ikävää lapsuudesta lähtien. Hän oli siis tavallaan kostoretkellä, mutta ennen kuin hän aikoi kohdistaa kostonsa henkilöön, joka hyväksikäytti ja pilasi hänen lapsuutensa, hän aikoi panna kohteen kärsimään mediaraivosta, ylenkatseesta, vihasta sekä rikosepäilyistä ja ehkä sitä ennen myös loisista.

Jo Nesbøn Verikuu vei huippuunsa viritetyn rikostarinan matkassa uskomattoman jännittävään rikollisjahtiin, jossa aina rikollisen jäädessä kiinni huomattiin, että pääpahis on edelleen vapaana.  Ja verikuu paistoi taivaalla.

 

Jo Nesbø, Verikuu *****

suom. Outi Menna *****

Johnny Kniga 2022

s. 544

Blådmone 2022 

Rikosromaani

Harry Hole-sarja 13.

 

 Nesbø Jo: Aave
Nesbø Jo: Poliisi
Nesbø Jo: Jano
Nesbø Jo: Veitsi
Nesbø Jo: Isänsä poika
Nesbø Jo: Verta lumella I

3 kommenttia:

 1. Olen innokas dekkareiden lukija mutta Nesbo on jostain syystä jäänyt väliin. Aika karmivan kuuloinen tässä tuo rikostapa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harry Hole-dekkarisarja on väkivaltainen ja siinä tulee aika paljon ruumiita, joten en suosittele sarjan kirjoja herkimmille lukijoille. Harry Hole on rämäpäinen tyyppi, joka on ryypännyt ja käyttänyt huumeita jne. sarjan kirjoissa. Hän on ollut monet kerrat kiipelissä, mutta aina vaan selvinnyt.

   Poista
 2. Hyi sentään. Inhoan etanoita... 😀 Jos lukisin tuon kirjan ihoni kutiaisi varmaan koko ajan.

  VastaaPoista