keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Jo Nesbø: Veitsi


Vanhus tunsi sydämen pamppailevan rinnassaan. Alus oli auto. Sisävalo oli päällä, ja hän näki auton olevan lähes kattoon saakka täynnä vettä. Ja autossa oli joku. Henkilö, joka puoliksi kuljettajanpaikalla istuen ja puoliksi seisten kurotti epätoivoisesti naamaansa kattoa kohti varmaankin saadakseen happea.

Norjalaisen Jo Nesbøn Veitsi trillerissä  eräs vanhus näkee auton jokeen sijoitetussa kalamonitorissa virtaavassa vedessä, ja auton sisällä on ihminen. Tämä tapahtuma jatkuu eräässä kirjan vaiheessa, joten ei tarvitse ihmetellä, että miksi kyseinen kohtaus on sijoitettu kirjan alkuun. Tosin Veitsi on tuhti teos, sillä sivujakin on 570, joten välistä piti miettiä, että miten mikäkin kohta tarinassa oikein alkoi ja eteni. Jo Nesbølla itsellään on ollut langat tiukasti käsissä, ja hän on kutonut tarinasta ison verkon, jonka parissa sai miettiä eettisiä ja moraalisia ajatuksia, sillä kirjan päähenkilöllä oikeus on siirtynyt omiin sangen suuriin kätösiin. Veitsi on 12. Harry Hole trilleri ja kirjailijan mukaan viimeinen. Me Harry Hole fanit toivomme tietysti lisää kirjoja, emmekä usko kirjailijan lopettamisuhkausta.

Harry tuijotti lasiinsa. Hän oli onnistunut vetkuttamaan sen tyhjentämistä. Normaalisti hän kumosi drinkit ykkösellä kurkusta alas, koska maku ei ollut se, mistä hän nautti, vaan vaikutus. Tai oikeastaan nauttia oli väärä sana. Tarvitsi. Ei sitäkään. Hänen oli pakko saada. Hän ei voinut elää ilman. Alkoholi toimi tekohengityksenä, kun sydämen toinen puolikas oli lakannut lyömästä.
Jotenkin ne lenkkarit pitäisi saada korjattua.

Harry Holella on ollut kaikki mahdolliset ongelmat näiden kahdentoista kirjan aikana. Hän on siis alkoholisti, mutta hän on ollut myös huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttäjä. Hänen vaimonsa Rakel ajoi viime kirjan jälkeen Harryn pois kotoa, sillä Harry oli ollut uskoton. Jotenkin Harry aina ajautuu naisten seuraan. Tässäkin kirjassa on useampi nainen, joka haluaisi Harryn vällyjensä alle. Onhan Harryssa kokoa lähes kaksi metriä ja naama on arpeutunut. Tässäkin kirjassa arpia tulee lisää. Tekevälle sattuu.

Harry ei suostu pysähtymään, vaikka hänet on hyllytetty poliisin tehtävistä. Hänen läheisensä on murhattu ja murhaaja on selvitettävä hinnalla millä hyvänsä. Niinpä Harry murtautuu, varastaa, sumplii erään rikollisen murhamieheksi ja saa erään sivuhenkilön toimimaan teloittajana ym. Harry Hole ei ole mikään puhdas pulmunen, mutta hän on hyvä ratkomaan rikoksia oman päänsä mukaan.

Menestys, hyvä elämä, ikä, tuo kaikki riitti lepyttämään vihaisimmankin mielen. Kuten oli käynyt Harryllekin. Hänestä oli tullut lempeämpi, kiltimpi. Lähes miellyttävä. Onnellisen kesy toimivassa liitossa rakastamansa naisen kanssa. Toimivassa, muttei täydellisessä. Tai helvetti vieköön, niin täydellisessä kuin kukaan pystyi kestämään. Kunnes Raakel, ilman pienintäkään varoituksen merkkiä, oli alkanut aavistella pahinta. Ja paljastanut epäilynsä hänelle. Ja hän oli tunnustanut kaiken. Tai ei, ei kaikkea.

Jo Nesbøn Veitsessä seurataan Harry Holea, joka kärvistelee sydänsuruissaan menetyksen kourissa. Harry on hyvä selvittämään rikoksia ja murhat hän onnistuu aina selvittämään, joten sydänsuruillekin tulee helpotusta, kun Harry saa ratkoa rikoksia ja selvittää salaisuuksia. Kirjan henkilökaarti ei ole iso, joten niistä oli sitten pääteltävä se tarinan murhaaja. Tällä kertaa murhaaja oli helppo arvata, mutta Harrylle se oli himpun verran vaikeampaa. Lopulta murhaaja sai Harrylta aseen ja tietysti toivomuksen, että johonkin suuntaan niitä päätöksiä oli tehtävä. Totuus oli tullut julki. Aseen antaminen murhaajalle on kyllä aika riskaabelia puuhaa, mutta näin me on totuttu Harryn hoitavan asioita omalla tyylillään. Jo Nesbøn Veitsi kertoo kostajasta, joka kuvitteli olevansa ovelampi kuin Harry Hole, mutta Harry on vuori, jota ei jyrätä.

Jo Nesbø, Veitsi *****
Suom. Outi Menna
Johnny Kniga 2019
s. 570
Trilleri 
Harry Hole- kirja 


Nesbø Jo: Aave
Nesbø Jo: Poliisi
Nesbø Jo: Jano
Nesbø Jo: Isänsä poika
Nesbø Jo: Verta lumella I

6 kommenttia:

 1. Voi rakasta rososärmäämme, yhtä ja ainoaa Harry Holea:)
  Tässä oli sivumäärää, tapahtumia ja henkilöitä tukuisasti, mutta kohtasin näillä sivuilla rinnakkaisena myös eräänlaisen HH:n kasvu- ja kypsymis- sekä selviytymistarinan kuppien kallisteluineen ja tilapäisine muistinmenoineen - ja niistä huolimatta. Eipä tullut - kiitos myös Outi Mennan sutjakan käännöksen - vieläkään saturaatiopistettä saavutettua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin yhdessä vaiheessa, että näinköhän kävi Harrylle, että ihan viimeisiä veteli... Se kohtaus oli luettava henkeä pidätellen, enkä voinut alkaa nukkumaan, ennen kuin olin lukenut kirjan loppuun, ja huokaista helpotuksesta.
   Kirjailija on luonut härkäpäisen hahmon, joka tekee mitä tahtoo, eikä nöyristele ylempiään. Nyt sitten Harrykin tietää...

   Poista
 2. En ole lukenut Nesbøn kirjoja, mutta hirveän ongelmaiset poliisit eivät kyllä kiehdo minua, siis jos poliisi on itsekin narkkari, väkivaltainen tai tekee rikoksia... Tosi paksu kirjakin tämä on näköjään, mutta hyvä että kirjailijalla pysyy langat käsissään. Varmasti nämä ovat kyllä jänniä kirjoja, kun ovat niin suosittuja.

  Syksyllä yritin aloittaa Heine Bakkeidin Meren aaveita, mutta se jäi aika nopeasti kesken, kun se poliisi vaikutti niin ongelmaiselta ja alkoi heti käyttää väkivaltaa. En jaksanut jäädä odottamaan, kuinka monia vastaantulijoita hän vielä hakkaisi ja potkisi... Kyllähän sitäkin kirjaa on kehuttu, joten jännitystä siinä varmasti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä Nesbon luomassa Harry Holessa on mikä viehättää, sillä hänhän on täystuho. Jotenkin tuntuu, että kirjailija on nauttinut, kun hän on luonut hahmon, joka on aivan mahdoton, ja jolle on voinut kirjoittaa kaikki paheet.
   Kirjoissa voi lukea kauheuksia, mutta elävän elämän kauheudet on asia erikseen. Enpä usko, että kyseinen poliisi olisi pitkään poliisina. Onhan se Harry seikkaillut muissakin hommissa jopa poliisikoulun opettajana.
   Tykkään särmästä, ja jännityksestä. Henkilöt voivat olla liioiteltuja ja pahoja ja tehdä kauheita rikoksia, mutta vastapainona sitten pitää olla sitä pehmeämpää puolta ja sitä löytyy Harrysta.
   Ei näitä pysty joka päivä lukemaan.

   Poista
 3. Ostin tämän juuri joululahjaksi miehelleni, eli pääsen itsekin sen kimppuun piakkoin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippujännittävä joululahja. Jännittäviä lukuhetkiä tiedossa teidän perheelle. Jo Nesbolla on mahtava kyky kirjoittaa koukuttavia kirjoja.

   Poista