torstai 12. joulukuuta 2019

Joululahjakirjat 2019


Jouluaattoon on vielä 12 päivää, joten vielä on aikaa vierailla kirjakaupoissa tai kirppareilla ja keksiä läheisille mukavia lukulahjoja. Aina ei lahjat osu nappiin, mutta sitten kun ne osuvat, niin lukuhetkistä voi tulla unohtumattomia seikkailuja. Toinen tykkää tiedosta, kun toinen tarvitsee rakkautta ja romantiikkaa. Historiaa, psykologiaa, jännitystä. Pakettiin voi kääriä paljon hyvää mieltä, huumoria, tunteita, tunnelmia, faktaa, fiktiota, pelkoa, uskallusta, sankaruutta ja muistoja. Lorut, runot, novellit, romaanit, joillekin kaikki käy. Entäs sitten äänikirjat, kovat kannet, pehmeät kannet vai digikirjat. Hyvä valinta on myös lahjakortti kirjakauppaan.

Tämä vuosi on ollut todella mahtava lukuvuosi, joten on aika suositella joululahjakirjoja. Klikkaamalla kirjan nimeä pääset lukemaan kirja-arvioni.Alatalo Katri: Ikuisesti siskoni
Katri Alatalon fantasiakirja Ikuisesti siskoni kertoo kelttiajasta ja Caitrionasta, jolle kivijumalat puhuivat jo lapsena. Caitrionasta oli tulossa druidi, parantaja, mutta sitten hän teki jotakin, mikä muutti hänen tulevaisuudensuunnitelmansa sadoiksi vuosiksi. Suosittelen tätä ihanaa fantasiakirjaa nuorille.

Atwood Margaret: Testamentit
Kanadalainen Margaret Atwood on kirjoittanut yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen jatkokirjan Testamentit jo klassikoksi julistetulle Orjattaresi kirjalle, josta on tehty suosittu tv-sarja. Orjattaresi kirjassa tutustuin Gilead nimiseen valtioon Yhdysvalloissa. Testamentit jatkaa tarinaa 15 vuoden päästä siitä, mihin Orjattaresi päättyi. Margaret Atwoodin kirjojen lukijoille.

Olen kerta kaikkisen myyty skotlantilaisen Shaun Bythellin kirjasta Elämäni kirjakauppiaana. Shaun Bythell on kirjoittanut siis päiväkirjamaisen kirjan omasta elämästään kirjakauppiaana Skotlannissa, hyvin pienessä kyläpahasessa. Tositarinoiden lukijoille.

Isomäki Risto: Viiden meren kansa
Risto Isomäen historiallinen teos Viiden meren kansa sisältää kahdeksan kertomusta historiasta. Kirja on eräänlainen aikamatka, jossa liikutaan kaukana historiassa 11 000 vuoden aikahaarukassa. Historiasta pitäville lukijoille.Kamula Mikko: Tuonela
Mikko Kamulan Metsän kansa-sarjan kolmas osa on nimeltään Tuonela. Kirjan tarinassa seikkaillaan siis Tuonelan, mutta myös Päivölän mailla Kalevalasta tutun hahmon jalanjäljissä. Historian ja fantasian lukijoille.

Laaksonen Heli: Aurinko. Porkkana. Vesi.
Heli Laaksosen runokirja Aurinko.  Porkkana. Vesi. saa hyvälle tuulelle jo, kun katselen kirjan kansikuvaa. Helin runoja lukiessa tulen aina iloiselle tuulelle, vaikka en ymmärtäisikään kaikkea, mitä ne tarkoittavat. Heli Laaksosen runot ovat täynnä ilon pisaroita, naurun kuplia ja hyvää tekevää tuulta. Runojen ystäville.Sainz Borgo Karina: Caracasissa on vielä yö 
Venetzuelalaisen kirjailijan Karina Sainz Borgon fiktiivinen teos Caracasissa on vielä yö kertoo Venezuelasta ja sen järkyttävistä tapahtumista. Kirjassa muistellaan myös aikoja, kun kaikki oli vielä hyvin, mutta myös yhteiskunnan muutoksista ja niihin johtaneista tapahtumista. Uskalias ja jopa uhkarohkea tarina. Vaikuttavien tarinoiden lukijoille.

Stolbow Marianna: Surua se tyttö kantaa
Marianna Stolbowin esikoisteos  Surua se tyttö kantaa on haikean kaunis, surumielinen teos, jonka yhdeksi teemaksi nousee rakkaus. Kirjassa on jotakin maagista, joka tarttuu kiinni ja pitää otteessaan viimeiseen sanaan ja loppupisteeseen asti. Runollisen kirjallisuuden lukijoille.

Valkama Johanna: Jäävuonon Ruusu
Johanna Valkaman uusin historiallinen viikinkiaikaan sijoittuva teos Jäävuonon Ruusu kietoo auki ikivanhat islantilaiset saagat. Kirjan henkilöhahmoja ovat Erik Punainen ja hänen poikansa sekä vahva tyttärensä Freydis. Fantasiakirjojen ystäville.Venho Johanna: Ensimmäinen nainen
Johanna Venhon fiktiivinen teos Ensimmäinen nainen kertoo Sylvi Kekkosesta. Johanna Venho on kuvannut Sylvin Ensimmäinen nainen teoksessa juuri sellaisena kuin olen Sylvin kuvitellutkin, älykkäänä, herkkänä ajattelijana ja luonnonystävänä. Herkkien kirjojen ystäville.

Harper Jane: Kuiva kausi 
Kuiva kausi on Melbornessa asuvan Jane Harperin ensimmäinen rikosromaani. Kirjan miljöönä toimii rutikuiva Kiewarran kaupunki Australiassa, jonne melbournelainen talousrikostutkija Aaron Falk palaa lapsuudenystävänsä hautajaisiin. Jännitystä tiedossa lihakärpästen, jahtihämähäkin ja mustanlesken seuratessa uteliaana tilanteen kehittymistä. Dekkareiden lukijoille.

Natt och Dag Niklas: 1793
Ruotsalaisen esikoiskirjailijan Niklas Natt och Dagin värikäs historiallinen trilleri sijoittuu vuoteen 1793. Kirja herätti henkiin vuoden 1793 kiinnostavalla tavalla, sillä kirja perustuu laajaan historialliseen lähdeaineistoon. Tämä kirja on historiallisten jännityskirjojen ystäville todellinen lukunautinto.Oksanen Sofi: Koirapuisto
Koirapuistosta löytyy rakkautta, Viron ja Ukrainan lähihistoriaa ja jännitystä sekä lapsettomuutta, joka on kansainvälinen ongelma ja joka on houkutellut rikollispiirejä mukaansa, sillä kyseinen bisnes tuottaa suunnattomasti rahaa. Sofi Oksanen on kirjoittanut hyytävän jännittävän tarinan hedelmöitysbisneksestä ja naisesta, joka yritti pysytellä hengissä. Jännityskirjojen ystäville.

Seeck Max: Uskollinen lukija
Max Seeckin kirjassa on talvi ja miljöönä kylmä ja luminen Helsinki. Kirjan nimi on tullut siitä, että kirjan murhat tehdään mukaellen kirjailijan uusimman dekkarin murhia. Uskollinen lukija vie pimeisiin mielenmaisemiin, joita johtaa mysteerien maailma. Dekkareiden ystäville uuden sarjan aloituskirja.


Kimmo Ohtosen huippujännittävä Ikimaa seikkailu on saanut uuden fantasiakirjan Kuiskaajien kilta. Kirjassa karannut kolmikko kuiskaajia, Jätti, Oliver ja Kalla, pakenivat Aarniolan julmaa hallitsijaa kuningas Viktoria, sillä kuningas oli määrännyt, että kenelläkään ei saanut olla voimaeläintä ja kuiskaaminen oli kielletty. Jännittäviä lukuhetkiä varhaisnuorille.Lunde Maja: Lumisisko 
Lumisiskossa tärkein sanoma on ystävyys eri ikäisten ihmisten kanssa, mutta myös se, että surun rinnalle voi nostaa iloiset asiat ja muistot. Tarinan 24 kappaletta vievät kohti joulua, ja tietysti tässäkin lapsille suunnatussa kertomuksessa on onnellinen loppu. Olen lukenut tämän vuoden koskettavimman ja kauneimman kirjan. Varhaisnuorille.

Hirvonen Lauri: Pei ja Ryhveli pelastajina 
Lauri Hirvosen lastenkirjoissa on sympaattiset avaruusveljekset Pei ja Ryhveli. Kirjoissa voi tutustua myös avaruuskoira Turreen. Pei ja Ryhveli pelastajina kirjassa tutustutaan avaruuskulkuneuvoihin, ja veljekset rakentavat yhteistyössä yhteisen PALOMENOPELIN. Alle kouluikäisille ja lukemaan opetteleville lapsille.

*JOULUTAIKAA JA LUKUILOA KAIKILLE!*

7 kommenttia:

 1. Lahjakortti kirjakauppaan onkin todella hyvä lahja.

  Minun lahjakirjoissani on tänä jouluna mm. Maija Kauhasen Eliitti, J P Koskisen Tulisiipi, Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalo ja Anu Rielin Pihka. Johanna Venhon Ensimmäinen nainen löytyy myös, ja suvun pienimmälle ostin Kaija Pannulan & Netta Lehtolan kuvakirjan Kettujuttuja, joka oli lastenkirjojen Finlandia-ehdokkaanakin.

  Koirapuisto ja Lumisisko minulla on parhaillaan lainassa kirjastosta. Caracasissa on vielä yö oli minulla, mutta en ehtinyt lukea.
  Pistän listastasi muistiin Bythel Shaunin ja Marianna Stolbowin kirjat. Suurkiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta <3 Lahjakortit pelastavat monen joulun. Juttelin lahjakorteista eilen erään isoäidin kanssa, jolla on kahdeksan aikuista lastenlasta, joille hän vielä laittaa joululahjat, mutta eläkeläisen tuloista ei kovin kalliita lahjoja voi hankkia.
   Sinun lahjakirjat ovat tosi hyviä. Pihka on sellainen kirja, joka minun pitää ottaa uusintalukuun joku kerta.

   Uskon, että pidät tosi paljon Surua se tyttö kantaa teoksesta, samoin Elämäni kirjakauppiaana teoksesta. Odotan tosi paljon sinun kirja-arvioitasi näistä kahdesta teoksesta. Onpa harmi, että et ehtinyt lukea Caracasissa on jo yö teosta. Siinä on yhteiskuntakritiikkiä runsain mitoin, mutta upeaksi tarinaksi kirjoitettuna.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Joulukirja on mainio lahja, sen voi tosiaan sovittaa saajansa kiinnostusten ja luonteenlaadun mukaiseksi, kuten monipuolinen listauksesi yllä todeksi osoittaa.
  Seitsemän luettua on joukossa, ja Lunde menee aiemman postauksesi perusteella kertaalleen pakettiin toisekseen tänään kirjastosta noudettuna se on jouluksi varattujen taide- ja tietokirjojen alimmaksi kätketty omaa jouluherkutteluani varten, kiitos Sinun:) Joulu ilman kirjoja ei ole mikään oikea joulu, tehdään vaikka taikoja, ettei ajauduta moiseen kiipeliin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu ei ole joulu ilman joulukirjaa. Sen voi lainata kirjastosta, ostaa kaupasta, kirpparilta tai lainata vaikka ystävältä. Pääasia, että joulunakin voi lukea kirjoja.

   Poista
 4. Kiinnostavia ja monipuolisia kirjavinkkejä on listallasi. Niistä olen lukenut Kuivan kauden, Elämäni kirjakauppiaana ja Caracasissa on vielä yö. Ensimmäinen nainen ja Heli Laaksosen runokirja ovat minulla nyt lainassa, mutta en ole vielä aloittanut kumpaakaan.

  Tänään sorruin ostamaan kirpputorilta seitsemän kirjaa, mutta hinta ei päätä huimannut: yhteensä vain 3 €! Päädyin nyt ostamaan myös Jo Nesbøn Lepakkomiehen (juuri kun oli Nesbøsta puhetta täällä), koska se on näköjään sopivasti sarjan aloitus ja sijoittuu Australiaan, joten kiinnostus heräsi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparilta löytyy hyviä kirjoja. Minusta on mahtavan hyvä idea, että kierrätetään myös kirjoja. Teit hyvät kaupat. Kirjakaupat myyvät tosi vähän aikaa kirjaa, joka on ilmestynyt. Kirpparilta löytyy vanhempia kirjoja.
   Kirjastot kierrättävät tosi pitkään kirjojaan. Luin tänä vuonna Aino Kallaksen Marokon lumoissa teoksen, joka oli painettu vuonna 1930, ja kirja oli siistissä kunnossa. Maskun kirjasto oli pitänyt kirjaa hyvin.
   Onpa jännä kuulla sytytkö sinäkin Harry Hole dekkareista?

   Poista