sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Jane Harper: Kuiva kausi


Pyykit roikkuivat ulkona pyörivällä kuivaustelineellä, rutikuivina ja auringon jäykistäminä. Lapsen potkulauta oli jätetty kivipolulle. Kilometrin säteellä maatilasta oli vain yksi sykkivä ihmissydän. Siksi kukaan ei hätkähtänyt, kun talon uumenista alkoi kuulua vauvan itkua.

Kuiva kausi on Melbornessa asuvan Jane Harperin ensimmäinen rikosromaani. Kirjan miljöönä toimii rutikuiva Kiewarran kaupunki Australiassa, jonne melbournelainen talousrikostutkija Aaron Falk palaa lapsuudenystävänsä hautajaisiin. Ystävä on tehnyt perhesurman, mutta hänen vanhempansa eivät voi uskoa asiaa todeksi. Niinpä he houkuttelevat Falkin jäämään paikkakunnalle selvittämään rikosta. Kiewarrassa oleskelu on Falkille tuskallista, sillä hän on nuoruudessa paennut isänsä kanssa paikkakunnalta senaikaisten tapahtumien vuoksi. Paikkakuntalaiset ovat pitkävihaisia, eivätkä arvosta poliiseja.

Taas hänen korvansa alkoivat soida, ja taas – ei hyvä luoja – kuului muutakin. Hirvittävän hetken verran hän luuli, että itkun lähde oli Billy, jonka päästä ja rinnasta puuttui puolet. Hän mietti, purkautuiko ääni hänestä itsestään, mutta kun hän kokeili kädellään suutaan, huulet olivat kiinni.

Kuiva kausi bongahti heti ilmestyttyään maailmanmaineeseen ja sen elokuvaoikeudet on myyty, joten tulossa on ainakin yksi elokuva, ellei useampikin, sillä Kuiva kausi aloittaa Aaron Falkista kertovan dekkarisarjan. Kirja on tietyllä tavalla elokuvamainen ja kohtauksellinen ja uskon, että elokuvastakin tulee jännittävä. Kirjan kerronta tapahtuu kahdessa ajassa. Nykyisyyden tapahtumat keritään auki, ja samalla kun Aaron Falk selvittää ystävänsä tekemää perhesurmaa, hän selvittää myös menneisyyden tragediaa, joka ei ole jättänyt häntä rauhaan.

Falkin menneisyyteen kuuluu kadonnut tyttö, joka löytyi joesta hukkuneena. Tytön kuolema todettiin itsemurhaksi, mutta pienellä paikkakunnalla huhut velloivat niin kuin vain huhut voivat velloa. Syyttelyä, panettelua ja juoruja yhden jos toisen pään menoksi. Kiewarralaiset eivät ole muuttuneet miksikään Aaron Falkin poissaolon aikana. Samanlainen uhkaava ja painostava ilmapiiri jatkuu hänen aloittaessa tutkimukset paikallisen poliisin kanssa. Painostavuutta luo lisää kuumuus ja kuivuudesta kärsivä luonto. Onko mahdollista selvittää menneisyyden tragedia ja nykyisyyden perhesurma viikossa, sillä sen ajan Aaron Falk lupasi ystävänsä vanhemmille tutkia rikosta. Enempää hän ei usko kestävänsä entisessä kotikaupungissa. Jännitystä tiedossa lihakärpästen, jahtihämähäkin ja mustanlesken seuratessa uteliaana tilanteen kehittymistä. Kuumottavan kiinnostava uuden dekkarisarjan aloituskirja. Suosittelen.

Jane Harper, Kuiva kausi ****
Suom. Mari Hallivuori
Tammi 2019
s. 379
The Dry 2016

10 kommenttia:

 1. Hyvälaatuinen ja tasapainoinen dekkari, jonka kuumuuden kuvaukset olivat sitä luokkaa, jotta lukiessa meinasi tulla hikikarpalot otsalle.
  Falkissa on persoonaa ja potentiaalia, joten jatkoa sopii jäädä mielenkiinnolla seuraamaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kovasti kirjasta. Falk itse jäi minulle mieleen tavallisena miehenä, jolla ei ollut onneksi mitään alkoholiongelmia, mutta tulevaisuus näyttää mitä kirjailija keksii Falkin päänmenoksi. Ujosta nörttipojasta raamikkaaksi talousrikostutkijaksi on matkaa.
   Toivon lisää luontokuvauksia, sillä Australia on paikka minne haluaisin matkustaa. Ei tarvitse olla mikään matka- tai luontokirja, mutta mielellään joku kenguru saisi loikkia kirjan sivuilla.

   Poista
 2. Tämä menee ehdottomasti lukulistalle. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Anneli :)
   Tämän kirjan seurassa ei aika tule pitkäksi, sillä sen verran koukuttava se on. Kerronta useammassa tasossa on mielenkiintoinen ja luo erilaisia elokuvamaisia kohtauksia.

   Poista
 3. Tämä kiinnostaa kovasti! Kiva kun muistutit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kiinnostuit Kaisa. Minustakin oli mukava suunnata välillä muualle dekkarimaailmassa kuin Pohjoismaihin, Englantiin tai Yhdysvaltoihin. Australia on kaukana ja haluaisin matkustaa sinne. Kirjan avulla maa tuli lähemmäksi.

   Poista
 4. Tämä oli tosi mukaansatempaava ja koukuttava dekkari. Isona plussana vielä tuo sijoittuminen Australiaan. Joten jään odottamaan jatkoa tälle! Se elokuvakin olisi kiva nähdä aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kokosit kirjan parhaimmat kohdat plus se, että kirjassa ei mässäily väkivallalla, plussaa sille. Luen mielenkiinnosta kakkososan :)

   Poista