torstai 2. toukokuuta 2019

Kim Thúy: Ru


Vietnamin kielessä sana ”ru” tarkoittaa kehtolaulua ja tuudittamista.

Vietnamissa syntyneen ja venepakolaisena paenneen Kim Thúyn esikoisteos Ru on omaelämäkerrallinen teos, jossa kirjailija kuvaa lyhyiden kappaleiden kautta kokemuksiaan perheestään, suvusta, synnyinmaastaan, sorrosta, pakomatkasta ja hieman omista pojistaan ja heidän elämästään kuin vertauskuvana omalle elämälle ja jopa julmillekin kokemuksille lapsuudessa.

Synnyin ilotulitusten ja valokiehkuroiden koristaman taivaan varjossa ohjusten ja rakettien paukkeessa. Synnyin korvaamaan menetettyjä ihmishenkiä.

Vietnamin historia on verinen ja siellä on taisteltu kovasti. Maa oli Ranskan siirtomaavalta 1800-luvulta lähtien, mutta Japani miehitti sen toisen maailmansodan aikana. Vietnam julistautui itsenäiseksi 1945, jonka seurauksena ranska julisti sodan, koska ei halunnut luopua siirtomaistaan. Maa on ollut jopa jakautunut Etelä-Vietnamiksi ja Pohjois-Vietnamiksi. Tietysti monet maat ovat osallistuneet maassa käytyihin sotiin mm. Yhdysvallat, kun maa oli jakautunut kahtia. Yhdysvallat vetäytyi sodasta vuonna 1973, jonka jälkeen Pohjois-Vietnam miehitti Etelä-Vietnamin vuonna 1975, ja maa yhdistyi Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi. Vuonna 1978 Vietnam kävi sotaa Kambodšaa vastaan, jonka seurauksena syttyi sota Kiinaa vastaan. Sodasta kärsi Vietnamin kiinalaisväestö, joten he lähtivät maastapakoon veneillä. Kim Thúyn suvusta löytyy kiinalaisia, joten hekin joutuivat pakenemaan sortotoimenpiteitä. Pakolaisuus johti hänen perheensä Malesian pakolaisleirin kautta Kanadaan.

Usein unohdetaan kaikki nuo naiset, jotka kannattelivat selässään Vietnamia samaan aikaan kun heidän miehensä ja poikansa kantoivat aseita. Naisten olemassaolo unohtuu, koska olkihattunsa alta he eivät katselleet taivasta. He vain odottivat näkevänsä auringon laskevan taivaanrantaan, että he voisivat simahtaa pikemminkin kuin nukahtaa. Jos naiset olisivat antaneet unen tulla kaikessa rauhassa, heillä olisi ollut aikaa kuvitella poikansa tuhansiksi riekaleiksi silpoutuneena tai aviomiehensä ruumiin kellumassa joella kuin laivanhylky.

Kim Thúy on elänyt elämäänsä turvassa lähdettyään Vietnamista pakolaiseksi. Jossakin vaiheessa hän halusi palata takaisin Vietnamiin ja eli siellä muutaman vuoden, mutta koki olevansa ulkopuolinen, ja vietnamilaiset kokivat hänen olevan ulkopuolinen. Ru on uskomattoman kaunis ja runollinen kertomus elämästä, joka meille kaikille on lahja, jota vaalia. Kim Thúy on kirjoittanut vuoden koskettavimman tarinan, Ru, menneisyyden menettämisestä, venepakolaisen elämästä, ja nykyisyydestä ja siihen sopeutumisesta.

Kim Thúy, Ru *****
Suom. Marja Luoma
Gummerus 2019
s. 144
Ranskankielinen alkuteos Ru 2009 

12 kommenttia:

 1. Minäkin aloitin tätä kirjaa ja huomasin, miten hyvin Kim Thúy kirjoittaa, mutta jostain syystä nyt on ollut keskittymisvaikeuksia - ja ennen kaikkea liikaa kirjoja lukujonossa!! Vaikka tämä olisi ollut ohut kirja, se oli kuitenkin jollain tavalla intensiivinen ja olisi vaatinut parempaa keskittymistä. Kiinnostava kirja, jonka luen ehkä joskus myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on todella intensiivinen. Tarina imaisi minut mukaansa. En ole aiemmin lukenut mitään Vietnamista, joten oli jo aikakin lukea.

   Poista
 2. Kiitos tästä, vietnaminkielistä käännöskirjallisuutta en olekaan lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minullekin ensimmäinen Vietnamista kertova kirja. Todella kiinnostava teos ja aihepiiri.

   Poista
 3. Minut Ru hurmasi! Kaunis ja koskettava kirja, kuten sanot. Vietnamista tiedän vähän, ja sen käymistä sodista tietoni ovat olleet lähinnä amerikkalaisten tai eurooppalaisten näkökulmasta esitettyjä, joten tämä vietnamilainen, sisältä kirjoitettu, lapsen näkökulma on hieno ja tervetullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut elokuvia Vietnamin sodista, mutta näkökulma on ollut juuri tuota mitä kirjoitit, ei vietnamilaisen näkökulmasta. Lasteni pikkuserkku on naimisissa venepakolaisena Suomeen lapsena muuttaneen miehen kanssa. Siksikin olen kiinnostunut aiheesta.
   Uskon, että Ru hurmaa jokaisen lukijan.

   Poista
 4. Minulla on tämä juuri kesken ja olen lumoutunut kirjan runollisesta kerronasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luet todella kaunista kirjaa. Vaikka kirjaan kuuluu sota, sorto ja venepakolaisuus, kirja ei ole väkivaltainen. Kirjailijalla on taito kirjoittaa kauheuksista kauniisti.

   Lukuiloa <3

   Poista
 5. Kirjarouvan elämää5. toukokuuta 2019 klo 2.16

  Pieni, suuri kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi ja olen ihmeissäni, miten taiturimainen kirjailijan tyyli onkaan, kun hän kirjoittaa vähän, mutta se kertoo paljon.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Uskon, että pidät aika paljonkin tästä kirjasta <3

   Poista