tiistai 7. toukokuuta 2019

Aris Fioretos: Nelly B.n sydän


”Pysyttele maan kamaralla, Nelly. Muuten putoat taivaalta ennemmin tai myöhemmin.” Kun en vastannut mitään, hän kirjoitti reseptin kääntyen samalla uudelleen Paulin puoleen. ”Mikäli jännitysoireet pahenevat” – tällä kertaa ei lainausmerkkejä – ”hän voi ottaa ylimääräisen tipan. Mutta varoituksen sana: niistä voi ruveta tykkäämään liikaa.”

Ruotsalaiskirjailija Aris Fioretoksen Nelly B:n sydän kertoo tarinan ensimmäisestä saksalaisesta naislentäjästä, joka sai kuulla, ettei voi jatkaa lentämistä, koska sairastaa kardiomyopatiaa. Koko elämältä katosi pohja pois, sillä lentolupakirjan suorittamisen jälkeen 25-vuotiaana, taistelu paikasta mieslentäjien rinnalla oli ollut vaikeaa, ja kun hänen asiantuntemuksensa vihdoinkin oli tunnustettu, matto vetäistiin pois jalkojen alta. Et voi enää lentää.

Nelly B.n sydän tuli lukulistalle, koska etsin kirjaa Helmet-lukuhaasteen kohtaan, jossa kirja kertoo Berliinistä. Nelly B.n miljöönä toimii juuri Berliini ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Nelly B on naimisissa ranskalaisen miehen kanssa, joka oli internoituna sodan aikana, eli keskitysleirillä, mutta elämä jatkui sodan jälkeen, ja he perustivat yhteisen lentokoulun, jossa opettivat lentämistä. Yhteistyö poiki myös oman helmen, eli lentokoneen, joka tulee esille kirjan myöhemmissä vaiheissa.

Vuoroin kaduin, vuoroin yritin valaa itseeni uskoa. Entinen elämäni oli kuin huonolaatuinen lehtikuva, josta ei tunnista kohdetta ilman kuvatekstin apua. Epäselvä, tuntematon, vailla tarinaa – sellainen minusta oli tullut. Oli päiviä jolloin nautin häilyvistä ääriviivoistani, sitä on turha kieltää, etenkin jos pudotin sokeripalalle tipan Murphya.

Aris Fioretoksen Nelly B:n sydän on fiktiivinen tarina, jonka pohjalla kirjailija on käyttänyt ensimmäisen saksalaisen naislentäjän Amelie Beesen (1886-1925) elämää ja tekoja, mutta ei kirjaimellisesti. Aris Fioretos on  Ruotsin maineikkaimpia kirjailijoita ja edellinen kirja Mary oli August-palkintoehdokas vuonna 2015. Fioretos on myös kääntänyt kirjallisuutta ruotsiksi mm. Nobokovin ja Austerin teoksia.

Nelly B jätti kaiken taakseen kuultuaan lääkäriltä diagnoosin, että ei saisi enää lentää. Lentäminen, lentokoneet, konehallit, asentajat – aviomiehen, omaisuuden. Hän aloitti kaiken alusta ja meni asumaan pensionaattiin, suri ja käytti liikaa lääkkeitä. Mutta sitten hän rakastui ja virkosi eloon. Nelly B.n sydän on psykologinen syväluotaus ihmisen kasvuun elämänmuutoksen keskellä, mutta ennen kaikkea kirja on rakkaustarina.

Aris Fioretos, Nelly B:n sydän
Suom. Outi Menna
Teos 2018
s. 371
Nelly B:s hjärta. Ett protokoll 2018

Aris Fioretos: Mary

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin 6. Rakkausromaani ja 44. Kirja kertoo Berliinistä

2 kommenttia:

  1. Tätä katoin kirjakaupassa ja heräs kiinnostus. Nyt vielä enemmän, ku luki sun kirjoituksen tästä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aris Fioretos on kietonut minut kirjallisuutensa tarinoihin. Rakastuin Maryyn. Nelly B on sen verran rankka psykologinen kirja, että samaistumisen pintaa oli tosi vähän, mutta upea kirja.

      Poista