lauantai 4. toukokuuta 2019

Lahjakirja äidille

 
💗 Toukokuu on juhlakuu ja yksi kauneimmista juhlista on äitienpäivä. Mutta mitä antaa äidille tai mummolle lahjaksi? Itse kuulun äiteihin, jotka rakastavat kirjoja ja lukemista, joten kirjalahjat ovat lähellä sydäntäni. Siksi haluan esitellä muutamia hyviä kirjoja, jotka olen jo lukenut ja joita voin suositella lämpimästi lahjoiksi äideille. Klikatessa kirjan nimeä pääset lukemaan arvion kirjasta.💗


Kristiina Vuori: Viipurin valtiatar
Suosikkikirjailijani Kristiina Vuoren uusin historiallinen kirja on nimeltään Viipurin valtiatar. Kirja kertoo 1500-luvun vaihteessa eläneestä ja vaikuttaneesta Gunilla Johanintytär Besestä (1475-1553), joka toimi pari vuotta Viipurin linnanpäällikkönä miehensä Erik Turenpoika Bielken kuoleman jälkeen vuosina 1511-1513. Kirjan mielikuvituksellinen tarina kertoo juuri noista kahdesta vuodesta. Kristiina Vuori on koonnut kiehtovan historiallisen kattauksen rakkautta ja juonitteluja, tällä kertaa Viipurin mystisessä linnoituksessa. Historiallinen rakkaustarina.


Johanna Laitila: Lilium Regale
Lilium regalen tapahtumat sijoittuivat toisen maailmansodan aikaiseen Lappiin. Kirjailija on kotoisin Rovaniemeltä, joten miljöö on hänelle tuttu. Kirjan teemoja ovat mm. salattu seksuaalisuus ja häpeä. Kirjassaan Johanna Laitila kirjoittaa runollista tekstiä, joka satuttaa ja koskettaa, melkein hengitys salpautuu lukiessa. Lilium regale on kunnianhimoinen esikoisteos, joka tekee kunniaa nimeään myöten komealle Kuningasliljalle. Kielletty rakkaus.


Katja Kärki: Jumalan huone
Olen aivan ihastuksissani esikoiskirjailija Katja Kärjen teoksesta Jumalan huone. Kirja on erittäin rehevä sukupolviteos Pohjois-Karjalasta. Henkilöhahmot puhuvat omaa alkuun vaikealta kuulostavaa murrettaan, johon tottuu tarinan mukana. Kirjan alussa tutustutaan kapinoivan Elsan maailmaan. Elsa syntyi uskovaiseen sukuun, mutta ei ole koskaan sopeutunut uskonlahkoon ja sen ahdistaviin jumalanpalveluksiin rukoushuoneella. Jumalan huone kuvaa kolmen eri-ikäisen naisen näkökulmasta Martikaisen suvun elämää ja vaiettuja salaisuuksia pinnan alla. Sukupolviteos.


Päivi Laakso: Sääskenpyytäjät
Norjassa asuvan suomalaiskirjailijan Päivi Laakson Sääskenpyytäjät pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen, sillä kirjan päähenkilöt ovat vanhuksia, jotka elävät omassa kodissaan, mutta molemmat ovat huonokuntoisia, ja vähän paremmassa kunnossa oleva joutuu hoitamaan raihnaista puolisoa. Sääskenpyytäjät on hyvin ajankohtainen romaani ja sai ainakin minut ajattelemaan vanhusten tilannetta nykypäivän Suomessa. Kirjan upea kansikuva on kuvataiteilijana työskentelevän kirjailijan kuvitus. Kirja mummolle.

Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin on matkapäiväkirja, historiallinen kirja, kaunokirja, tietokirja, ylipäätään sekoitus eri kirjatyypeistä, ja sopii kaikille naisille. Kirjailija on laittanut itsensä likoon ja esiintyy kirjan päähenkilönä, tutkivana kirjailijana, joka kulkee kirjan henkilöiden maisemissa. Ensimmäiseksi Mia Kankimäki lensi Nairobiin kirjailija Karen Blixenin jalanjäljissä.  Mia Kankimäki kulkee maailmalla upeiden, rohkeiden ja itsenäisten naisten matkassa. Kirjan luettuani tunsin itsekin olevani voimanainen, kirjan vaikutus on uskomaton. Tietokirja.

Marissa Jaakola ja Väntänen Ari: Takaisin valoon
On uskomatonta miten voi joutua huijatuksi hyvään työpaikkaan ja sitä kautta ulkomaille töihin, mutta havahtua joutuneensa väkivaltaisen miehen vangiksi Tunisiaan. Näin tapahtui Marissa Jaakolalle. Hän kirjoitti omakohtaisesta kokemuksesta ihmiskaappauksen uhrina kirjan Takaisin valoon, sillä hän haluaa herättää keskustelua siitä, miten rikosten ja väkivallan uhriksi joutuneita ihmisiä voitaisiin auttaa paremmin ja tehokkaammin. Sillä aikaa, kun turistit viettivät hauskaa lomaa auringon lämmössä, Marissa Jaakola vietti elämää vankina huumattuna ja pahoinpideltynä, nälissään ja janoissaan sekä vakavasti sairaana saman kaupungin laitamilla. Hyytävä tositarina, josta on myös tehty tv-dokumentti. Omaelämäkertateos.

Emma Puikkonen: Lupaus
Emma Puikkosen romaanissa Lupaus kuljetaan sisarusten Rinnan ja Robertin matkassa. Rinna on kuntoutushoidossa ja Robert Grönlannin jäätiköillä. Molempia huolestuttaa ilmaston muutokset ja niiden vaikutukset jokapäiväiseen elämään. Varsinkin Rinna huolestui asiasta niin, että lopulta hänen mielenterveytensä horjui. Emma Puikkonen kirjoittaa vahvasti asioista, jotka kiinnostavat minua kovasti. Jos äitiä kiinnostaa ilmastonmuutos ja sen vaikutukset, niin kirja on hänelle tehty. Ilmastonmuutoskirja.

TaoLin: Kaunis maailma 
Kiinasta Suomeen muuttaneen kirjailijarunoilijan, TaoLin, ensimmäinen novellikirja on nimeltään Kaunis maailma. Kirjan kaunis kansikuva kuvaa hienosti kirjan teemoja, joissa kaiken kauniin keskellä on myös paha läsnä. Kaunis maailma sisältää prologin, epilogin ja kahdeksantoista novellia. Novellien maailma kulkee arkisten tapahtumien ja fantasiamaailman välillä. Novelleilla on hyvinkin arkisia nimiä, kuten Siivous, Sauna, Viimeinen tunti, Bussimatka ja Vanhainkoti, mutta mukana on myös Kirjailija, arkku ja salaisuus. Novellikirja.

Kim Thúy: Ru
Vietnamissa syntyneen ja venepakolaisena paenneen Kim Thúyn esikoisteos Ru on omaelämäkerrallinen teos, jossa kirjailija kuvaa lyhyiden kappaleiden kautta kokemuksiaan perheestään, suvusta, synnyinmaastaan, sorrosta, pakomatkasta ja hieman omista pojistaan ja heidän elämästään kuin vertauskuvana omalle elämälle ja jopa julmillekin kokemuksille lapsuudessa. Ru on uskomattoman kaunis ja runollinen kertomus elämästä, joka meille kaikille on lahja, jota vaalia. Kim Thúy on kirjoittanut vuoden koskettavimman tarinan, Ru, menneisyyden menettämisestä, venepakolaisen elämästä, ja nykyisyydestä ja siihen sopeutumisesta. Omaelämäkertateos.

Anna Ekberg: Uskottu nainen
Tanskalaisen Anna Ekbergin Uskottu nainen sukeltaa keskelle kolmiodraamaa, jossa viisikymppinen Christian on rakastunut tulisesti nuorempaan työkaveriinsa. Suhde tuli ilmi, kun Christian sai useita tekstiviestejä keskellä yötä.  Kolmiodraamasta on kautta aikojen saatu aikaiseksi loistavaa draamaa kirjallisuudessa, näytelmissä, elokuvissa, taiteissa, runoissa ja lauluissa. Ero koskettaa, sille ei voi mitään. Trilleri.

Elly Griffiths: Korppikuningas
Elly Griffithsin uusin dekkari Korppikuningas johdattaa arkeologi Ruth Gallowayn tyttärineen lomailemaan Blackpooliin. Blackpool on myös Katen isän Harry Nelsonin kotikaupunki. Harryn ja Ruthin välillä kipunoi kaikenlaiset jännitteet, mutta Harry on tiukasti naimisissa ja aikoo pysyäkin. Tässä kirjasarjassa on siis kolmiodraaman ainekset ja ne taitavat jatkua jatkokirjoissakin. Korppikuningas on sarjan viides kirja ja jälleen on luvassa mukavan viihteellinen jännityspaketti sarjan fanittajille. Dekkari.


Cecilia Samartin: Kirottu kauneus
Kuubalaissyntyisen Cecilia Samartinin Kirottu kauneus teoksen kansikuvassa lentää kolme kaunista perhosta ja ne kuvaavat tarinan kolmea kaunista tyttöä 18-vuotiasta Inesaa, 14-vuotiasta Klaraa ja 9-vuotiasta Sammya. Kirottu kauneus  kertoo tyttöjen ystävyydestä ja heidän pakomatkastaan Las Vegasista Kaliforniaan. Kirja kertoo julmasta ihmiskaupasta ja lasten ja nuorten naisten riistosta ja orjuuttamisesta. Kirja kertoo myös pedofiliasta, joten aihepiiri voi satuttaa herkimpiä lukijoita. Kirottu kauneus on hyytävä jännityskirja pahimmanlaatuisen rikollisuuden julmuudesta, alistamisesta, väkivallasta ja hierarkiasta. Hyvin ajankohtainen jännityskirja.


💗 Toivottavasti tästä listasta on apua, kun valitset lahjaa äidille tai mummolle. 💗

 

 

12 kommenttia:

 1. Hyvä esittely, kiinnostavassa ja laaja-alaisessa listassasi on mistä valita!
  Muut paitsi Griffits ja Samartin ovat vieraampia, mutta TaoLin Kaunis Maailma vei mennessään: kaunis ja laadukas kokonaisuus, joka jätti mukavan lukujäljen ja jonka tyylistä kirjallisuutta on vähemmän tarjolla. Sopii ehdottomasti sekä äideille että mummoille sekä kaikille laatukirjojen ystäville.
  Pirteää hyvänmielen viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisinkin suositella sinulle Takaisin valoon teosta, sillä siinä on jännitystä, jota ei ihan jokanaisen elämässä olekaan. Marissa joutui hyytävän esimiehen pauloihin, joka paljastui psykopaatiksi.

   Pirtsakkaa viikonloppua myös sinulle :)

   Poista
 2. Kiitos tästä monipuolisesta listastasi. Tässä on hyvin eriaisia kirjoja, joten varmasti jokainen löytää äidilleen jotakin. - Minun äitini on ollut ahkera lukija koko ikänsä, mutta on nyt 92 vuotta eikä enää jaksa keskittyä lukemiseen. Jos hän olisi vielä kunnossa, valitsisin hänelle tuon Kristiina Vuoren kirjan. - Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana sinulla on vielä äiti, jota juhlia ja hemmotella. Itse olen äiti, jota voi ja saa juhlistaa ja hemmotella, joten ajattelen kaikkien äitien olevan samanlaisia.
   Minunkin äitini oli ahkera kirjojen lukija. Hän piti varsinkin elämäkerroista ja muistelmista, mutta valitsisin hänellekin Kristiina Vuoren Viipurin valtiatar teoksen. Yllätys yllätys tyttöni pitää myös hänen kirjoistaan, joten hänkin tykkäisi saada lahjaksi Viipurin valtiattaren.

   Mukavaa viikonloppua Anneli :)

   Poista
 3. Paljon hyviä vinkkejä, Mai! Toivottavasti mahdollisimman moni äiti saa kirjalahjan - ja tietysti myös aikaa lukea sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä - lukuaika. Lukuaika on varmasti monella äidillä hakusessa. Luulenpa, että nykyisin lukuajan korvaa pikaiset nettiajat. Siksi suosittelen ainakin nuoremmille äänikirjoja. Äänikirjat ovatkin lisänneet hurjasti suosiotaan. Niitä voi kuunnella työmatkoilla, kuntoillessa, ajomatkoilla jne.

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta. Muistutti minua mm. siitä, että laitoin veljelleni viestin ensi sunnuntaita ajatellen. Lisäksi tuli ajatus ostaa äidille kirja äitienpäivälahjaksi. Kirjakattauksesi on loistava. Muutaman kirjan olen yllä olevista äidille lainannut, mutta Kristiina Vuoren kirjan voisin vaikka ostaa lahjaksi. Uskon, että pitäisi tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristiina Vuoren Viipurin valtiatar on tosi kiinnostava jo senkin vuoksi, että kirjan henkilöt ovat aitoja historiallisia henkilöitä ja Gunilla on oikeassa elämässä ollut linnanpäällikkönä. Ihailen.
   Kiva kuulla, että juhlitte äitiä.

   Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 5. Mai, Lilium regale olisi omallakin listallani. Mutta arvaappa mitä: Myös Uskottu nainen, sillä se oli minusta tosi hyvä! Ehtisinkö vielä tehdä oman listauksen, olemme lähdössä pe aamusta...

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että olet jo ehtinyt tehdä oman listasi. Jos et ole Leena lukenut Kim Thúyn teosta Ru, niin nyt on vahva suositus lukea se. Uskon, että pitäisit kirjasta suunnattomasti sen runollisuuden ja kauneuden vuoksi, mutta on siinä aika paljon muutakin.

   ♥♥

   Poista