lauantai 13. huhtikuuta 2019

TaoLin: Kaunis maailma


Tuuli puhaltaa sinne tänne ja kysyy ihmiseltä:
Kuka sinä olet?
Mielen peili vastaa: olen muistoni, roolini, nimeni ja
työni, olen kirjaimin kirjoitettu.
Henki vastaa: olen sydän ja sielu.
Ihminen itse sanoo: en tiedä, en näe. Pelkään kuolemaa.
Tuuli pyyhkii peilin, jatkaa matkaansa ja laulaa:
Mikä kaunis maailma!

Kiinasta Suomeen muuttaneen kirjailijarunoilijan, TaoLin, ensimmäinen novellikirja on nimeltään Kaunis maailma. Kirjan kaunis kansikuva kuvaa hienosti kirjan teemoja, joissa kaiken kauniin keskellä on myös paha läsnä, kuten kansikuvan käärme kiemurtelee kukkien keskellä. Se voi olla joillekin kaunein eläin maailmassa, mutta joillekin se voi olla pelottava, kuten minulle. Niin kuin kaikki kirjat, tämänkin kirjan teksti avautuu lukijoille eri tavoin.

Kaunis maailma sisältää prologin, epilogin ja kahdeksantoista novellia. Novellien maailma kulkee arkisten tapahtumien ja fantasiamaailman välillä. Novelleilla on hyvinkin arkisia nimiä, kuten Siivous, Sauna, Viimeinen tunti, Bussimatka ja Vanhainkoti, mutta mukana on myös Kirjailija, arkku ja salaisuus.

Taksikuskin tarina on yksi oudoimmista novelleista, josta pidin kovasti. Novellin taksikuski ajattelee olevansa harhautunut ja kadoksissa, ja miettii onko kyydissä olevat ihmiset onnellisia. Ari liikkuu päämäärättömästi, ottaa kyydin harmaalta taksilta ja herää hissistä. Aikansa kuljettuaan hän löysi itsensä hautausmaalta ja jäi sinne eräänlaiseksi kuolleiden vartijaksi. Tämä oli minun suosikkinovellini juuri outoutensa vuoksi. TaoLin oli Helsingin Sanomien esikoiskirjaehdokas kirjallaan Suomen taivaan alla vuonna 2008.

Jos sinulle tulee tylsää, voit puhua vaikka Jeesuksen kanssa. Mutta jos hän ei sinusta piittaa, juttele sitten vaikka jonkun ruumiin kanssa.

TaoLin, Kaunis maailma
Enostone kustannus 2019
s. 113
Novellikirja

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan 37. Pienkustantamon julkaisu

10 kommenttia:

 1. Ihan uusi tuttavuus minulle. Postauksesi saa kiinnostuksen heräämään, ehkä sitten kun tulee halu lukea novelleja, tämä voisi olla hyvä valinta. - Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Anneli :)
   Tykkään novelleista ja välillä tulee oikein intohimo lukea lyhyttä proosaa ja ihailla miten kirjailija rakentaa draaman kaaren lyhyessä tekstissä. Se on taitolaji.

   Mukavaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 2. Kuulostaapa kiinnostavalta. Blogin alkutaipaleella luin tuon Suomen taivaan alla, ja se oli kiinnostava kurkistus Suomeen maahanmuuttajan silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula <3
   Minuakin kiinnostaisi lukea, miltä kuulostaa maahanmuuttajan ajatukset Suomesta. En ole lukenut Suomen taivaan alla teosta, mutta voisin lukea.

   Poista
 3. No, ei tullut tylsää tämän koosteen kanssa! Mielenkiintoista nähdä, mihin kijailijan ura johtaakaan. Itse asiassa maailmahan on kaunis, juuri kaikessa siinä rujoudessaankin, kuten TaoLin sitä kuvaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kirjailijan omilta sivuilta hänen taustaansa. Hän oli muuttanut Suomeen ja oli opettelemassa suomen kieltä kurssilla. Hän oli yrittänyt laittaa opettajan ohjeiden mukaan sanoja järjestykseen, mutta ei oikein onnistunut, mutta opettaja oli hihkunut onnessaan, että kauniita runoja. Niin hänestä tuli runoilija Suomessa. Suomen kieli avautui hänelle omien runojen kautta.

   Rumuus sisältää aina myös kauneuden ja kauneus rumuuden, se on aina katsojasta kiinni, miten hän näkee kohteen.

   Ensimmäinen novelli hiukan yskitti minua, ja ajattelin, että mitähän jatkossa seuraa. Ehkä olisin asetellut sen novellin vaikka toiseksi viimeiseksi, niin se ei säikyttäisi lukijoita, on se sen verran suorasukainen tarina.

   Poista
 4. Kiitos Mai mielenkiintoisesta taustoituksesta!
  Tuo kauneus-rumuus, kuten osin ei niin paljon pahaan, jottei jotain hyvääkiin, pitää paikkansa. Kuinka sen näetja koet on itsestä, olosuhteista ja elämäntilanteesta kiinni.

  Kuin myös: ensinovelli tyrkkäsi siihen malliin, että meni kooste jo sivuun, kunnes - onneksi - päätin antaa teokselle toisen mahdollisuuden;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska huomata, että olemme samaa mieltä ensimmäisestä novellista. Taidamme olla tottuneita räväkkään tekstiin trillerimaailmassa, mutta jotenkin se ei aina sovi novelleihin. Minulla on lukupinossa jännitysnovelleja. Saas nähdä mitä niistä löytyy ?

   Poista
 5. Kävin nyt uudelleen lukemassa kirjoituksesi, kun luin Kauniin maailman itsekin. Minuakin hätkähdytti ensimmäinen novelli, mutta onneksi jatkoin eteenpäin. Taitava kirjoittaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Paula, TaoLin on taitava kirjoittaja. Onneksi uskalsimme jatkaa lukemista ensimmäisen novellin jälkeen.

   Poista