maanantai 15. huhtikuuta 2019

Erin Kelly: Älä jää pimeään


Tajuan, että hän on yhtä hermostunut kuin minäkin. Lopulta katseemme kohtaavat ja esitämme toisillemme äänettömästi niitä kysymyksiä, jotka ovat liian suuria – ja vaarallisia – ääneen lausuttaviksi.
Miten tilanne kehittyi tällaiseksi?
Miten me päädyimme tänne?
Miten tämä päättyy?

Englantilaisen Erin Kellyn Älä jää pimeään on psykologinen trilleri, joka vetää puoleensa niin intensiivisellä tavalla, että kirjan keskeyttäminen on liian tuskallista, sillä aloitettuani kirjan lukemisen, en olisi millään malttanut lopettaa lukemista kesken. Kaikki alkaa vuonna 1999, kun Laura näki auringonpimennysfestivaaleilla väkivaltaisen teon. Tuon teon seuraukset ulottivat lonkeronsa viidentoista vuoden päähän. Laura eli pelon vallassa ja odotti kaksosia.

Tarina kerrotaan vuoroin menneisyydessä, vuoroin nykyisyydessä. Lukijalle keritään auki menneisyyden tapahtumia ja samalla nykyisyyden tapahtumat pääsevät vauhtiin. Kukaan ei halua joutua samaan tilanteeseen Lauran kanssa, mutta olisiko menneisyyden väkivallanteolta pitänyt sulkea silmät? Laura ei sulkenut. Ja siitä kaikki alkoi, vai alkoiko se jo aiemmin? Keri auki salaisuuksia, niin yllätyt. Mikään ei ole tässä kirjassa sitä mitä sen olisi pitänyt olla.

En ymmärtänyt, että levottomuuteni johtui jostakin paljon suuremmasta kuin hänen tunkeilustaan. Se oli ensimmäinen vihje jostakin liian suuresta, syvästä ja pimeästä, jota ei pystynyt enää tunkemaan yöpöydän laatikkoon tai kadulla olevaan roskikseen. Jostakin, jota en ollut vielä valmis nimeämään.

Laura harrasti poikaystävänsä kanssa auringonpimennysten seuraamista. Auringonpimennysfestivaaleilla he tapasivat alasta kiinnostuneita ihmisiä, jotka tulivat tutuiksi ja pari tapasi heitä vuosittain eri puolilla maailmaa järjestettävissä tapahtumissa. Heillä oli silti yksi juttu, jota he välttelivät kuin ruttoa – he eivät saaneet näkyä missään viestimessä, ei telkkarissa, ei netissä, ei lehdissä. Kyseinen elämä käy pitkän päälle vaikeaksi, varsinkin kun he eivät saaneet jättää minkäänlaista jälkeä digiavaruuteen, mikä on vaikeampaa kuin uskotkaan. Mutta kumpi heistä ei pitänyt kiinni sopimuksesta?

Älä jää pimeään on vangitseva tarina ihmisten pimeimmistä puolista, joita vain  uskomattoman taitava kirjailija pystyy taikomaan. Usein sanotaan, että totuus on tarua ihmeellisempää, mutta Erin Kellyn Älä jää pimeään on totuuttakin ihmeellisempi, mestarillinen jännitysnäytelmä.

Erin Kelly, Älä jää pimeään *****
Suom. Päivi Pouttu-Deliére
Gummerus 2019
s. 484

Sopii Helmet lukuhaasteen kohtiin 31. Kirjassa kuljetaan metrolla ja 12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan

6 kommenttia:

 1. Huh! Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olen kuule jälleen kerran lukenut koukuttavan trillerin :)

   Poista
 2. Aivan mahtava romaani, kiitos Mai <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika <3
   Olen samaa mieltä, aivan mahtava trilleri. Huippuunsa hiottuja juonenkäänteitä ja lopun huippukohtauksessa olin, että ei voi olla totta, mutta niin vain oli...

   Poista
 3. Kiitos vinkistä. Tämä odottaa seuraavana lukuvuorossa. Ja minä odotan tietysti tämän lukemista myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui. Nyt olet jännän kirjan valinnut. Lukuiloa :)

   Poista