keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Pentti Haanpää: Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja


Uittopäällikkö sytytti pitkän piippunsa ja tupakan tuoksuva savu alkoi pöllähdellä kesäiseen ilmaan. Korkealta maantiesillalta sopi luoda silmäys koskelle, ylös ja alas, ahtaisiin väyliin, joissa puut kulkivat kolisten, ja uittomiehiin, jotka sillalle ilmestyneen keltaisen sadetakin hälyyttäminä nojailivat kekseihinsä hyvinkin tärkeän näköisinä.

Pentti Haanpään (1905-1955) novellituotanto on erittäin laaja. Postuumisti julkaistu Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja laajentaa hänen novellikokoelmansa yli 360 novelliin, joka on erittäin kunnioitettava määrä. Vuonna 2014 julkaistun novellikokoelman Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja jälkeen on vihdoinkin kaikki hänen novellinsa julkaistu. Pentti Haanpäällä on ollut erikoinen tyyli tehdessään kirjan novelleja, sillä hän on poiminut kohtauksia omista romaaneistaan, ja muokannut ne novelleiksi. Tekotavan  ansiosta esille nousee kaikkiaan kymmenen Haanpään julkaistua teosta.

Linturi, liikemies ja talonomistaja, oli syntynyt kaukana maaseudulla, köyhissä oloissa, päässyt kauppa-apulaiseksi, sitten kauppiaaksi ja kohonnut vähitellen suureen maineeseen rikkaudestaan ja vääryydentekotaidostaan. Kansa kertoi muun muassa hänen maksattavan olemattomia velkoja ja perivän oikeita ryöstämällä, siinä muodossa, että hyötyi ylen määrin. Lopulta hän oli tehnyt vararikon ja joutunut syytteeseen konkurssirikoksista. Mutta hän selviytyi siitäkin kuten koira veräjästä, joskin lujille ottikin.

Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja sisältää 29 novellia. Yllä oleva lainaus on kirjan nimikkonovellista Eräs avioliitto. Kyseinen novellin henkilö ajatteli kosivansa erästä hyvin toimeentulevaa vanhaapiikaa vanhuutensa iloksi. Elättää vielä hänetkin hyvillä palkoillaan. Haanpäällä on ollut huumori mielessä ja veitikka silmäkulmassa, kun hän on tämänkin novellin kirjoittanut, vaikka kyllähän nämä novellit ovat myöskin yhteiskunnallisia kannanottoja ja sisältävät hänen aikakauteensa sisältyviä teemoja köyhimpien ihmisten elämänoloista. Teemoiksi nousevat ahneus, työttömyys, köyhyys, petollisuus, maaseutu ja sota.

Pentti Haanpää on ollut tuottelias kirjailija aikanaan, sillä häneltä on julkaistu lähes 40 teosta, joista osa on julkaistu hänen kuolemansa jälkeen. Lisäksi hänen teoksistaan on tehty lukuisia elokuvia ja näytelmiä. Haanpää joutui julkaisupannaan Kenttä ja kasarmi teoksensa vuoksi. Wsoy vaati poistamaan tiettyjä kohtia, mutta Haanpää ei suostunut. Kirja perustui Haanpään omiin armeijamuistoihin. Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja on tasokas kokoelma, joka tuo esille yhteiskuntakriittisen, mutta samalla myös veijarimaisen kirjailijan tuotantoa.

Pentti Haanpää, Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja
Into 2014
s. 192
Novellikirja
Novellit kirjoitettu 30-, 40-, 50-luvuilla

2 kommenttia:

 1. Kiitos kun muistutan Haanpäästä! Olen lukenut hänen kirjojaan aivan liian vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta :)
   Minulla sama juttu. Olen lukenut aivan liian vähän Haanpään teoksia.

   Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle :)

   Poista