lauantai 7. joulukuuta 2019

Max Seeck: Uskollinen lukija


Eikö tässä helkkarin talossa toimi mikään? Marian läpäisee kylmä aalto. Ja ennen kuin hän ehtii saada kiinni omasta oivalluksestaan, hän näkee lasiovien takana jotakin sinne kuulumatonta. Hetken hahmon ääriviivat sekoittuvat hänen lasista heijastuvaan peilikuvaansa, mutta sitten hahmo liikahtaa ja muuttuu omaksi erilliseksi itsekseen.

Max Seeckin psykologinen trilleri Uskollinen lukija alkaa jännittävissä tunnelmissa. Tapahtumat alkoivat isossa omakotitalossa Helsingissä, jonka omisti kuuluisa dekkaristi. Kirjailija oli tapahtumahetkellä Savonlinnassa puhumassa kirjoistaan, vaimo oli yksin kotona. Oli ilta, mutta sähköt sekoilivat. Sitten vaimo näki lasin takana hahmon. Näihin tunnelmiin jäätiin ensimmäisessä kappaleessa.

Uskollisen lukijan päähenkilö oli rikosylikonstaapeli Jessica Niemi Helsingin poliisilaitokselta. Detective kireäperse. Lara Croft. PILF. Nuori ja hyvännäköinen nainen sai miehisellä alalla nimityksiä. Metoo kampanja ei ollut yltänyt Jessican työpaikalle. Jessicalla oli omat salaisuutensa sekä menneisyydessä että nykyisyydessä. Trillerin kuvioissa käsiteltiin Jessican lapsuuden ja nuoruuden aikaisia kipeitä kohtia, mutta koko ajan kirjan kuvioissa tuli näkyviin vinkkejä siitä, mitä kuvioita edessä tulee olemaan, ja Jessicalla oli näkyvä osa kuvioissa.

Pistooli tipahtaa hänen jalkojensa juureen. Samassa hän tuntee kookkaan miehen kädet ympärillään ja märän pyyhkeen kasvoillaan. Rimpuillessaan kaikin voimin hän aistii vajoavansa vähitellen johonkin syvälle, yhä pimenevään mutaiseen lampeen jonne auringonsäteet eivät yllä.

Uskollinen lukija on Max Seeckin neljäs trilleri. Kirja on ollut suosittu ja se on jo myyty jo 35 maahan. Tällä viikolla saimme kuulla, että Uskollisen lukijan elokuvaoikeudet oli myyty ja se kuvataan tv-sarjaksi Hollywoodissa. TV-sarjan nimi tulee olemaan The Witch Hunter. Noitametsästäjä. Olisi sopinut hyvin suomalaiseksikin nimeksi. Kirjassa on siis noitia tai salamenojen, okkultismin, harrastajia, josta tarkemmin voi lukea kirjasta. Kirjassa on talvi ja miljöönä kylmä ja luminen Helsinki. Kirjan nimi on tullut siitä, että kirjan murhat tehdään mukaellen kirjailijan uusimman dekkarin murhia.

Onhan se hienoa kuulla, että suomalainen kirjallisuus menestyy maailmalla. Lämmin onnentoivotus kirjailijalle menestyksestä. Toivotaan, että kirja on päänavaus muillekin suomalaisille kirjoille ulkomailla. 

Uskollinen lukija vie pimeisiin mielenmaisemiin, joita johtaa mysteerien maailma.

Max Seeck, Uskollinen lukija
Tammi 2019
s. 384

10 kommenttia:

 1. En ole lukenut yhtään Max Seeckin trilleriä. Ehkä ne pitäisi katsastaa, kun menestystä on tullut noin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukemaan Uskollisen lukijan. Odotin väkivaltaista dekkaripläjäystä, mutta psykologinen trilleri olikin jotain muuta.

   Poista
 2. On tosi hienoa, että suomalainen dekkari/triileri menestyy näin hienosti maailmalla. Itse en ole Seeckin kirjoihin vielä tutustunut, mutta uteliaisuus näitä kohtaan on kieltämättä herännyt. Voi olla, että otan tämän kuunteluun, sillä minullaon juuri Storytelin kokeilujakso menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelin Max Seeckiä Turun kirjamessuilla ja kiinnostuin tästä uusimmasta trilleristä, joka aloittaa uuden sarjan. Suosittelen lukemaan tämän kirjan.
   Olen samaa mieltä, että hienoa kun suomalaisen kirjailijan kirjoja myydään ulkomailla ja odotan kovasti uutta TV-sarjaa tästä kirjasta.

   Poista
 3. Seeckillä on omarytmisensä ja raikas tapansa kirjoittaa ja hänelle suo mieluusti menestystä maailmalla, joten onnea matkaan!!
  Toimintatarmoisessa menossa joskus henkilöhahmojen romanssinpoikaset tuntuvat keinotekoisesti ympätyiltä, huvittavilta kuten Haadeksen kutsussa, mutta ehkä se kuuluu kirjailijan tyylikikkoihin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut Haadeksen kutsua, enkä aiemmin ilmestyneitä dekkareita. Jessican romanssi menneisyydessä oli aika pahaa luettavaa. En minäkään oikein saanut tarttumapintaa siitä, miksi kyseinen tarina oli liitetty mukaan. Oliko se sitten sitä, että Jessica löysi minuutensa ja tiensä poliisiksi, kun koki itse kovia ja halusi tulevaisuudessa auttaa muita? Kyseiset kokemukset voivat olla aika pahoja tv-sarjassa, jos ne tehdään kirjan mukaisiksi. Itse toivon, että jos kirjassa kuvataan menneisyyttä ja nykyisyyttä, ne linkittyisivät jossakin vaiheessa kokonaisuudeksi.

   Onnea ja menestystä Max Seeckin kirjalliselle uralle :)

   Poista
 4. Minusta Uskollinen lukija on paras Seeckin kirjoista. Vaikka trilogiakin on kyllä hyvä. Olen iloinen Seeckin ja Suomenkin puolesta kirjan saamasta menestyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se huippua, että suomalaisesta kirjasta tehdään TV-sarja, jonka levitys on varmasti paljon suurempi, kun se tehdään Hollywoodissa.

   Poista
 5. Onpa hienoa, että Seeck on noin menestynyt ja noteerattu jopa Hollywoodissa! Olen jo kauan aikonut lukea hänen kirjojaan, mutta jotenkin se on toistaiseksi siirtynyt hamaan tulevaisuuteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on hienoa, kun suomalainen menestyy maailmalla. Minäkin aioin lukea Seeckin aikaisemmatkin kirjat, mutta niin vain kävi, että neljä kirjaa ehti ilmestyä, ennen kuin luin hänen kirjan. Tästä on hyvä jatkaa.

   Poista