maanantai 2. joulukuuta 2019

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2. luukku; Maja Lunde: Lumisisko


Olen aivan haltioissani norjalaisen Maja Lunden Lumisisko joulukertomuksesta, joten halusin esitellä kirjan Kirjabloggaajien Joulukalenterissa.Kirjan päähenkilö on Aatto, jolla on jouluaattona 11v syntymäpäivä, mutta hän epäilee, että vanhemmat ovat unohtaneet sekä hänen syntymäpäivänsä että koko joulun. Vanhemmat ovat masentuneita ja siihen on syynsä. Aattokin on surullinen, mutta hän keskittyy uimiseen, ja siinä hän on erittäin hyvä. Aatto ystävystyi joulun alla samanikäisen tytön, Hetan, kanssa. Aatto opettaa Hetan uimaan, sillä hän ei vielä ole oppinut sitä taitoa. Yhdessä he kävivät myös luistelemassa, jonka taidon Heta osasi paremmin. Lumisiskossa tärkein sanoma on ystävyys eri ikäisten ihmisten kanssa, mutta myös se, että surun rinnalle voi nostaa iloiset asiat ja muistot.

Talo oli vanha ja valkoiseksi maalattu. Se oli vähän syrjässä ison pihan ja lumen peittämien puiden ja pensaiden keskellä. Kaikista ikkunoista paistoi lämmin valo, ja alaoveen oli ripustettu muhkea kuusenhavuseppele, joka oli koristettu tummanpunaisella silkkinauhalla.Heta vei Aaton omaan kotiinsa vierailulle. Koti oli koristeltu hyvin jouluisella tavalla. Heti ensimmäisellä vierailulla Aatto huomasi talossa jotain erikoista, mutta Heta ei halunnut puhua siitä. Hän ei myöskään suostunut puhumaan siitä, miksi eräs vanha mies kierteli pihamaalla. Kirjassa on ystävyyden lisäksi salaisuuksia ja yliluonnollisia jännitysjuttuja.

Kävelimme lumessa jonkin aikaa ja tulimme pääkadulle. Sen varrelle oli ripustettu samanlaiset jouluvalot kuin joka joulu. Talojen väliin oli viritetty kuusenhavuja, hohtavia lumikiteitä ja punaisia rusetteja. Kirjan todella kauniin ja jouluisen kuvituksen on tehnyt kuvittaja Lisa Aisato. Kuvituksella on mielestäni tärkeä merkitys lastenkirjoissa. Lisa Aisato on kuvannut herkällä otteella paikoin erittäin surumielistä, mutta joulua kohti iloisemmaksi muuttuvaa joulutarinaa. Kirjan tarinasta löytyy tarttumapintaa koskettaville ja tunteellisille keskusteluille varhaisnuorten parissa. Tarinan 24 kappaletta vievät kohti joulua, ja tietysti tässäkin lapsille suunnatussa kertomuksessa on onnellinen loppu. Olen lukenut tämän vuoden koskettavimman ja kauneimman kirjan.

”Ajattele minua aina kun sataa lunta”, hän sanoi.

”Ja muista, että olen jokaisessa lumihiutaleessa.”

”Olet lumisiskoni”, sanoin.

Maja Lunde, Lumisisko *****
Kuvitus Lisa Aisato *****
Suom. Katriina Huttunen
S&S 2019
s. 192
Snososteren 2018
Joulukertomus
Varhaisnuoret

1.12. Kirjabloggaajien kalenterin luukku avattiin Oksan hyllyltä-kirjablogissa.
3.12. Kirjabloggaajien kalenterin luukku avataan Elämä on ihanaa-blogissa.

   Iloista joulukuuta kaikille lukijoille.  
    Tarinoissa on säihkettä ja taikaa.

            * Lukuiloa! *

29 kommenttia:

 1. Voi miten ihastuttavalta vaikuttava kirja! Maja Lunden ilmastokvartetin suomennetut osat olen lukenut, mutta en tiennytkään, että hän on kirjoittanut myös tällaisen kirjan. Kiitos siis vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna. Kirjan nimi kiinnitti huomioni hyvin varhain, ja voin tunnustaa, että olen odottanut Lumisiskoa koko vuoden ajan. Minulla ei ole siskoa, kolme kivaa veljeä, niin sydämessä on sellainen siskoherkkyys. Kuvitus on kertakaikkisen upea.

   Tämä kirja kannattaa lukea <3

   Poista
 2. Kylläpä kuulostaa ihanalta kirjalta! Täydellistä joululukemista. Ja mikä upea kuvitus! Kiitos kun jaoit tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hieno joulukertomus, hyvin koskettava. Ja kuvitus on loistava.

   Tämä kirja johdattelee mukavasti jouluun, mutta siinä on myös sitä taikaa, jota tarvitaan lasten kirjoihin, jotta ne sytyttävät lukijat ja kuuntelijat.

   Lukuiloa taikojen maahan <3

   Poista
 3. Tämä kirja on minulla juuri lainassa, ja vaikuttaa tosi ihanalta joulukirjalta. Niin kaunis kuvitus! Koetan ehtiä lukemaan Lumisiskon ennen joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ihana lukuhetki odottamassa Lumisiskon parissa. Koskettava ja tunnelmallinen. Joulun aika herkistää <3

   Lukuiloa Lumisiskon parissa :)

   Poista
 4. Onpa ällistyttävän kaunis kuvitus! Olen toki kuullut tästä kirjasta, mutta itselläni on niin pieni lapsi, että Lumisisko on jäänyt vielä lukematta - ehkä pitääkin lukea se ihan vain itselleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni minäkin luin kirjan. Ehkä koira olisi kuunnellut sujuvasti, jos olisin hänelle sen lukenut ääneen. Tämä kirja koskettaa ihan jokaista lukijaa. Kyyneleet vain valuivat, kun luin. Kirjassa on arkoja aiheita, mutta myös yliluonnollisuutta, siksi suosittelin sitä varhaisnuorille.

   Poista
 5. Kiitos Mai mitä parhaasta tavasta aloittaa postauksesi myötä tämä alkanut adventtiaika:) Maja Lunden suomennetut olen lukenut, mutta lastenkirja oli iloinen yllätys herkkine ja tunnelmallisine kuvineen, joiden myötä ilmaan leijali nostalgiahiutaleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka :) Minä en ole vielä lukenut Lunden ilmastokirjoja, mutta palan halusta lukea ne. Tässäkin kirjassa on sydämeen sattuvia teemoja, siksi suosittelen kirjaa varhaisnuorille, joita sinunkin läheltä löytyy. Kuvitus on aivan uskomaton <3

   Poista
 6. Kuvitus näyttää kyllä todella kauniilta ja tunnelmalliselta. Minustakin kuvituksella ole todella merkittävä rooli lastenkirjoissa: muistan itsekin edelleen tietyt kuvat ja niiden tunnelmat vanhoissa satukirjoissani. Tämä vaikuttaa sellaiselta kirjalta, jonka voisin itsekin lukea! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä lastenkirjojen kuvituksesta. Todellakin, ne lapsuusajan kirjat säilyvät muistoissa aina, joissa oli kaunis kuvitus. Kirjassa on arkoja aiheita, joten tarinasta löytyy myös syvempikin merkitys.

   Suosittelen tätä kirjaa <3

   Poista
 7. Kiitos tästä ihanasta kirjavinkistä! Valitettavasti sitä ei löydy täältä Ruotsin kirjastoista kuin ruotsiksi mutta pistin nyt heti varaukseen. Aika pitkä jono näytti olevan mutta jospa ehtisimme saada sen joululomalukemisiksi! /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari :)
   Pohjoismaissa on ihana, kun kirjat ilmestyvät samanaikaisesti ja niitä voi bongata sitten ja lukea. Uskon, että tämä ihana tarina on hyvin suosittu. Se oli koko ajan varattu toiselle henkilölle, kun sain sen itselleni vähäksi aikaa kirjastosta. Tämä kirja on klassikko.

   Poista
 8. Ihania kuvia. Tämä pitäisi ehkä lukea jo pelkästään kuvituksen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvitus on ihana, mutta tarina se vasta ihana onkin, vaikka siinä on tummia sävyjä, surua, masennusta, mutta sitten niitiden vastakohtia. Aivan huippu joulukertomus <3

   Poista
 9. Kiitos ihanasta jouluvinkistä, varaukseen meni! :-) Ehtinemme saada kirjan lukuun jo ennen joulua, kun varauksia oli vain yksitoista ja kappaleita Helmetissä sentään 79. Kaunista joulukuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tani :)
   Tosi kiva juttu, että saatte kirjan lukuun jo ennen joulua.
   Viikonloppuna Turkuun satoi lunta, josta saamme nauttia vielä pari päivää. Lumi on kyllä tärkeä tekijä joulufiiliksen syntymisessä.

   Joulutaikaa ja lukuiloa Aaton ja Hetan seurassa.

   Poista
 10. Ihana joulukalenterin luukku ja ihanan tunnelmallisen oloinen kirja. Pistänpä vinkin korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula :)
   Lumisisko luo jouluisen tunnelman. Ihana kirja, ihanan koskettava ja samalla lempeä.

   Poista
 11. Joulukirjat ovat IHANA asia joka vuosi tähän aikaan ❤️
  Kiitos esittelystä.

  Onpa hieno idea tuo joulukalenteri 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita ❤️
   Joulukirjat kuuluvat asiaan tähän vuodenaikaan. Tuovat iloa vuoden pimeimpään aikaan.
   Kun päästiin marraskuulta joulukuuhun maakin sai täällä Turussa jouluisen valkean lumipeitteen ainakin muutamaksi päiväksi. Sekin piristää.

   Joulukalenteri on aivan mahtava ja yhteisöllinen juttu kirjabloggaajille. Hienoa, että joku on keksinyt kalenterin. ❤️

   Poista
 12. Kiitos vinkistä, Mai! Varasin. Meillä kirja löytyy peräti neljästä kirjastosta hyllystä, joten saan sen parin päivän päästä.
  Minulla on nyt 3 ja 7 -vuotiaat tyttölapsenlapset. Kartoitan kaiken aikaa kirjoja seitsemälle lapsenlapselle joulu- ja synttärilahjoiksi tuleviksi vuosiksi. Tämä voisi olla noille tytöille sopiva lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä, että lainaat kirjan kirjastosta, sillä minusta kirja sopii vasta varhaisnuorille, ei varsinkaan 3-vuotiaille. Tarinassa on synkkyyttä ja surua, jonka ymmärtäminen vaatii paljon lapselta. Kuvitus on ihana.

   Kirjat ovat hienoja joululahjoja. Niitä voi lukea aina uudelleen ja uudelleen. On jännä seurata mistä kirjasta tulee lapselle lempikirja.

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Pitänee minunkin tämä varata, ihanalta näyttää. Hyvää itsenäisyyspäivää Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kiinnostuit kirjasta.

   Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Tämä on Laura todella ihana ja koskettava kirja. <3

   Poista